Günlük hayatta insanlar arasında birçok kronik hastalığa rastlanılmaktadır. Bu kronik hastalıklar pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkması mümkündür. Kronik hastalık kişilerin yaşam kalitelerini düşürmekle beraber hayatları boyunca devam eden hastalıklardır. Bu bakımdan insanlar tarafından kronik hastalıklarla ilgili pek çok konu merak edilir. Kronik hastalıklar ve çeşitleri nelerdir? Kronik hastalık belirtileri ve tedavileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkKronik hastalıklar listesi, koronavirüs pandemisinde risk teşkil ederken Sağlık Bakanlığı'ndan önemli açıklama geldi. Koronavirüs aşısına ilişkin alınan yeni karara göre kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı. Tekrarlayan hastalıklar arasında sayılan bu sağlık sorunları yavaş gelişim göstermesi ile biliniyor. Düzenli olarak tıbbi müdahalenin gerektiği kronik rahatsızlıkların kesin tedavisi bulunmuyor. Sık gözlenen tansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları da kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Peki, kronik hastalıklar nelerdir? İşte, kronik hastalıklar hakkında bilgiler.
#Kronik Hastalık NedirCovid 19 yani corona virüsü ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar sıklıkla kronik hastalığı olan vatandaşların evlerindeki izolasyon sürecine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Corona virüsü hastalığında risk grubunda yer alan kronik hastalarla ilgili gündeme gelen haberlerin ardından, kronik hastalıkların hangileri olduğu da merak konusu oldu. Peki, Kronik hastalık nedir ve ne demek? Kronik hastalıklar hangileri? İşte, kronik hastalık ve kronikle ilgili ayrıntılar...
#Kronik Hastalık NedirAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında, 'Kronik hastalığı bulunan sigortalılarımızın sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli sayılacak' ifadelerini kullandı. Açıklama ardından kronik ve kronik hastalık terimi bir kez daha gündeme geldi. Peki, kronik ne demek? Kronik hastalık nedir? Kronik solunum yolu hastalıkları hangileri?
#Kronik Ne Demek?TikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggDeğerli okurlarım, cep telefonunuzun ekranında yurt dışı alan koduna sahip bir arama göründüğünde, şüpheci olmalısınız. Özellikle bilinmeyen kişiler, ücretsiz olarak sunulan mesajlaşma ve görüntülü arama uygulaması olan WhatsApp üzerinden arıyorsa. Uzmanlar bu durumda ne öneriyorlar? Sizler için bilişim uzmanlarının uyarılarını derledik.
#AVRUPADAN HABERSanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaYaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıCeline Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine DionFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Astım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Yıllar yıllar önce... Takvimler 1988'i gösterirken "Bensiz Gitmeyin" (Ne partez pas sans moi) dediği şarkısıyla bütün dünyanın dikkatini çekti. Aslında o çocuk yaşından beri elinde mikrofon sahnede şarkı söylüyordu. Ama o yılın Eurovision Şarkı Yarışması'nda seslendirdiği bu şarkıyla şampiyonluk ipini göğüsledikten sonra onu tanımayanlar bile adını ezberlemiş oldu. Tabii ki sesini de!
#Celine Dion