Güncelleme Tarihi:
Vücut kitle indeksi; diğer adı ise kilo boy indeksidir. Vücut içerisinde olan tahmini yağ oranını gösteren bir değerdir.
Vücut Kitle İndeksi Nedir?
Vücut kitle indeksi yani boy kilo indeksi vücutta olan tahmini yağ oranıdır. Vücut kitle indeksinden elde edilen değer ile kişinin sağlıklı ve aynı zamanda ideal kiloya yakın olup olmadığını göstermektedir. Bazı kişilerde beslenme şekline göre yağlanma görülebilmektedir. Vücut indeksi kişilerde aşırı kilo olmamasını saptamak için kullanılmaktadır.
Vücut kitle indeksi yağ oranını net bir şekilde vermemektedir. Yapılan araştırmalara göre bir kişi de VKİ yüksek çıkar ise vücudunda fazla yağ olduğu anlamına gelmektedir. Bundan dolayı yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Aynı zamanda VKİ bir kişide düşük çıkar ise bu kişinin de zayıf olduğu anlamına gelmektedir. Bunun sonucunda da anemi, kemik erimesi, bağışıklık sisteminde zayıflamalara neden olmaktadır.
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut kitle indeksi bir kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını anlamakta önemli bir roldür. Bir kişinin sağlık sorunlarına önceden tedbir alabilmesi için vücut indeksi oldukça önemlidir. Spor yapan kişilerde bu işlem doğru sonuç vermeyebilmektedir. Spor yapan kişilerde fazla kilo olmadığından dolayı VKİ değerleri yüksek çıkabilmektedir. Ayrıca yaşlı kişilerde de kas kütlesi düşün olduğundan dolayı vücut yağını fazlalığını gösterme ihtimali vardır.
Vücut kitle indeksi şu şekilde hesaplanmaktadır:
Kilogram cinsinden vücut ağırlığı değerinin, metre cinsinden boy değerinin karesine bölünmesi şeklinde hesaplanmaktadır. Yani kilo/(boy X boy) şeklindedir.
Kişiler vücut kitle indeksini hesapladıktan sonra belli değerler elde eder. Bu değerlere göre;
VKİ 20’den küçük çıkar ise; kişinin boyuna göre zayıf olduğu anlamına gelmektedir. Bir kişinin zayıf olması bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Kişinin uygun bir ağırlığa gelebilmesi için dengeli beslenmelidir.
VKİ 20 ile 25 arasında ise; kişi boyuna göre uygun ağırlıktadır. Kişi düzenli ve yeterli bir şekilde beslenerek ve spor yaparak vücut ağırlığını korumaya devam edebilir.
VKİ 25 ile 30 arasında ise; kişinin vücut ağırlığının vücuduna göre fazla olduğu anlamına gelmektedir. Böyle bir durum olduğunda gerekli önemler alınması gerekmektedir. Belli bir önem alınmadığı zaman belli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Kişi boyu ile uygun ağırlığa erişebilmesi için dengeli beslenmelidir.
VKİ 30 ile 35 arasında ise; bir kişi bu şekilde vücut indeksine sahip ise vücut ağırlığının fazla olduğunu göstermektedir. Bazı önemler alınmadığı zaman diyabet, kalp-damar hastalığı gibi bazı hastalıklara neden olabilmektedir.
VKİ 35 ile 40 arasında ise; bir kişi bu şekilde ise vücut ağırlığının fazla olduğunu göstermektedir. Obez 2.sınıf olarak da bilinmektedir. Önlem alınması gerekmektedir. Bir diyetisyen kontrolünde normal ağırlığa inilmesi gerekmektedir.
VKİ 40 ile 45 arasında ise; obez 3.sınıf olarak adlandırılmaktadır. Vücut ağırlığınızın fazla olduğunu göstermektedir. Gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Bir kişi beslenme ile aldığı protein, karbonhidrat ve yağın yeterli bir enerjiye çevrilmesi oldukça önemlidir. Bir kişinin günlük alması gereken mineraller ve vitaminler vardır. Bu vitamin ve minerallerin alındığında emin olunması gerekilmektedir. Aynı zamanda spor yaparak ve düzenli bir şekilde beslenmekte gerekmektedir. Vücut kitle indeksini doğru bir şekilde tutulması gerekmektedir.