Ağlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkBalık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent KurnazPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkVerimli toprağı ve Dicle Nehri sayesinde tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok ilke ev sahipliği yapmış Diyarbakır. Uygarlıkların doğuşuna ve yok oluşuna tanıklık etmiş, birikimiyle kültürlere ışık tutmuş. Fırat ve Dicle'den ismini alan Mezopotamya’da ‘Bereketli Hilal’ denen bölgenin kuzeye doğru kısmında hilalin ortasında kalan Diyarbakır’ın gizemlerine bakalım…
#DiyarbakırHastalıklarla, rahatsızlıklarla mücadele ederken kişiyi bütüncül bir zihniyetle ele alan homeopatinin ülkemizde ve hatta yurt dışında hatırı sayılır ismi Levent Buda ile %100 İlham Veren Sohbetler’de bir araya geldik. Homeopati alanında ülkemizde öncü isim olan ve bir çok kişiyi homeopati ile tanıştıran Levent Buda, herkesin kendine has iyileşme koşulları olduğunu, sağlıklı kalmanın ve hastalıklarla baş etmenin yollarını anlattı. Sağlıklı günleriniz olsun!
#Sponsorlu İçerikMercan ailesinin bir üyesi olan sinaritin vücudu kalın ve iri pullarla kaplıdır. Beyaz, sıkı, yağsız ve lop etlidir. Balıkçıların dikkatini en çok çeken balıklar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu balığın özelliklerini ve nasıl avlanabileceğini merak ediyor. Sinarit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Lezzeti ve yassı biçimiyle popüler olan kalkan balığı; çok popüler bir balıktır. Peki, kalkan Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kalkan balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.
Yıldız Dağları’ndan doğan ve 283 kilometre yol kat ederek, Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle çevreye zehir saçıyor. Son olarak Edirne Uzunköprü Belediyesi’nin yaptığı su analizine göre, nehrin su kalitesi 4. sınıf çıktı.
#Ergene NehriHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkABD’li astronot Kate Rubins’in çektiği ödüllü fotoğrafın, dünya gezginlerinin yüreğine Van Gölü sevdasını düşürmesinin üzerinden çok geçmedi. Kedisi ve kahvaltısı dışında da çok fazla şey vaat eden Van, Mavi Bayraklı plajıyla ‘göl, kum, güneş’ tatili ihtiyacına da yanıt veriyor.
#GazetehaberleriSeverek tükettiğimiz balık eti kırmızı ete oranla daha az yağlı, beyaz ete oranla da daha fazla besleyicidir. Balık, omega 3’ün yanı sıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin ve 100 gramı bile A vitamini gereksiniminin yüzde 10 ila 15’ini karşılıyor. Peki balık tüketimi nasıl olmalıdır? Balık diyeti riskli midir? Hangi balık hangi mevsimde yenilmelidir? Tüm bu sorular ve daha fazlasını Diyetisyen Şevval Güzel yanıtladı.
#Balık DiyetiArnavut kaldırımlı dar sokakları, özenle korunmuş renkli taş evleri, evlerin dış tarafından sokağa taşan rengârenk çiçekleriyle Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda adası, tam bir cennet. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada… Korona sonrası biraz olsun her şeyi unutup, kendinizi yenilemek istiyorsanız Cunda tam size göre…
#Cunda Adasıİstanbul'da Tarabya sahilinde deniz polisleri tarafından kıyıya çıkarılan cansız yunus balığı vatandaşın yoğun ilgisini çekti. Sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar balığın fotoğraflarını çekerek üzüntü duyduklarını belirtti. Cansız yunus balığı daha sonra vatandaşlar tarafından denize bırakıldı.
#Tarabya