Güncelleme Tarihi:
Okul öncesi dönem boyunca büyüme ve gelişme çok hızlı olduğu için çocuklarımızın beslenmesini iyi ayarlamak çok önemlidir. Bazı okul öncesi çocuklar, ebeveynleri vejetaryen olmamasına rağmen doğuştan hayvansal yiyecek tüketmeye duyarlıdır ve bazen her tür eti reddederler. Eğer çocuk vejetaryense ve bunda direniyorsa çocuğun enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için diyetinde çeşitlilik sağlanmalıdır.
Vejetaryen çocukların kalsiyum, demir, B12 vitamini ve proteinin iyi kaynaklarına ihtiyaçları vardır. Et tüketiminin olmaması süt ve ürünleri ile yumurta tüketmenin önemini daha da artırır. Yumurta, süt ürünleri, kurubaklagiller ve yağlı tohumlarla çocuğun beslenmesini desteklemeli, posadan zengin olmayan bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Çocuklarda büyüme çağında, kepekli ürünlerin yetişkinlerden farklı olarak düşük miktarlarda tüketilmesi gerekir. Özellikle et tüketmeyen bebek ve çocuklarda protein ve demir desteği için yumurta olmazsa olmazdır. Çocuğunuz eğer katı halde yumurtayı sevmiyor, tüketmemekte ısrar ediyorsa çorbalara terbiye yaparak yumurta verebilirsiniz.
Baklagiller protein, mineral ve lif ile yüklüdür. Ana öğünlerde esas yemek olarak kurubaklagil veya yumurtalı bir yemek bulundurun. Kurubaklagillerde sadece ana öğünlerde faydalanmak yerine humus şeklinde hazırladığınız kurubaklagil harcını dilerseniz ekmek üstüne sürerek çocuğunuz için keyifli bir atıştırmalık alternatif geliştirebilirsiniz.
Protein ve kalsiyum deposu, süt ve ürünlerini mutlaka yedirmelisiniz. Süt ürünlerini yoğurt, ayran, süt, muhallebi, ev yapımı milkshake şeklinde farklı alternatiflerle sunabilirsiniz. Çocuğunuz hala tüketmemekte ısrar ediyorsa süt-yoğurt yerine soya sütü; peynir, yumurta yerine soyadan yapılmış soya eti veya soya kuşbaşısı gibi yiyecekleri verebilirsiniz.
Bu durumda da B12 vitamini ve kalsiyum alımınıza daha fazla dikkat etmelisiniz. Balık tüketilmediğinde günde 2 porsiyon omega-3 yağları içeren besinleri yemelerini sağlayın. Bunların 1 porsiyon değerleri; bir yemek kaşığı (10 ml) kanola veya soya yağı; bir yemek kaşığı (10 ml) keten tohumu yağı; 1 yemek kaşığı (10 g) ezilmiş keten tohumu; 2 avuç (60 gram) cevizdir. Kabuklu sert meyveler ve yağlı tohumlar fazla miktarda yağ içerdiğinden önerilenden daha fazla tüketilmemeye özen gösterilmelidir.
İHA