Ülkemizde popülaritesi artan besinlerden biri siyah fasulye… Besin değeri, faydaları ve lezzetinden dolayı tüketimi de hızla yaygınlaştı. Diyetisyen Fatma Gönen, siyah fasulyenin yararlarından ve nasıl tüketilmesi gerektiğinden bahsetti. 1. A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, bakır, demir ve manganez gibi mineralleri içerir. Aynı zamanda lif oranı yüksektir. 2. Yapılan araştırmalara göre, siyah fasulye sindirim sistemini rahatlatır. Nohut ve mercimek gibi bakliyatlara oranlara sindirimi daha kolaydır. Kabızlığı önler. 3. Yüksek lif içeriği ile bağırsak dostu bir besin olup kolon kanserine karşı koruyucu etkileri vardır. 4. Kardiyovasküler (kalp) hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır. Kolesterolü dengeler. 5. Vücuttaki stresi azaltır. Sinir sistemi üzerine olumlu etkiler bulunur. 6. Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatır, başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. 7. Yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeks özelliğiyle kan şekerini dengeler. Bu özelliğiyle diyabetik hastalar için tercih edilebilir bir besindir. 8. Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar. 9. İyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olması sebebiyle kemik ve eklem yapısını korur. Romatizmal hastalıklar üzerinde olumlu etkileri bulunur. 10. Kan basıncını düşürücü etkisi ile tansiyon problemi yaşayan bireylerin de rahatlıkla tüketebileceği bir kaynaktır. 11. Gut hastalığına karşı koruyucu etkileri bulunur. 12. Demir içeriği ile kansızlık (anemi) problemi yaşayan bireylerin özelikle tercih edebileceği bir besindir. Diğer kurubaklagiller gibi etli ya da zeytinyağlı olarak yemeğini yapabilirsiniz. Piyaz olarak tercih edebilir, salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Yoğurt ve baharatlarla zenginleştirip meze gibi hazırlayarak sofralarınızda tercih edebilirsiniz.