Güncelleme Tarihi:
İSLAM Kültür Merkezleri Birliği (İKMB-VIKZ) 50’nci kuruluş yıl dönümünü bir etkinlikle kutladı. Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakan yardımcısı Mona Neubaur, TC. Köln başkonsolosu Turhan Kaya, Köln Anakent Belediye Başkanı Henriette Reker, Rheinland Protestan Kilisesi Başkanı Dr. Thorsten Latzel, Alman Piskoposlar Konferansı Kültürler Arası İletişim Alt Komisyonu Başkanı Piskopos Dr. Bertram Meier’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ekinlikte Türk iş gücü göçünün tarihçesi ile VIKZ’nin 1973 yılından bu yana faaliyetlerini içeren klipler gösterildi. Almanya’daki Müslümanların bu toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten VIKZ Genel Başkanı Ali Yılmaz, Max Frisch’in “Bizler iş gücü çağırdık, ancak insanlar geldi” söylemini hatırlatarak, “Genç insanlar, babalarımız ve annelerimiz, ellerinde dolu bavulları, daha iyi bir gelecek hayalleriyle, kültürleri ve dinleriyle, uzak ve yabancı bir ülkeye geldiler. Bu yabancı topraklar, kendi ifadeleriyle gurbet, şimdi birçoğu ve onların çocukları olan bizler için yeni bir vatan haline dönüştü” dedi.
‘ORTAK TOPLUMUMUZDA YERİNİZİ ALIN’
“Derneğin kuruluşu kâğıt üzerinde idari bir işlemdi, ancak ülkemizdeki pek çok Müslüman için çok daha fazlasını ifade ediyordu. İslam’ın bir vatanı daha olmuştu: Almanya. Derneğin kurulmasıyla birlikte giderek daha fazla ibadet ve fikir alışverişi için mekânlar ortaya çıktı. Böylece artık bayram namazını Köln Katedrali’nde kılmak gerekmiyordu. İslam, Müslüman dini, Müslüman yaşamı ve Müslüman kültürü ülkemizde kök saldı. IKMB ve bağlı tüm cami ve eğitim derneklerinin başlattığı girişimler için minnettarım. ‘Açık Cami Günü’, iftar yemekleri ve sayısız tartışma etkinliği ile dinler arası diyaloğa hayat veriyorlar. Ayrıca IKMB’nin 1980’lerden bu yana imamlarını Almanya’da eğitiyor olmasını da dikkate değer buluyorum. Bugün, erkek ve kadın hocalarımızın çoğu burada doğdu veya büyüdü. Bu, ortak ülkemizde İslam’ın kök saldığını göstermektedir. Bugün, İslam’ın çeşitliliği de 5 milyonun üzerindeki Müslüman da ülkemize aittir. Hepinizi cesaretlendirmeye devam ediyorum: Ortak toplumumuzun ortasında yerinizi alın! Dini çeşitliliğin bize ve ülkemize faydası olduğuna inanıyorum. Çünkü saygıyı, açıklığı, uzlaşmayı, kısacası bir arada yaşamayı gerektirir. İman bizi dünyayı sorgulamak ve adaletsizlikleri tanımak konusunda güçlendirebilir. Aynı zamanda birçok şeyin değiştiği bir dünyada istikrarı bulmanıza da yardımcı olabilir.”
‘TÜRK TOPLUMU ZENGİNLİK KATTI’
KRV Başbakan Yardımcısı Mona Neubaur de “Özgürlük, liberal bir düzen, farklı dinlerin bir arada yaşaması, Federal Cumhuriyet çeşitliliktir, istikrarlı bağ dokusunu daha da geliştirmemizi sağlamanın önemli bir parçasıdır” dedi. Köln Anakent Belediye Başkanı Henriette Reker de 1960’lı yıllarda Münih’ten sonra Köln’ün en çok göçmen işçi alan kent olduğunu belirtirken, on binlerce kişinin Köln Ford işletmelerinde çalıştıklarını hatırlattı. T.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya da Almanya’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasında çok önemli katkısı olan Türk toplumunun bu ülkede uyum içinde yaşadıklarının altını çizdi. Başkonsolos Kaya, Türk toplumunun farklılıklarıyla bu ülkeye ve topluma zenginlik kattıklarını vurguladı.