Eğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk YazarLGS ve YKS’ye girecek öğrenciler için sınav tarihi her geçen gün daha da yaklaşıyor. Tüm öğrencilerin ama özellikle deprem bölgesinden sınava girecek 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerinin üzüntülerini ve tasalarını bir kenara bırakıp gelecek başarıları için çalışmaya daha fazla odaklanmaları gerekiyor.
#Konuk Yazar‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur SesimMersin’in küçük bir köyünden İstanbul’a uzanan, mücadele ve azimle örülü bir kendini var etme ve başarı öyküsü… ‘Sana Geldim İstanbul’ adlı kitabında hayat hikâyesini anlatan fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Muzaffer Seçim Toklu bir yandan da Türkiye’nin yakın geçmişine dair sosyoekonomik ve politik bir fotoğraf çekiyor.
#Sana Geldim İstanbulİki haftalık yüz yüze eğitim sürecinde öğretmenler öğrencilerini hem sosyal duygusal hem de akademik yönden hazır bulunuşluk düzeylerini gözlemlediler. En büyük kayıp anaokulu ve ilkokul öğrencilerinde. Salgın sürecinde çocukların çok büyük bir bölümü erken çocukluk eğitim alamadılar. Evlerde yetişkinlerle birlikte yaşadılar, akranlarıyla oynayamadılar.
#HATİCE YILMAZ KİMDİR?Geçtiğimiz günlerde Bursa’daydım. Fiziki mesafe kurallarına uyarak çocuklarla ve aileleriyle bir araya geldim. Uzun süre sonra ilk kez sokağa çıkıp, çocuklarla buluşmak, aileleriyle sohbet etmek bana çok iyi geldi. Kendi kendime “Eskiden hayat ne güzelmiş” deyiverdim. Evet, uzun süredir dilimize dolanan ‘yeni normal’ kavramını yaşıyoruz. Maskeli, mesafeli, zor!
#Nilüfer Belediyesi60 ülkede faaliyet gösteren, 3 milyondan fazla satış danışmanına sahip İsveçli kozmetik firması Oriflame’in en başarılı ilk 15 ismi arasında Özden Gül Eski. 26 yıldır istikrarlı bir şekilde sürdürdüğü işinde ‘lider’ isimlerden olan Özden Gül Eski, pandemi dönemini değerlendirirken “Pandemi döneminde kadınlar kişisel bakım ürünleri, makyaj malzemeleri yerine hijyen ürünleri ve doğal besin takviyeleri, bağışıklığı kuvvetlendirici desteklere yöneldiler. Sabun, sıvı sabun, şampuan, duş jeli, kolonya satışları arttı” diyor.
#GazetehaberleriHafta başında kaybettiğimiz Fikret Ünlü’nün siyasi kariyeri ile sporculuğunu terazinin iki kefesine koysak herhalde dengede kalırdı. O hem Türkiye sporu için büyük emek vermiş bir politikacı hem de 57’sinde bile öğrenen, 73’ünde tırmanışa gidip zirveyi görmeden dönmeyen bir sporcuydu. Köy Enstitülü kökünü hiç unutmadı... Banu TUNA/btuna@hurriyet.com.tr
#Ağrı Dağı56 ve 57'nci hükümetlerde Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Fikret Ünlü hayatını kaybetti. Fikret Ünlü, bir süredir kanser hastalığıyla mücadele ediyordu. Vefat haberi ardından eski bakanının hayatına ilişkin bilgiler de bir kez daha gündeme geldi. Peki, Fikret Ünlü kimdir?
#Fikret ÜnlüKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin SittiMüslüm filmi oyuncuları, vizyona giren filmin ardından araştırılmaya başlandı. Timuçin Esen, Şahin Kendirci, Zerrin Tekindor gibi isimlerin başrolde yer aldığı filmde, duayen sanatçı Müslüm Gürses'in hayatı anlatılıyor. Peki, Müslüm filminin oyuncuları kimdir? İşte, sinema dünyasını takip eden izleyicilerin yakından tanıdığı Müslüm filminin oyuncuları
#MüslümTÜRKİYE’de yayaların haklarını savunmak adına İzmir’de kurulan Yaya Derneği, kent yaşamında araçları önceleyen politika ve stratejiler yerine çocukları, yetişkinleri, kadınları, engellileri, bisikletlileri ve sokak hayvanlarını önceleyen uygulamaların yaşama geçirilmesi için çalışma yürütüyor.
#Yalçın Bayer