Vitamini meyve ve sebzeden alın

Güncelleme Tarihi:

Vitamini meyve ve sebzeden alın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2021 14:46

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Diyetisyenlerinden Defne Gülcan, virüslerle savaşacak, güçlü bir immun sistemine (vücudumuzun savunma sistemi) sahip olabilmenin en önemli etkenlerden birinin beslenme olduğunu belirterek Hürriyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

VİTAMİN İÇİN MEYVE VE SEBZE

“Beslenme durumumuz cinsiyet, yaşam tarzı, yaştan ve kullanılan ilaçlardan etkilenmektedir. Güçlü bir immun sistemine sahip olmak için yeterli miktarda çinko, demir, A, B12, B6, C ve E vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Sağlıklı beslendiğimizde herhangi bir emilim sorunumuz veya kronik hastalığımız yoksa vücudumuz için gereken vitamin ve mineralleri almış oluruz. Koronavirüse karşı kesin koruma sağlayacak veya tek başına tedavi edebilecek herhangi bir besin veya takviye bulunmamaktadır. Sadece C vitaminin metabolizmayı güçlendirme eğilimi bulunmaktadır. Günlük tavsiye edilen C vitamini dozu kadınlarda 75mg\d ve erkeklerde 90 mg\d olarak belirlenmiştir. Herhangi bir emilim problem olmayan kişilerde 2 porsiyon sebze tüketimi ve 3 porsiyon meyve tüketimi günlük gereken C vitamin miktarının alınması için yeterlidir.  Sağlıklı beslenmek için aşağıdaki basit ama etkili önerileri uygulayabilirsiniz. Her gün taze meyve ve sebze tüketmeye özen gösteriniz. Özellikle mevsim meyvelerini tercih ediniz. Örneğin, kumkuat, elma, portakal, nar iyi birer tercihtir. Sebzelerden de aynı şekilde mevsim sebzelerini tüketmeniz daha yararlı olacaktır. Bu dönemde dolmalık biber, sarımsak, brokoli, zencefil, misket limonu, ıspanak, pırasa, kabak ve lahanayı mutlaka diyetinize ekleyiniz. Sebzelerden pişmeden tüketilebilecek olanları mineral ve vitamin kaybını önlemek için pişirmeden tüketmeyi tercih edin.

Haberin Devamı

HAFTADA BİR GÜN BALIK TÜKETİN

Atıştırmalık veya eğer yapıyorsanız ara öğün için paketli gıdalar yerine meyvelerden, süt grubundan ve porsiyon kontrolü yaparak yağlı tohumlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin bir adet elmanın yanına 10 adet bademi veya 4 yemek kaşığı yoğurdu tercih edebilirsiniz. Ayrıca B grubu vitaminlerden ve çinko, selenyum ve folik asit zengini bir besin grubu olan kurubaklagilleri sofranızdan eksik etmeyiniz. Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösteriniz. Kırmızı eti haftada 1-2 kez, beyaz eti haftada 2-3 kez tercih edebilirsiniz. Haftada en az 1 kez balık tüketmeye özen gösteriniz. Pandemi dolayısı ile vaktimizin büyük bir çoğunu evlerimizde geçirdiğimiz bu dönemde kilo alımını önlemek için gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Gün içerisinde gazlı içecekler yerine bitki çayları tüketilmelidir. Günlük tuz tüketiminizi 1 çay kaşığı ile sınırlandırınız. Yaklaşık olarak günlük 8-10 bardak su içiniz. Kilonuzu 0,033 ile çarparak günlük su ihtiyacınızı bulabilirsiniz. Örneğin 75 kilo bir kişi için hesap yapacak olursak günlük 2.48 litre su içmelidir. Yani 2.5 litre su tüketmelidir. Düzenli su tüketimi kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Suyunuzu limon veya çeşitli meyvelerle renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Bundan yaklaşık 2500 yıl önce Hipokrat’ın dediği gibi besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!