Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuAntalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık yaratmayı amaçlayan projesi, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 248 bin 400 Euro hibe ile desteklenmeye hak kazandı. “Antalya’da İklim Değişikliği ile Daha Etkili Mücadele İçin Dijital Uygulamalar” adlı proje, Nürnberg Belediyesi iş birliğiyle hayata geçiriliyor.
#AVRUPADAN HABERBrezilya’da kuraklık, Vietnam’da tayfun gibi iklim olayları kahve üretimini vurunca küresel fiyatlar tırmanışa geçti. Uluslararası Kahve Örgütü’ne (ICO) göre küresel fiyatlar, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 20 artarak 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Etki Türkiye’ye de yansıdı. Marketlerde satılan granül ve çekirdek kahvede son altı ayda yaklaşık yüzde 50, Türk Kahvesi’nde ise yüzde 35 artış olmasına rağmen Türk insanı kahve keyfinden vazgeçmiyor. Sektör yıllık yüzde 15 büyüme kaydetti.
#KahveBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarVietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#KahveMevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bunalttı. Vatandaş serinlemek için klima, vantilatör gibi cihazlara koştu. Klima şirketleri talebe yetişemiyor, vantilatör ise karaborsaya düştü. Tüketici yüksek sezonda yüksek fiyata aldırmadı. Uzmanlar klima pazarının bu yıl 2 milyar doları aşacağını öngürüyor.
#KlimaYASED Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’nin yatırımcıların dünyasındaki ‘friendshoring’ listesinde artık daha güçlü olduğunu söyledi. Aksoy, “Programın sonuçları yatırımcıların Türkiye ile ilgili risk beklentilerini aşağı çekti. Nüfus genç, çalışan nüfus güçlü, milli gelir 10 bin doların üzerinde, coğrafya avantajlı... Bütün bu maddelere tik atan dünyada 10 ülke var. Ama belli konularda adımlar atılmalı” diye konuştu.
#YASEDDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Para politikalarımız, maliye politikalarımız ve yapısal reformlar bir bütünlük içinde enflasyonla mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye ekonomisi potansiyeli ile uluslararası yatırımcılar için her zaman bir ülke olmuştur. Türkiye’ye yatırım yapanlar kazanır, Türkiye’de kendileri de kazanır diye özellikle ifade etmek istiyorum dedi.
#Cevdet YılmazGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Garanti BBVAPlastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik KirliliğiGaranti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, “Müşterilerimizin yeşil dönüşümü için bugüne kadar 50’den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet oluşturduk. Ayrıca “sektörel bankacılık modeli” geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz” dedi. Süzer 2025’e yılına kadar en az 400 milyar TL’lik sürdürülebilir finansman desteği sağlayacaklarını da söyledi.
#Sponsorlu İçerikYerel seçimlerin hemen ardından iş dünyası temsilcileri de ilk mesajlarını yayınladı. Mesajlarda ekonomi programı ve yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğinin altını çizen iş insanlarının ortak görüşü “Artık ekonomik sorunlara odaklanma vakti geldi” şeklindeydi. Açıklamalarda enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarına vurgu yapılırken, merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin artırılmasına yönelik mesajlar da dikkat çekti. İşte iş dünyası temsilcilerinin 31 Mart mesajları...
#İş Dünyasıİklim krizi ile mücadelede öne çıkarılan alanlandan biri de karbon yakalama ve depolama (KYKD) teknolojileri. Tıpkı ağaçların ve okyanusların yaptığı gibi yapay teknolojilerle karbondioksit ağır sanayilerde üretim esnasında yakalanıyor ve ayrıştırılıp yeraltına enjekte ediliyor. Kaynak, Çevre ve İklim Derneği (REC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rifat Ünal Sayman, “KYKD pahalı ve sınırlı bir çözüm sunuyor. Türkiye’nin bunun yerine uzun vadeli yenilenebilir enerji yatırımlarına ve verimliliğe de odaklanması lazım” dedi.
#Karbon YakalamaKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇevresel sürdürülebilirlik konusunda yeterli hassasiyeti göstermese de ‘öyleymiş’ gibi davranan çok sayıda şirket hem tüketiciyi kandırıyor hem de karbonsuzlaşmaya yönelik çaba gösteren şirketlerin haksız rekabetle karşılaşmasına neden oluyor. Uzmanlara göre Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere gıda, ulaşım, kozmetik, enerji, bankacılık ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde bu durum oldukça yaygın olarak görülüyor.
#TüketiciYASED CEO’larının yatırım ortamına ilişkin değerlendirmelerini ortaya koyan 6 aylık YASED CEO Pulse anketi sonuçlarına göre yeni ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu para politikası “temkinli iyimserlikle” karşılanıyor. YASED Başkanı Engin Aksoy, “Türkiye 22 ülke içinde ikinci 10’da yer alıyor. Ama potansiyeli büyük. En büyük global şirketler Türkiye’de zaten var. Ve bu şirketlerin CEO’ları gerekli adımlar atılırsa önümüzdeki 6 ay içinde 18.6 milyar dolarlık ek yatırım potansiyeli olduğunu belirtiyorlar” dedi.
#YASED CEO Puls