Gezegenle ilişkimiz biraz altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benziyor. Türümüz sürekli daha fazlasına sahip olmak için doğaya acımasızca saldırdıkça dünyanın da yaşamımızı destekleme gücü aynı oranda azalıyor. Bunun en büyük kanıtıysa Küresel Limit Aşım Günü.
#Yücel SÖNMEZDünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynağı tükettiğimiz tarih, Küresel Limit Aşım Günü adıyla anılıyor. Bu yıl 28 Temmuz olarak açıklandı. Yani bu tarihten itibaren dünyanın yıl içinde ürettiğinden fazlasını tüketmeye başladık, bir sonraki yılın ‘bütçesinden’ yiyoruz.
#Küresel Limit Aşım GünüGıda israfı artıyor. Tüm yiyeceklerin yaklaşık yüzde 40'ı yenmeden çöpe gidiyor. Ancak dünya nüfusunun %10'u aç… Peki Türkiye'de durum nasıl? Siz ne yapabilirsiniz? Gıda kaybı ve israfı konusundaki acı gerçekleri duymaya hazır mısınız?
#Gıda İsrafı2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#Gazetehaberleri‘Fazlalıklara veda’ son dönemin yükselen trendi. Trend olmanın ötesinde artık bir gereklilik de bu anlayış. Çünkü aslında her şey birbirine bağlı ve gezegenin kurtuluşuna giden ilk adımlar bile, evimizde fazladan bir tişörte daha yer vermemekle atılabilir. Nasıl mı? ‘Sadeleş Rahatla-Japon Minimalizmi Danshari’ kitabı kısa yolları gösteriyor.
#Sosyal MedyaTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bazı ürünlerin planlanmasında rekolte kayıpları ve ekim gecikmelerinden dolayı Türkiye ithalat da yapabilmelidir. Tabii ki Tarım ve Orman Bakanlığının ilk görevi üreticiyi korumaktır. Diğer taraftan tüketicimiz de çok yüksek fiyatlarla bu ürünleri yememelidir" açıklamasında bulundu.
#Bekir PakdemirliDoğanın bir yıl içinde yerine koyabileceği kaynakların 212 gün içinde tüketilmesi ile yeni bir rekor kırıldı. Uluslararası araştırma organizasyonu Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), bu yıl Dünya Limit Aşımı Günü'nün iki gün öne alınarak 1 Ağustos tarihine çekildiğini belirtiyor.
#Son Dakikaİnsanın dünya kaynakları üzerindeki etkileri üzerine çalışan GFN- Küresel Ayak İzi Ağı’nın 2010 yılı için yaptığı hesaplamalara göre 21 Ağustos itibariyle, bu yıl ekonomik faaliyetlerimizi ve yaşamımızı sürdürmek için doğanın sağladığı kaynakları tüketmiş bulunuyoruz. Yılın geri kalan kısmında yaşamımızı, gelecek yılın kaynaklarını erken tüketerek sürdüreceğiz
Şarj altyapısındaki yatırımlar elektrikli otomobil satışlarına yansıyor. EN YAKIT Genel Müdürü Tayfun Şenses, “Dünyada eylül ayında 1.7 milyon elektrikli araç satışı ile yeni bir rekora imza atılması, büyüyen şarj altyapısıyla birlikte elektrifikasyon sürecinin hızlandığını gösteriyor” dedi.
#Elektrikli Otomobil2021’in son günlerinde, dijital TV platformu Netflix’de yayınlanmaya başlayan ve Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep gibi ünlü oyuncuların yer aldığı “Don’t Look Up (Yukarı Bakma)” filmi dünya çapında oldukça ilgi uyandırdı ve gelmiş geçmiş en çok izlenen içerikler arasındaki yerini hızla aldı. Kara komedi tarzında bir bilim kurgu olan filmde, Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence tarafından canlandırılan bilim insanlarının, kısa süre içerisinde dünyaya çarpacak bir kuyrukluyıldızı keşfi sonrası yetkilileri uyarma çabasını ve bu süreçteki başarısızlıklarına odaklanılıyor. Film aslında, bilim insanlarının tasvir ettiği çaresizlik duy-gusundan hareketle “iklim değişikliğine karşı eylemsizliğimize” de oldukça önemli bir gönderme niteliğinde…
#Ergi ŞenerUzmanlar, çeşitli internet hizmetleri ve platformları için gizlilik ayarları hakkında faydalı tavsiyeler içeren bir web sitesi olan Privacy Checker tarafından gönüllü olarak sağlanan anonim verileri analiz etti. Sonuçlar, hangi hizmetlerin ve platformların internet kullanıcılarının gizlilik konusunda daha fazla endişe duyduğunu yansıtıyor. Veriler, çoğu müşterinin popüler mobil işletim sistemlerinin güvenliği (%21,2) ve Google'ın gizlilik düzeyi (%18,3) konusunda endişeli olduğunu gösteriyor.
#KasperskyKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim Kitapları2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#DünyaTOGG CEO'su Gürcan Karakaş, marka beğeni endeksi yaptırdıklarını belirterek, "Yaptırdığımız endekste TOGG'un marka beğeni endeksi yüzde 73'lere çıktı. Dolayısı ile şimdilik yola TOGG markası ile devam etme kararı aldık" dedi. Karakaş, Türkiye'nin otomobili projesinde küresel şirketlerle 10 gizlilik anlaşması imzaladıklarını belirterek, "Tedarikçi seçiminin yüzde 93'ü tamamlandı. Yüzde 78'i Türkiye'den yüzde 22'si Avrupa ve Asya'dan oluşacak” ifadelerini kullandı.
#Yerli OtomobilSAP, bu yıl online olarak düzenlenen SAPPHIRE NOW Reimagined Converge konferansında pandemi nedeniyle zorluklarla karşılaşan şirketlere yardımcı olmak için sunduğu inovasyonlarını duyurdu. SAP, şirketlerin tedarik zinciri ve sektöre özgü iş süreçlerini geliştirmelerine, iş ağları üzerinden bağlantı kurmalarına ve sürdürülebilirliği işlerinde yerleşik hale getirmelerine yardımcı olacak.
#SapDoğa koruma alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken, yepyeni bir dönemin de kapısını aralıyor. Genel Müdür Aslı Pasinli’yle büyük hızla tüketmekte olduğumuz gezegenimizi ve kendimizi nasıl kurtarabileceğimizi konuştuk.
#WWF-Türkiye