Başkent yazlıkçıları bekliyor

Geçen hafta gelen duyurulardan “resim dünyasında biraz olsun kıpırdanma başladı galiba” diye yazınca, hafta içinde biraz galeri gezeyim dedim.

Haberin Devamı

Başkent yazlıkçıları bekliyor

Ankara’da sanat galerilerinin yoğun olduğu Yıldız semtine uğradım. Samimi söylemek gerekirse, galeriler semtinde “korona sessizliğine” şahit oldum. Birkaç galeri açık. Bazıları da açalım mı, açmayalım mı diye düşünüyor.
Bu kısa gezintiden, COVID-19 salgını geçene kadar birçok galerinin özel sergi açmayacağı izlenimi edindim. Anladığım kadarıyla galeriler bir süre daha duvarlarını kendi koleksiyonları ya da konsinyelerindeki eserleri sergileyerek süsleyecekler. Salgınla birlikte artık vazgeçilmez hale gelen “online yaşam” öyle anlaşılıyor ki, sanat dünyasına da iyice yerleşecek. Galerilerin eser satışında online sistemin önemli bir yer tutacağını düşünüyorum. Bunun için de sanırım “instagram” iyi bir mecra.
Resim alan insanların büyük bir kesiminin yazlıklarından geri dönmemelerinin de, sanat dünyasındaki sessizlikteki bir diğer etken olduğunu düşünüyorum. Bir galeri çalışanı bu tespitime katılarak, “Birçok koleksiyoner müşterimizle telefonda konuştuğumuzda, COVID-19’un Ankara’da yoğun olması nedeniyle şehire dönmeyip, yazlıklarında kalmaya devam ettiğini öğrendik. Ekim sonu, kasım ortasına doğru insanlar dönmeye başlar diye umuyoruz” dedi. Anlaşılan Ankara, sanatseverlerin yazı geçirdikleri sahil bölgelerinden dönüşünü bekliyor.
Bu arada bazı okurlarımızdan Ankara’da kültür-sanat etkinliklerini duyuran küçük kitapçıklara ulaşamadıklarına dair mesajlar aldım. Açık galerilere sordum, onlara da kitapçıklar gelmemiş. Sanırım salgın nedeniyle etkinlik yapılamadığı için duyuru kitapçıkları da basılmamış.
Geçen hafta duyurduğumuz Mustafa Ayaz, Ali Kotan, Leonardo da Vinci’nin 500. Ölüm Yıl Dönümü projesi çalışmaları, Adnan Turani, Derya Yıldız, Deniz Onur Erman, Fırça Sanat Galerisi 1’inci suluboya yarışması eserleri, Doğan Karakılıç ve Meçhul Seyyahların Ankara Fotoğrafları sergileri bu hafta da devam ediyor. Bunlara ilaveten Fransız seyyah ve fotoğrafçı Ferrante Ferranti’nin “Yolculuk” adlı fotoğraf sergisi 16 Ekim’de Fransız Kültür Merkezi’nde (Institut Français) açılacak. CerModern’de de korona nedeniyle açık hava etkiliklerine ağırlık veriliyor.
Sevgili okurlar böylesine zor bir dönemde köşeyi canlı tutmaya çalışıyoruz. Ancak tanıtacak sergi olmadığı zaman, zorunlu olarak yazılara ara vermek durumunda kalabiliriz. Şimdiden bilin istedim.

Haberin Devamı

SANAT DÜNYASININ KAYIPLARI

Haberin Devamı

Sanat dünyasının bu yaz da maalesef acı kayıpları oldu. Sevgili Dr. Mehmet Emin Özer’in aramızdan ayrıldığını duyunca şaşırıp kaldım. Aynı zamanda tıp doktoru olan Özer’in atölyesini bir kez ziyaret etmiştim. Hemen her sergi açılışında karşılaşır sohbet ederdik. Lanet hastalıktan neler çektiğini hiç hissettirmez, güler yüzüyle etrafa mutluluk saçardı. Son derece nazik, kimseyi kırmamaya özen gösteren bir insandı. Sanatçısı olduğu Galeri Soyut’un anısına önümüzdeki günlerde sergi açacağını öğrenince sevindim.

Başkent yazlıkçıları bekliyor

Türk resminin “Köy Enstitülü ressamlar kuşağından” olan Hamza İnanç da sonsuzluğa uğurladığımız isim oldu. Uzun yıllar Hollanda’da yaşayan İnanç, ressamlığının yanısıra aynı zamanda önemli bir fotoğraf sanatçısıydı. 90 yaşında kaybettiğimiz İnanç’ın anılarını derlediği “Kuzey İpek Yolunda Son Kervancının Oğlu” isimli bir kitabı da bulunuyordu.

Başkent yazlıkçıları bekliyor

2016’da kaybettiğimiz çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden Prof. Dr. Adnan Turani’nin oğlu Can Turani de ne yazık ki, yakın zamanda aramızdan ayrılanlar kervanına katıldı.
Hepsi ışıklar içinde uyusun.

Yazarın Tüm Yazıları