Paylaş
Kuru baklagiller, kabuk bölümü posa, iç kısmı ise nişasta içeriği yönünden zengindir. Kabuklu tüketilmesi sebebiyle hem doygunluk sağlanmasına hem de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan bitkisel proteinlerin günlük ihtiyacı karşılamasa da iyi pişirme yöntemi uygulanır ve tahıllarla (bulgur, yarma, pirinç, tam tahıl vb.) birlikte tüketilmesi sağlanırsa, protein kalitesi yükselebilir.
İçerdikleri kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir sayesinde kemik ve dişlerin gelişimi için oldukça önemlidir.
Islatma
Oda ısısındaki suda 8-24 saat ıslatılabilir. Gaz yapıcı maddeler ıslatma suyuna geçtiği için ıslatma suyu aralıklarla dökülüp, değiştirilebilir.
İyi pişirme sindirimin kolaylaşması ve besin ögelerinin emilimi için oldukça önemlidir. Özellikle içeriğindeki B grubu vitaminler ve kalsiyum, demir gibi minerallerin kayba uğramaması için pişirme suyu dökülmemelidir.
Şişkinlik ve gaz problemlerinin önüne geçebilmek tüketirken kimyon ilave edilebilir.
İçeriğinde bulunan demirin emilimi için C vitamininden zengin besinlerle (yeşil salata, limonlu zeytinyağlı vb.) birlikte tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
Kuru baklagil tüketilen gün için örnek beslenme planı
Sabah:
Öğle:
Ara:
Akşam:
Uyumadan 2 Saat önce
Paylaş