Krepen Pasajı’nın tarihi, ‘Krepen Pasajı Nerededir?’ adıyla birçoğu ilk kez yayımlanan belge ve görseller eşliğinde yayımlandı. Kitapta, bugün adını Aslıhan Pasajı olarak bilinen Krepen Pasajı’nı lokantaları, esnafları, sahafları, müdavimleri, içinde geçen sosyal olayları ile Beyoğlu edebiyat ve kültürüne katkılarını bir kâğıt arkeoloğu gibi detaylarıyla anlatılıyor.
#Beyoğlu"Bütün o büyük, gece vakti ışıklı, parlak cadde; sinemalar, pastahaneler, lokantalarla meyhaneler, vitrinlerinin ışıkları yanan büyük mağazalar, sonra da o ana caddeden aşağıya inen ya da Meşrutiyet Caddesi’yle birleşen Tepebaşı Caddesi’ne açılan, ardından Aynalıçeşme’ye Dolapdere’ye, Kaşımpaşa’ya, Ziba Sokağı’na inen sayısız bakımsız yol... Buydu yaşadığım dünya benim...”
#GazetehaberleriUsta senarist ve yönetmen Ali Özgentürk, 70 yıldır 500’den fazla defterde tuttuğu notlarını ‘Gizli Defterlerim’ kitabında bir araya getirdi. Kimler yok ki: Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz, Hülya Avşar, Türkan Şoray, Kemal Sunal ve niceleri... Anılar, sevinçler, acılar... Kısa süre önce hayatını kaybeden Bernardo Bertolucci’nin de yakın dostu olan Özgentürk’le buluştuk, gizli defterlerin sayfalarında dolaştık.
#Oğuz AralArtık Krepen Pasajı’nda değil tabii. Meyhane 1941’de kurulmuş ama Krepen Pasajı yıkılınca Nevizade’ye taşınmış. Birçok eski Rum meyhanesi gibi kurucular ya Yunanistan’a göç etmiş, ya yaşlanıp bu dünyaya veda etmiş. Mekânı emektar çalışanlarına devretmişler, gelenek devam etmiş. ‘En iyi’ deyimini pek sevmiyorum ama şöyle diyeyim: Bu civarda bir meyhaneye gidilecekse burası aklıma gelen ilk yer oluyor.
#Krependeki İmroz RestaurantŞu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.
HENÜZ küçükken biri annemle (6 Haziran, Ecevit Başbakan!), biri de babamla (1 Mayıs) iki kitlesel eyleme katılmıştım. Babam işi tadında bırakıp sonra beni Krepen Pasajı’na götürmüştü. Annem ise inatçıydı. Bir ara sadece Ecevit çifti, annem ve ben kalana kadar yürüyeceğiz sanıp endişelenmiştim.
Hafta sonu ne yapacağınıza henüz karar vermediyseniz ve İstanbul'da kalacaksanız sizin için şık ve rahat mekan önerilerimiz var. İstanbul Life dergisi, İstanbul'un en gözde 50 mekanını sizin için seçti. Avrupa ve Anadolu yakasında yer alan bar, kafe, pastane, gece kulüplerinin adresleri, telefonları... İstanbul'un dört bir yanındaki 650 restoran ve barın adresleri derginin yeni sayısında.