Güncelleme Tarihi:
Arif KARAKAŞ/VAN, (DHA)- VAN’da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 'Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı' konulu 3'üncü ilerleme toplantısı yapıldı. Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Van Gölü'nün kirlenme alanları açısından hassas bölgelerden biri olduğunu, arıtma tesislerinin yapılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde Van Gölü'nün bataklığa dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ve Van Orman ve Su işleri Müdürlüğü çalışanları katıldı. Toplantıda Van Gölü Havzası Kuraklık Yönetim Planı ile muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında alınacak tedbirler ele alındı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Kınacı, Su Kanunu tasarısının Bakanlar Kurulu'na verildiğini belirterek, "Su Kanunu tasarısında havza yönetim kurulları ön görülüyor. Bu kurulların yanında ayrıca tüzel kişiler oluşturulacak. Böylece bu kurullarda STK’lar, üniversitede temsilciler ve ilgili kurum kuruluşlar bulunacak. Bu buluşmalar neticesinde su ile ilgili problemler çözülecek" dedi.
"GÖL BATAKLIK HALİNE GELEBİLİR"
Van Gölü’nde kirliliğin önüne geçmek için tam bir arıtmanın yapılması gerekitğini söyleyen Kınacı şöyle konuştu:
"Van Gölü için hasas bir çalışma yapılması gerekir. Özellikle Van Gölü’ne atık suyunu veren fabrikalar, yerleşim merkezlerinin ileri arıtma yaparak azot ve fosforu ayrıştırmaları gerekiyor. Şu anda gerek Van’da, gerekse göl çevresindeki diğer yerleşim yerlerinde tam bir arıtma yapılmadığı için fosfor ve azot giderilmiyor. Bir süre sonra göl bataklık haline gelebilir. Bu gelecekte hızlı bir şekilde yosunlaşmaya yol açacaktır. Yosunlaşma sonucunda da bataklık oluşması kaçınılmaz olur. Kirlilğe karşı Van Gölü'nün bu hasasiyeti göz önüne alınmalı ve buna yönelik ileri arıtma yapabilen tesisler yapılmalı."
"BELEDİYELER İŞİNİ CİDDİYETLE YAPMALI"
Prof Dr. Kınacı, kayıp ve kaçak içme suyu konusunda da açıklamalarda bulundu. Belediyelerin su kayıp kaçağı konusunda işini ciddiyetle yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kınacı, “İçme suyu şebekelerinde kayıp, şu an Türkiye’de ortalama yüzde 55 civarındadır. TUİK yüzde 35-40 arasında veriyor ancak belediyelerde yapılan anketlerde elde edilen değer yüzde 55’in üzerinde gösteriyor. Yönetmelikte 2019’a kadar bazı hükümler konuldu. Eğer 2019 yılına kadar su kayıp-kaçağının yüzde 30’a düşmediği takdirde yapılan bir takım desteklerle kayıp-kaçağın kesilmesi gündeme gelebilir" dedi.
"ARITMA TESİSİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Van Vali Yardımcısı Mehmet Parlak ise, Vali Murat Zorluoğlu'nun kentte tam kapasiteli, modern bir arıtma tesisi kurulması için yoğun şekilde çalıştığını söyledi. Parlak, "Van Gölü ciddi bir milli değerimiz. Aynı zamanda günden güne kirlenmeye yüz tutan geleceğine dair böyle giderse çok da olumlu şeyler söyleyemeyeceğimiz bir havza. En kurak havzalardan biriyiz. Yaygın bir kanaat var buraya çok kar yağar, kurak olmaz diye demek ki o kadar da yağış almıyormuşuz. Van Gölü kapalı bir havza olduğu için kirlenme potansiyeli olan bir göl" dedi.
FOTOĞRAFLI