Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, iklim değişikliğinin etkisiyle daha şiddetli hissedilmeye başlanan kuraklığın zararının asgari seviyeye indirilmesi ve su-gıda arzında sıkıntı yaşanmaması amacıyla 23 havzada, 'Kuraklık Yönetim Planı' hazırlandı. Başta Akarçay, Meriç-Ergene, Marmara, Doğu Karadeniz, Sakarya, Susurluk, Yeşilırmak, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzalarında uygulanacak planlar kapsamında 13 farklı tedbir alınacak. Kuraklık farkındalığı, kayıp kaçakların azaltılması, kullanılan suyun geri kazanılması, alternatif su kaynaklarının belirlenmesi gibi tedbirler ile yıllık sadece 9 havzada 2 bin 381 hektometreküp su tasarrufu sağlanacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Kişi başı 150 litre olan ortalama günlük su tüketimimizi, 2030 yılına kadar 120 litreye, 2050 yılına kadar ise 100 litrenin altına düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
#İbrahim YumaklıTürk Hava Yolları uçuş ağına ABD’de Denver’ı ekledi ama hedefi Amerika kıtasındaki büyük merkezlerin tümüne uçmak. Sipariş verilen uçaklar geldikçe kıtanın güneyinde de Lima’dan Santiago’ya kadar birçok nokta hedefleniyor. ABD’de ise Orlando, Minneapolis, Philadelphia gibi noktalar sırada. Yolcu alamayacağı Las Vegas ise yok. Şirketin Yönetim Kurulu ve İcra komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat özellikle geniş gövde uçak eksikliği giderildikçe batıda ve doğuda onlarca yeni hat açılışı yapılacağını söyledi.
#THYTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1313 metreküptür. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizin su stresi altında olduğunun bir göstergesi. Kullanımlarımız bu şekilde devam ederse 2030 yılında, yani çok yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altın düşmesi mümkün. Yani ülkemizin su kıtlığı çeken bir ülke durumuna düşmesi mümkün" dedi.
#İbrahim YumaklıÇevre ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'taki depremlerden zarar gören 11 ilde 200 bin konutun inşasının devam ettiğini belirterek, "Çok kısa süre içerisinde bu yaraları saracağız. 2 seneye kalmadan hayatın normalleşeceğini, herkesin zararlarının giderileceğini, yıkılan konutların yapılacağını ve iş yerlerinin baştan sona yeniden inşa edileceğini çok net olarak ifade edebilirim” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiAnkara Katılımcı Yönetim Derneği’nin (ANKADER) ‘İklim Değişikliğinin Turizme Etkileri ve Ankara’nın Turizmde Yeşil Geleceği’ projesi kapsamında açık oturum gerçekleştirildi. ANKADER Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “İklim ve doğa turizmin ham maddesidir” dedi.
#Ankara Katılımcı Yönetim DerneğiKahramanmaraş depremlerinin ardından şehirlerin planlanmasıyla ilgili tüm hatalarımızla yüzleşmek zorunda kaldık. Zarar gören sadece binalar değildi. Şehirlerin altyapıları da çöktü. Su, kanalizasyon, elektrik, internet hatları bir anda çalışamaz hale geldi. Başka bir altyapı mümkün mü, nasıl yapılmalı? Uzmanlarla birlikte bu soruya yanıt aradık.
#Depremİstanbul’un depreme hazırlık çalışmalarında en öncelikli alanlardan biri riskli binaların güçlendirilmesi. Güçlendirmenin nasıl yapılacağı konusunda çok sayıda yöntem öneriliyor. Bunlardan biri de Japonya’da sıkça uygulanan ‘çelik kafes’ yöntemi. İşte bu yöntemin detayları ve uzmanların depreme hazırlık önerileri...
#DepremMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar, “Geçtiğimiz yıl bin okulu dönüştürerek ‘çevre dostu okul’ haline getirdik. Bu yıl hedefimiz bütün okulları dönüştürmek. O yüzden ne kadar hareket edersek ve önlem alırsak o kadar iyi” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Holding iş birliğinde hazırlanan ‘Hayata İyi Bakarız’ Ekolojik Okuryazarlık projesinin tanıtım toplantısı 20 Ocak’ta yapıldı.
#Prof. Dr. Petek AşkarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Mavi” programında yaptığı konuşmada, "2053 yılında oluşan tüm atıklarını dönüştüren bir ülke olacağız. 2030 yılına kadar da tüm binalarımızı enerji verimli hale getireceğiz ve ısıtma, soğutmada da yüzde 100 karbonsuzlaştırmayı sağlamış olacağız" dedi.
#Bakan KurumRuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Zillet ittifakını oluşturan partiler gün aşırı birbirlerini ziyaret ediyorlar, hava kokluyorlar ancak arka kapıda birbirlerine tuzak kuruyorlar. Bir yapmadıkları altın günleriydi, zannediyorum yakında bunu da gerçekleştirecekler" dedi.
#MHPAntalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının söndürülmesinin ardından yangınların neden çıktığı geniş kapsamlı biçimde araştırılmaya devam ediyor. Uzmanlar ise orman yangınlarının birden fazla nedenle çıkmış olabileceğini vurguluyor.
#ANTALYA