Hammer, Maria Theresia’nın kurdurduğu “dil oğlanları” diye çevrilen Orientalische Akademie’de Latince, Yunanca, Arapça, Farsça ve Türkçe öğrenmişti. Avusturya Bilimler Akademisi’nin ilk reisiydi. Osmanlı Encümen-i Dâniş’inin ilk Avusturyalı üyesiydi. Tıpkı Ahundzâde’ye Latince alfabesinden dolayı Padişah Abdülmecid’in bir Mecidiye nişan vermesi gibi Hammer’e de ilk örneklerden sayılan ikinci dereceden Mecidiye nişanı verilmiştir.
#HammerPolonya’nın Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya (Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının sureleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konular oldukça çetin cevizdir. Doğu Avrupa devletleri tarihî haritalar ve iddialar ileri sürmeye bayılırlar.
#RusyaBuça’da yaşanan sivil katliamı, 232 yıl önce 20 bine yakın insanın öldürüldüğü, Ukrayna’nın güneyindeki İsmail (İzmail) şehrini hatırlattı. Katliamı yapanlar Ruslar, katledilenler ise o dönem Osmanlı’ya bağlı olan sivillerdi. Rus Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin, yıllar sonra İsmail’in nasıl ele geçirildiğini ‘gururla’ anlatırken istihbaratın Rus ressamdan geldiğini söylemişti: “Manzara resimlerinde Osmanlı’nın savunma açıklarını ve arazinin ayrıntılarını aktardı.”
#BuçaAstrolojinin toplumumuzdaki değeri her geçen gün daha da artıyor. Astrologların sayısının çoğalması ile birlikte burçlara ve gezegen hareketlerine yönelik yapılan araştırmalar artmıştır. İnsanlar genel olarak günlük tahminlere ve burç yorumlarına yönelik araştırmalar yapmaya başladı. 21 Temmuz hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#21 Temmuz Hangi Burç Ve Burcu Ne?Tarihte pek çok antlaşma bulunmaktadır. Osmanlı tarihinde yer alan antlaşmalar mutlaka bilinmesi gereken önemli antlaşmalardır. Bunların yanında ise küçük kaynarca antlaşması gelmektedir. Küçük kaynarca antlaşması en önemli antlaşmalardan bir tanesidir. Son aylarda küçük kaynarca antlaşması araştırılması yapılmaktadır. Peki, küçük kaynarca antlaşması nedir? Küçük kaynarca antlaşması tarihi nedir? Bu antlaşma hangi devletler arasında yapılmıştır? İşte küçük kaynarca antlaşması ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Abdülhamid, Lale Devri padişahı III. Ahmed'in çocuklarından biridir. 20 Mart 1725 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi, Rabia Şermin Kadınefendi'dir. Duraklama döneminde tahta çıkmış ve birçok alanda ıslahat yapmıştır. I. Abdülhamid kimdir, hüküm sürdüğü yıllarda hangi olaylar yaşandı? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#I. Abdülhamid Kimdir?Nevşehir’den yola çıkıp vadi içerisindeki Göre - Derinkuyu yolundan giderken, sağ taraftaki Kahveci Dağı yamaçlarında çürümeye yüz tutmuş ama heybetli bir yapı görülür: Meryem Ana Kilisesi veya sonrasında dönüştürüldüğü haliyle 'Eski Cezaevi'.
#Meryem Ana KilisesiUçak krizinden beri ara verilen Türk-Rus Forumu, St. Petersburg’da tekrar toplandı. 2 günlük toplantının ilişkilerde hiç beklenmedik sonuçlar getirmesi mümkün. Rusya ile Türkiye’nin sanayi, ticaret ve kültürel hayatta ilişkilerinin vazgeçilmez olduğu açıktır. Dünya ne 1711 Prut Cengi’nin ne de 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması’nın dünyasıdır. İlişkiler ve kuvvet dengeleri çok başka yerlere kayıyor.
#YazarBoşverin Fransa Senatosu’nu... Akademisyenlerin dahi 1915 olaylarının “soykırım” olduğunu reddetmesi Avrupa’da uzun süredir zaten “fiilen” yasak. Son olarak Arnavut akademisyen Gert Brojka, İtalya’da verdiği yüksek lisans tezini “Ermeni Soykırımı” diye adlandırmaya zorlandı. Oysa Brojka’nın “onur” ödülüyle (cum laude) mezun olmasını sağlayan tezde, 1915 olaylarının bir soykırım olmadığı savunuluyor.
Güney Osetya savaşından hemen sonra ABD’nin Gürcistan’a göndermek istediği yardım gemilerinin Montrö Sözleşmesi’ni ihlal ettiği haberleri basında yer almaya başlamıştır. Gürcistan’ın jeopolitik konumunda değişimlerin süreceği göz önünde bulundurulursa, Türk Boğazlarının tarihsel durumunu değerlendirmekte fayda vardır.
Pazartesi sabahı okula gittiler. 15 milyondan fazlaydılar. Yani, tren altında kalmayanlar, üzerine kamyon kasası devrilmeyenler, minibüse çiğnenmeyenler ve tabii “kız kısmı okula mı gidermiş” diyen bir hayvanın sulbünden gelmeyenler... Okulun ilk gün ne kötüdür! Değil mi?
SAVAŞI KAYBETMEYİN! Buradaki Irak'a değil, "kendinize karşı" vereceğiniz savaş. Alışkanlıklarınıza, yanlış önceliklerinize, kötü kullandığınız zamana karşı savaş... Eski gazetemden izin alamadım, ama kızmazlar umarım. 20 Ocak 2001'de Milliyet'te yayımlanmış bir yazımı tekrarlıyorum. Özellikle altındaki nefis şiir için...
Bir tarihçi çıktı ve bütün hayallerimizi yıktı. Öğrencilik günlerimizin tarihî fantezilerini, tarih ilmine olan ilgimizi, uluslararası jeo-strateji tezlerimizi bir anda çökerten bir "sözde" araştırmayla. Neymiş, Türk tarihinin en şanlı ve de heyecanlı büyüklerinden Baltacı Mehmed Paşa, Rus Çariçesi Katerina'yı Prut'taki çadırında götürmemiş...
İstanbul’daki konsolosların Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün duruşmasına toplu olarak katılması, Cumhurbaşkanı’nın tarizine neden oldu. Bizce protokol bakımından başkonsoloslar düzeyindeki sorunların Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu önünde ele alınması uygun değildir. Dışişleri Bakanı bu gibi işler için ne güne duruyor. Başkonsoloslar ve konsoloslar günümüzde diplomat statüsündedir. Lakin mazide öyle değillerdi.
#İlber Ortaylı