Son yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurGeçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıSiirt Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Güney Doğu turnesi yapanlar Siirt şehrine de mutlaka uğramaktadırlar. Siirt şehri yemekleri ile meşhur olan bir şehirdir. Özellikle Siirt mutfağında ki yemekler yoğun olarak et yemeklerinden oluşmaktadır. Siirt'te yemekleri denemek isteyenler ise internet üzerinden bu yemekleri araştırmaktadırlar. Peki Siirt yemekleri nelerdir? Siirt şehrinde ne yenir? Siirt mutfağına ait olan yemekler hangileridir? İşte Siirt ile ilgili tüm bilgiler.
#Siirt YemekleriSevgili lezzetsever dostlarım, bu hafta sizi kokusu ve tadıyla baş döndüren kiş tarifi ile Fransa mutfağına konuk etmek istiyorum. Her ne kadar Fransız mutfağının yıldızı olsa da dünya mutfağının da zirvesine yerleşmeyi başaran bu tuzlu bir tart türü olan “quiche”, dilimizde “kiş” olarak karşılık buluyor.Fransa’nın hem kahvaltı hem de yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan bu lezzet, bizim için de özellikle son dönemlerde çay saatlerinin en keyifli eşlikçisi olarak kabul görüyor. Kişin dünya üzerinde et, peynir ve deniz ürünleri ile yüzlerce farklı çeşidi yapılsa da benim favorim her zaman sebzeliden yana oluyor. Damak zevkine göre ister sıcak ister soğuk olarak servis edilebilen bu tarifte en büyük görevi ise hamuru üstleniyor. Öyle ki kiş hamuru, iç malzemeye taban oluştururken, tarifin de tart formunu almasını sağlıyor. Benim bu tarifimde kiş hamurumun başrolünü lazanya üstleniyor. Türk mutfağının geleneksel börek kültürüne alternatif olarak doğan bu lezzet, ülkemizde çay saatlerinin yanı sıra kahvaltılarda, öğle yemeklerinde, akşam öğünlerinde hatta kutlama sofralarında dahi keyifle servis edilebiliyor.
#Kiş TarfiCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kurucusu ve Onursal Başkanı olduğu Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (TOGEMDER), Üsküdar Kuzguncuk Bostanı’nda ‘Hatay – Antakya Kadın Girişimcilerin Ürünleri Kermesi’ düzenledi.
#Emine ErdoğanKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım.
#İzmirDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabMasterChef birbirinden lezzetli yemekleri ekranlara getirmeye devam ediyor. Bu kez kuru dolma tarifi ile ana kadroya 2. yedek olarak girmeye çalışacak olan yarışmacılar, en iyi kuru dolma tarinini hazırlayarak, şeflerden geçer not almaya çalışacak. Peki, kuru dolma nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, patlıcan, biber kuru dolma tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef Kuru DolmaBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliMutfağın en mütevazı kurtarıcısı patatesin, içine giremeyeceği yemek neredeyse yok. İngilizler balık yanında cipsini yiyor, İspanyollar tortilla denen omletini çok seviyor. İtalyanlar hamur yapıp açıyor. Bizim de elimiz boş değil elbette. İzmir’de tavada zıplata zıplata pişirilen patates hoplatma, tadanı fethediyor.
#PatatesKuşkusuz tüm dünyada, “Türk mutfağı” denince akla gelen ilk lezzet kebap... Kendi içinde birçok çeşidi olan kebap, şehirden şehire farklılık gösteren birçok tarif ve kültürü de içinde barındırıyor. Arapçadan dilimize geçen ‘kebap’ kelimesi, ‘kavurmak, közlemek’ anlamını taşıyor.
#1Ramazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on dokuzuncu gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 1 Mayıs Cumartesi, Ramazan'ın 19. günü için iftar menüsü...
#RamazanAkyurt Belediyesi, ilçenin yöresel yemekleriyle gastronomide marka olmayı amaçlıyor. 17 yemek için coğrafi işaret başvurusu yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Hilal Ayık, yapacakları çalışmaları anlatarak, “Ankaralıların da Ankara’ya gelenlerin de Akyurt mutfağındaki yemekleri tatmalarını sağlayacağız” dedi.
#Murat YILMAZİki kentimiz çiğ köfte yüzünden karşı karşıya… “Çiğ köfte bizim” diyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2008’de coğrafi işaret tescilini aldı. ”Çiğ köftenin anavatanı biziz” diyen Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ise 5 yıl önce ‘Etsiz çiğ köfte’nin coğrafi işaret tescilini kaptı. Peki ama hangisi haklı. Geçmişi 4 bin yıl öncesine Hz. İbrahim dönemine dayanan bu lezzet hangi yöremize ait… Tartışmalar süredursun, ben sizin için bir sanal çiğ köfteci turu hazırladım… Acılısı da var, etlisi de etsizi de… Peki siz hangisini seviyorsunuz?
#Çiğ Köfteİlgi gören yemek yarışmacı Zuhal Topal'la Sofrada yarışması cuma akşamı haftanın finali ile ekranlara geldi. 25 Kasım Pazartesi akşamı başlayan yemek maratonu, cuma akşamı bir ismin en fazla puanı almasıyla son buldu. Cemile Hanım'ın evine konuk olan yarışmacılar haftanın birincisini seçti. Peki, Zuhal Topal'la Sofrada yarışmasının birincisi kim oldu? İşte, 29 Kasım Zuhal Topal'la Sofrada kazananı.
#Zuhal Topal'la Sofrada Birincisi Kim Oldu