Hipertansiyon nedir? Neden olur? Hipertansiyon belirtileri ve tedavisi yöntemleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon nedir Neden olur Hipertansiyon belirtileri ve tedavisi yöntemleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 03:34

İnsanlar arasında sık görülen bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklardan biri de hipertansiyon hastalığı olarak ifade edilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık kan basıncında meydana gelen yükseklikten kaynaklanmaktadır. Kontrol altına alınması gereken bir hastalık olan hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Peki, hipertansiyon nedir? Neden olur? Hipertansiyon belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 

Hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiren bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle kontrol altına alınması son derece önemli olmaktadır.

Hipertansiyon Nedir?

Hipertansiyon, damarın içinde yer alan kanın damar duvarına yapmış olduğu yüksek basınca hipertansiyon adı verilmektedir. Bu tansiyonda diğer tansiyon çeşitleri olan büyük ve küçük tansiyonda normalden yüksek olmaktadır. Hipertansiyon bazı kişilerde hiçbir belirti göstermeyerek günlük yaşamına mani olmamaktadır. Hipertansiyon böyle durumlarda vücudun diğer organlarına zarar vermektedir.

Özellikle kalp ve damar sistemi, böbrekler, beyin ve daha başka organların işlevinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu hastalık organları besleyen damarların tıkanmasına, genişlemesine ve yırtılmasına neden olmaktadır. Kan akışının bozulmasına da neden olan hipertansiyon organ yetmezliklerine neden olmaktadır.

Neden Olur?

Haberin Devamı

Hipertansiyon kontrol altına alınması gerekli olan önemli bir hastalık olmaktadır. Hipertansiyona neden olan pek çok etmen bulunmaktadır. Bu hastalığa neden olan etmenler şu şekilde sıralanmaktadır:

- Genetik yatkınlık

- Diyabet hastalığına sahip olma

- Aşırı kilolu olma

- Aşırı tuz tüketmek

- Hareketsiz yaşam

- Alkol ve sigara kullanmaya devam etme

- Stres yapma

- Vitamin eksikliğine sahip olanlar

- Aşırı tuz tüketimi

- Böbrek damarlarının dar olması

- Gebelik

- Troid bezi hastalıkları

- Kafa içi basıncın normalden fazla olması

- Kolesterolün yüksek olması

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Hipertansiyon kan basıncı değerlerinin olması gerekenden fazla olması durumunda ortaya çıkan bir hastalık olarak belirtilmektedir. Bu hastalığın belirtilerinin oldukça fazla olduğu ifade edilmektedir. Bu belirtileri şu şekilde ifade etmek mümkün olmaktadır:

- Sık idrara çıkma

- Görmede bozukluk

- Nefes alıp vermede zorlanma

- Halsizlik, yorgunluk

- Kulak çınlaması

- Burun kanamaları

- Kalp atışında ritim bozukluğu

- Baş dönmesi ve keskin baş ağrısı

Haberin Devamı

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hipertansiyon hastalarına tedavi sürecinde ilk tavsiye edilen yaşam tarzında değişiklikler yapması gerektiği olmaktadır. Kilolu olan hipertansiyon hastaları için uygun diyet listeleri hazırlanarak ideal kilolarına dönmeleri için destek olunması gerekmektedir.

Tuz hipertansiyon hastalarının dikkatli kullanmaları gereken bir gıda olmaktadır. Meyve ve sebze tüketimini artırarak yağ oranı yüksek olan gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir.

Hipertansiyon hastaları için hareketli bir yaşam önerilmektedir. Düzenli yapılan egzersizler kişilerin fazla kilo almalarına da engel olmaktadır.

Hipertansiyon hastalığın tedavisinin önemli bir boyutu da ilaç tedavisi olmaktadır. Zamanında ve doğru miktarda ilaç kullanımı hastalığın iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Düzenli doktor kontrollerinin gerekli olduğu bu hastalıkta hastanın doktoruna danışmadan herhangi bir şey yapması önerilmemektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!