Güncelleme Tarihi:
Tüm ülkemizi yasa boğan deprem felaketi doğal olarak çocuklarımızı ve gençlerimizi çok etkiledi. Deprem bölgesindeki öğrencilerin sınavlara hazırlanmalarına yardımcı olmak için çadır okullarda gönüllü öğretmenler çalışmaya başladı.
ÜZÜNTÜNÜN İLACI ÇALIŞMAK
Ne kadar acı yaşamış olursak olalım artık geleceğe bakma zamanı.
Üzüntü ve tasadan kurtulmanın en iyi ilacı çalışmak. Çalışmaya başladığınızda beyniniz düşüncenizin odağını değiştirecek. Yaptığınız çalışmaya ne kadar konsantre olursanız o kadar üzüntü ve tasadan uzaklaşacaksınız. Dolayısıyla çalışmak sizi iyileştirmeye başlayacak. Çalışmaya başlamakta sorun yaşamamak için masanızın üzerinde sadece çalışmanız gereken dersle ilgili kitap, defter veya testlerinizin olmasına dikkat ediniz. Masanız ne kadar sade ise çalışmaya başlamanız o oranda kolaylaşacaktır. Elinize kalem almadan çalışmaya başlayamazsınız. Dolayısıyla masanıza not alacağınız, özet çıkaracağınız veya soru çözeceğiniz bir defterle birlikte bir kalemin olması sizin çalışmaya daha kolay başlamanızı sağlar.
Kendinizi en mutsuz ve umutsuz hissettiğiniz anlarda yapacağınız çalışmanın gelecekte hayal ettiğiniz yaşantıya ulaşmak için olduğunu kendinize hatırlatın.
KONULARI BELİRLEYİN
Sınava girecek tüm öğrencilerin başarısını artıracak çalışma yöntemi;
* Öncelikle kendi kendinizin öğretmeni olun. Kendinize dışarıdan bir gözle bakarak, siz öğretmen olsaydınız sizin gibi bir öğrenciye “nasıl çalışması gerektiğini önerirdiniz?” sorusunun cevaplarını yazarak listeleyiniz.
* LGS’ ye girecek öğrencilerin birinci dönem konularının hangi dersten hangi konular olduğunu araştırıp hangi konuları tekrar etmeleri gerektiğini belirlemeleri gerekir.
* YKS’ ye girecek öğrencilerin TYT’nin tüm konularından sorumlu olduklarını bilmeleri gerekiyor. AYT’ de ise alan derslerine göre birinci dönemin hangi konularından sorumlu olduklarını netleştirmeliler.
* Bilindiği üzere COVID salgını sürecinde 2020 LGS ve YKS’ de de öğrenciler aynı şekilde 2'nnci dönem konularından sorumlu olmamışlardı. 2020 LGS ve YKS konu ve konulara göre soru dağılımını incelerseniz tekrar için hangi konulara daha fazla süre ayırmanız gerektiğini görebilirsiniz. Aynı şekilde 2020 LGS ve YKS sorularını incelerseniz sorulabilecek sorular hakkında da fikir edinmiş olursunuz. Böyle bir ön hazırlık için size 3-4 gün yetecektir.
* Ön hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra sınava kadar olan sürede tekrar etmeniz gereken konuları, her konuya ayırabileceğiniz süreyi ve kendinize önerip yazdığınız çalışma yöntemini de gözeterek detaylı olarak planlayınız. Bu ön hazırlığı ve planlamayı yaptığınızda kendinizi daha rahat, bilinçli, kararlı ve çalışmaya hazır hissedeceksiniz.
KONU TEKRARI NASIL YAPILIR?
Konu tekrarı yaparken aşağıdaki sıralamaya uyunuz;
* Tekrar etmeyi düşündüğünüz konuyu ders kitabınızın sayfalarını çevirerek hatırlamaya çalışınız, unuttuğunuzu düşünüyorsanız konuyu okuyunuz.
* İkinci olarak tekrar ettiğiniz konuyla ilgili girmiş olduğunuz sınavlarda ürettiğiniz sonuçları ve hangi soruları yanlış yaptığınızı bulup bu soruları yeniden çözünüz.
* Daha sonra bu konu ile ilgili yeni testler çözerek yaptığınız yanlışları bulup konu eksiğinizi gideriniz.
* Her hafta iki deneme sınavı çözerek süre kullanma alışkanlığı edininiz.
* MEB Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğünün sayfasındaki kazanım testlerini ve örnek sınav sorularını çözmeyi ihmal etmeyiniz.
* Geçmiş yılların sınav sorularından birinci dönem konuları ile ilişkili sınav sorularını bulup çözünüz.
* Tüm kaynaklarınızı çözdüğünüzde öğretmenlerinizden yeni kaynak önerisi isteyebilirsiniz.
UNUTMAYIN!
Siz istemediğiniz sürece hiç kimse size bir şey öğretemez ve siz istediğiniz sürece hiç kimse sizi çalışmaktan vazgeçiremez.
Başarı hedefiyle çalışan tüm öğrencilere kolaylıklar ve iyi çalışmalar diliyorum.
HATİCE YILMAZ KİMDİR?
Köy Enstitülü bir öğretmenin kızı olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini Giresun’un bir kasabasında bitirdi. Ortaokul ve liseyi İstanbul Bahçelievler Lisesi’nde, yükseköğrenimini İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde tamamladı. Salih Yılmaz ile evli. Eğitim sektöründe yer aldığı için eşiyle birlikte hiç biri evlerinde büyümemiş olsa da binlerce çocukları olduğunu düşünüyorlar. Çocukluk ideali öğretmenlik olan Yılmaz, şartlar gereği bu hayalini gerçekleştiremese de 30 yıldır eğitim sektöründe çalışıyor. Eğitim koordinatörü olarak sürdürdüğü görevi gereği Türkiye ve dünyada eğitimin tüm alanlarıyla ilgili gelişmeleri yakından takip edip bunları okul sistemi içine adapte etmek için çalışmalar yapıyor.