Güncelleme Tarihi:
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA) - BURDUR'da Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Plânı kapanış toplantısı düzenlendi.
Kent merkezinde bir otelde düzenlenen toplantıya Vali Hasan Şıldak, Ak Parti Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, iklim değişikliğinin gelecek dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak, kuraklık esnasında ve kuraklık sonrasında alınacak tedbirlerin belirlenmesi açısından Kuraklık Yönetim Plânlarının büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu kapsamda 25 nehir havzası için Kuraklık Yönetim Plânı hazırlanması için çalışmalara 2013 yılında başlandığını kaydeden Dikmen, Burdur havzası ile Konya, Akarçay, Doğu Akdeniz, Kuzey Ege, Küçük Menderes ve Van havzalarında Kuraklık Yönetim Plânı çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.
Proje kapsamında havzadaki su potansiyeli ve su potansiyelindeki değişimin tespit edildiğine değinen Dikmen, "İçme ve kullanma suyu, tarım, sanayi, ekosistem ve turizm sektörlerine kuraklığın etkisinin analiz edildiği sektörel etkilenebilirlik analizleri yapılmıştır. Kuraklık ve su kıtlığının etkilerini azaltmak için alınacak önlemler belirlenmiş, havza kuraklık yönetim plânı, havza kuraklık veri tabanı oluşturulmuş ve kuraklık veri tabanı geliştirilmiştir" dedi.
Burdur Valisi Hasan Şıldak ise havzaya bakıldığında Göller Bölgesinin tam göbeğinde olduklarını belirtti. Göllerin bol olduğu bir coğrafya parçasında suyunda bol olması gerektiği gibi bir algı oluştuğunu vurgulayan Vali Şıldak, "Ama suyun hiç de bol olmadığını, tam tersine havzada su kaynakları itibariyle su kıtlığından bile söz edilebileceğini görüyoruz. Havzanın 427 metreküp ile Türkiye ortalamasının altında bir yağış aldığını görüyoruz" dedi.
Burdur havzasının su kullanımı yönüyle, suyun iktisatlı, tasarruflu, doğru ve sağlıklı şekilde kullanılması, suyun temiz kalması açısından çok önemli bir noktada olduğu anlatan Vali Şıldak, "Valilik olarak bu çalışmayı destekliyoruz. Zira su insanlığın kaderi. Bir zamanlar petrol kaynakları savaşın nedeni idi. Artık su temel bir kaynak. Su olmadan ne tarım sürdürülebilir ne de hayat. Bu manada su alanında yapılan bütün çalışmalar çok değerlidir" dedi.
Konuşmaların ardından Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planı çalışma aşamaları hakkında katılımcılara sunum yapıldı.
FOTOĞRAFLI