Küçük tansiyon, tansiyon değerlerinin normalin epey altında olduğu, yani 60 mm Hg'nin de altında olduğu değerlerde meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bu durumun yaşanması her zaman bir rahatsızlık olduğu anlamını taşımaz. Düşük tansiyon bulunan insanlarda normal ya da yüksek tansiyon olanlardan daha fazla uzun yaşamaya eğilimli oldukları bilinir. Bu sebepten dolayı düşük tansiyon durumu tercih edilebilir bir durumdur. Pek çok nedene bağlı olan küçük tansiyon ne gibi durumlarda düşer ya da yükselir, normal değerleri nedir gibi merak edilen soruları sizler için derledik.
#Küçük Tansiyon Nedir?Avustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzSanatçıların iki farklı sahnede karşı karşıya geldiği Red Bull SoundClash etkinliği, 2 Ağustos’ta Volkswagen Arena’da yapıldı. Renkli organizasyonda bu kez rap dünyasının öne çıkan isimleri Uzi ve Güneş kapıştı! İkiliyle bu özel deneyimi ve müzik kariyerlerini konuştuk.
#UziKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuÇalışanların günlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinde kendilerini mutlu ya da aşırı stres altında hissetmeleri, ruh sağlıklarını, üretkenliklerini hatta zamanlarının geri kalanını bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar, iş yerinde aşırı strese maruz kalmanın kalp sağlığını tehdit ettiğini, buna karşılık esnek çalışma saatleri olanlarda kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin düşük olduğunu söylüyor. Biz de hem iş hayatındaki stresin kalbimize ve ruh sağlığımız etkisini uzmanlarla konuştuk hem de iş stresinden dolayı sağlık sorunu yaşayanların hikayelerini dinledik.
#İş HayatıHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP DeğeriBar değeri vücutta kan tahlillerinde ortaya çıkan bazı testlerle ortaya çıkarılmaktadır. Vücuttan alınan 1 milimetre küp kanın laboratuvar ortamında incelenmesiyle belirlenmektedir. Bar nedir? Bar kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tüm bilgileri sizin için derledik.
#Bar NedirGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#AffetmeAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#SağlıkAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkNilüfer Belediyesi’nin bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Ürünlü Biber Festivali’nde acısıyla tatlısıyla biber konuşuldu. Özgün ve yöresel ürünleri Türkiye ve dünyaya tanıtmak, yerel üreticiyi desteklemek amacıyla gerçekleştirilen Ürünlü Biber Festivali’nde biz de jüri üyesi olarak birbirinden lezzetli biber yemeklerinin tadına baktık. Bu güzel etkinlikte Ürünlü kadınları sadece lezzetle yarışmadılar yaratıcı yemek sunumlarıyla bizleri şaşırttı.
#BursaAronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#AronyaVücut kitle indeksi sıklık ile merak edilmektedir. Özellikle spor yapan kişiler vücut kitle indekslerine oldukça önem vermektedir. Vücut içerisinde olan yağ oranının değerleri bir insan için oldukça önemlidir. Bu oranlar ile sağlıklı ve aynı zamanda ideal kiloya ne kadar yakın olunduğunu da göstermektedir. Peki, vücut kitle indeksi nedir? Kaç olmalı ve nasıl hesaplanır ayrıntıları ile derledik.
#Vücut Kitle İndeksiİnsanlar arasında sık görülen bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biri de hipertansiyon hastalığı olarak ifade edilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık kan basıncında meydana gelen yükseklikten kaynaklanmaktadır. Kontrol altına alınması gereken bir hastalık olan hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Peki, hipertansiyon nedir? Neden olur? Hipertansiyon belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.
#HipertansiyonBilinen birçok çeşitli balık türü bulunmaktadır. Akya balığı da bu balık türlerinden birisi olarak bilinmektedir. Siz de akya balığı ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Akya Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Akya balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.