A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 15:33
Yuvacık Barajının işletmecisi Thames Water Türkiye Direktörü Evren Köprülü, “Yuvacık Barajında 100 günlük suyumuz kaldı, 9 gün sonra su tasarrufu yüzde 20'ye çıkartılıp, Kuraklık Afet Kurulu'nun toplanması lazım” dedi.
Köprülü, düzenlediği basın toplantısında, kuraklığın, deprem, sel gibi doğal afetler içerisinde insanlık için en yüksek risk taşıyan bir afet olduğunu ifade etti. Köprülü, kuraklığa karşı Türkiye'de ilk defa 2004 yılında Kocaeli'nde, “Kuraklık Afet Kurulu”nun oluşturulduğunu ve kent için “Kocaeli Kuraklık Yönetim Planı” hazırlandığını belirtti.
Yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle Kocaeli kuraklık Yönetim Planı'nın devreye sokulduğunu ve şu anda ikinci aşamaya gelindiğini bildiren Köprülü, şöyle devam etti: “Şu anda su kullanımında yüzde 10 tasarrufa gidilmesi gerekiyor. Yuvacık barajında 100 günlük suyumuz kaldı, 9 gün sonra su tasarrufu yüzde 20'ye çıkartılıp, Kuraklık Afet Kurulu'nun toplanması lazım. Şebekelerdeki kayıp, kaçak oranının azaltılması gerekiyor. Kurulun toplanıp alınan önlemlerin ciddi bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını izlemesi, halka bu konuda ciddi yaptırımlar getirmesi lazım. Tüm bu aşamalardan sonra da 4. aşamaya geldiğimizde ise yapacak bir şeyimiz yok.”
BARAJA GELEN SU YÜZDE 20 AZALDI
Evren Köprülü, yağışların azalması ve yaşanan kuraklık nedeniyle Yuvacık Barajı'na gelen yağmur sularında azalma olduğunu belirtti. Ağustos ayları başında barajın normalde yüzde 80 oranında dolu olması gerektiğini bildiren Köprülü, ancak bu doluluk oranının bu yıl yüzde 60 oranında gerçekleştiğini kaydetti: “Baraja günlük 86 bin 400 metreküp su girerken, Kocaeli'nde 390 bin metreküp su tüketiliyor” diyen Köprülü, barajdaki su miktarının 3 günde bir metre azaldığını söyledi. Köprülü, şöyle devam etti: “Bu yılın Nisan-Ağustos döneminde havzaya gelen toplam yağış miktarı sadece 129 milimetredir. Bu değer geçen yıl içerisinde 346 milimetre olarak gerçekleşmişti. Yuvacık Baraj gölü havzasına bu yıl Nisan-Ağustos aylarında gelen akımlar, 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 20'nin altındadır. Son 42 yıl göz önüne alındığında ise aynı dönemde giriş akımları uzun yıllar ortalamasının yüzde 45'in altında gerçekleşmiştir. Sınırları ve nüfusuyla hızla gelişen ilimizin içme suyu ihtiyacı da belli oranlarda artıyor. Ancak kuraklık olsun olmasın, sıkıntı yaşansın yaşanmasın, su gibi hayati ancak sınırlı olan kaynaklarımızı tüm risklere karşı şimdiden tasarruflu kullanmalıyız.”