kurubaklagil haberleri sayfasında kurubaklagil hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 446 kurubaklagil haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce… Türk mutfağının geleneksel yiyeceği, kışın olmazsa olmazı kuru baklagiller hem içerdiği bitkisel kaynaklı proteinler hem de lifli yapılarıyla sağlığımıza oldukça faydalı… Bu faydaları ve kuru baklagillerin besin değerlerini Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir anlattı.
#KurubaklagilFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkHer yörenin kendine özgü farklı lezzetleri bulunmaktadır. Bir şehre gidildiği zaman yemek kültürü ve meşhur yemekleri de en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Erzincan Yemekleri - Erzincan'da ne yenir ve neyi meşhur? Erzincan mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Erzincan yöresinin meşhur yemekleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Erzincan YemekleriBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriRamazan ayı geldi. Bu süreçte beslenmek çok önemli. Nelere dikkat etmelisiniz? Ramazan ayında metabolizmanız yavaşlayabilir. Su içimini aksatmamak, hareket etmek ve hafif beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek ve aşırı kilo almamak için önerilerimi dikkate almanızı tavsiye ederim.
#Ramazan Diyet ProgramıRAMAZAN ayında oruç tutarken koronavirüs ile de mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, koronavirüs sürecinde oruç ve beslenme hakkında önemli bilgiler verdi. Dyt. Havva Kılınç, “Öğün içerikleri, her türlü besin grubunu (sebze, meyve, tahıl, et, yumurta, kurubaklagil, süt ve ürünleri) yeterli miktarda içermelidir” uyarısında bulundu.
#Beslenme Ve Diyet UzmanıToplum olarak yanlışımız kilo problemini estetik sorun olarak görmemiz. Asıl doğru olan ise fazla kilolarınızın sağlığınızı tehdit eden bir problem olarak görmektir. Önemli olan uygulayacağınız sağlıklı beslenme programını yaşamınızın devamında da uygulamak. Diyetisyen Ferdi Öztürk, sağlıklı kilo vermenin yollarını anlatıyor.
#Kilo VermeYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmePandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, “Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için makro ve mikro besin ögelerini barındıran sağlıklı, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz yeterli ve dengeli tabaklar çok büyük önem taşıyor” dedi.
#BeslenmePandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, “Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için makro ve mikro besin ögelerini barındıran sağlıklı, antioksidan değeri yüksek, renk renk beslenebileceğiniz yeterli ve dengeli tabaklar çok büyük önem taşıyor” dedi.
#Diyetisyen Ramle DuzcanDokuz Eylül Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Diyetisyenlerinden Defne Gülcan, virüslerle savaşacak, güçlü bir immun sistemine (vücudumuzun savunma sistemi) sahip olabilmenin en önemli etkenlerden birinin beslenme olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ ANKARADünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği ve her geçen gün hızla yayılan koronavirüsünün bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmek, bu dönemde önem taşıyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Seda Uşarer, evde oturma sürecinin uzadığı, kişinin sevdiklerinden ayrı kaldığı bu günlerde serotonin düzeyini arttırmak için triptofandan yüksek, ıspanak, yumurta, süt, muz, badem gibi gıdaları tüketmenin kişinin kendisini daha mutlu hissettireceğini söyledi.
#Pandemide Ne YemeliPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Hazır Çorbalar Zararlı MıPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekBugün Dünya Diyabet Günü. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen kronik bir metabolizma bozukluğu bu. Günümüzde bu hastalıktan mustarip çok insan var. 14 Kasım, 1922’de insülini bularak milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına Dünya Diyabet Günü olarak kabul edildi. Biz de bugün vesilesiyle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin’le diyabeti konuştuk.
#Gazetehaberleri