Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremzede çocuklar için koruyucu aile uygulaması başlattı. Koruyucu aile halk tarafından yoğun ilgi görürken, şartları ve başvuru detayları ile ilgili bilgiler sıkça sorulan sorulara eklendi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı belirterek, depremzede çocuklara koruyucu aile olmanın koşullarını duyurdu. Koruyucu aile başvurusu e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Peki, Koruyucu Aşke nedir, kimler koruyucu aile olabilir, şartları neler? Gönüllü Aile ve Koruyucu Aile arasındaki fark ne? İşte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında Koruyucu Aile olma ile ilgili sıkça sorulan sorulara yanıtları....
#Koruyucu AileSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansSon günlerde ‘cezasızlık politikası’ tartışılıyor. “Toplumda faillerin cezasız kaldığına dair bir algı mı oluştu, yoksa bu gerçek bir olgu mu” diye kadın hakları savunucularına ve avukatlara sorduk: “Ortada somut bir gerçek var. İşlenen suçlara karşı kanunlarda düzenlenen ceza miktarıyla infaz miktarının (yatarı) farklı oluşu, yani ‘yatarı’nın daha düşük oluşu, cezasızlığın infaz düzenlemelerinden kaynaklandığını gösteriyor.” Peki, neyi değiştirmeli, nasıl önlemler almalı?
#Kadına ŞiddetBitlenme her yıl hem Türkiye’de hem de dünyada binlerce evi etkiliyor. Vakalar pandemi sırasında azalsa da şimdi yeniden artmaya devam ediyor. Peki bit sorunu neden genelde çocukları etkiliyor? Bit sorununa nasıl müdahale edilmeli ve en önemlisi önlemek için yapılabilecek bir şeyler var mı? Tüm merak edilen soruları Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer yanıtladı.
#BitlenmeProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriOkula giden hemen hemen her çocuk en az bir kere bitlenmiştir. Bazı çocuklarda ise bitlenme çok daha sık yaşanıyor. Özellikle sınıfında bit sorunu yaşayan biri varsa çocuklar daha da fazla risk altında oluyor. Okulların açıldığı bu hafta çocuğu okula giden ebeveynlerin bitlenme hakkında mutlaka bilmesi gereken 7 soruyu uzmanına sorduk
#BitlenmeHepimizin vücudunda küçük kahverengi noktalar yani benler bulunur. Çoğu zaman bu benler masumdur ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda benler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu yazıda, benlerin ne olduğunu, türlerini, değişikliklerini ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı bir şekilde ele alacağız.
#Dermatolog Neslihan DolanSon yedi yıldır üst üste en iyi beslenme modeli seçilen Akdeniz diyeti, 2024’ün de birincisi. En iyi diyet seçilmesinin ise çok önemli nedenleri var. Hadi gelin bugün diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarından korunmada etkili bir beslenme tarzı olan Akdeniz diyetinin ne olduğuna bir göz atalım. Çünkü bu diyet, emin olun kaliteli bir yaşam sürmenizin ve sağlıklı yaş almanızın da sırrını içeriyor.
#Akdeniz Diyetiİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripAlmanya’da yaşayan Dr. Hakkı Çelik, yaklaşık yarım asırlık deneyimlerini pandemi döneminde yoğunlaştırdığı araştırmalarla bütünleştirip, Türkiye’de bir ilke imzasını attı ve erkek sağlığını konu alan bir başucu eseri yazdı. Dr. Çelik, bu eseri sadece erkeklerin değil eşlerine daha iyi destek olmak isteyen kadınların da okuması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaHer yıl binlerce çift boşanıyor. Nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gündeme geliyor. Avukat Ayşe Esra Çetin kadınların hem evlilik içinde hem de boşanma söz konusu olduğunda haklarını bilmediklerini söylüyor. Kadınların yaşadığı çaresizliği gören Çetin takip ettiği davalar dışında ihtiyaç duyan kadınlara sosyal medya üzerinden yol göstermeye çalışıyor. Çetin gözlemlerini anlattı.
#BoşanmaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıDermatologlar, her gün çok sayıda uyuz vakasına şahit olduklarını söylüyor. O hastalardan biri de iş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A. Doktoru, genç kadına "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#Uyuzİş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A.'ya doktoru, "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, son altı aydır özellikle dirençli uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğunun altını çiziyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#UyuzYAŞLI nüfusun giderek arttığı Almanya’da yaşlı bakımı her dönem gündemde olan bir konu haliyle. Birçok doğu eyaletlerinde her dört kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olduğu, 2020 nüfus verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 22’si 65 yaşın üzerinde olduğu Alman toplumunda son yıllarda görülen demografik gelişmenin neticesinde, hasta ve yaşlı bakımında köklü reformlar zaruri hale geldiğini söyleyebiliriz. Federal hükümetin hazırladığı ve Federal Parlamento’da onaylanarak önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek yeni Bakım Reformu Yasası ile birlikte, evde bakım hizmetlerinin yanı sıra, bakım için ayrılan bütçenin artırılmasını, ve bakım hizmeti sunan ailelerin maddi yükünü azaltmayı hedefliyor. Ailesinde bakıma muhtaç yakını olanları yakından ilgilendiren Bakım Reformu Yasası’nın siz değerli okurlarımız için inceledik ve beraberinde getireceği yenilikleri sizler için derledik:
#ALMANYAYAŞLI nüfusun giderek arttığı Almanya’da yaşlı bakımı her dönem gündemde olan bir konu haliyle. Birçok doğu eyaletlerinde her dört kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olduğu, 2020 nüfus verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 22’si 65 yaşın üzerinde olduğu Alman toplumunda son yıllarda görülen demografik gelişmenin neticesinde, hasta ve yaşlı bakımında köklü reformlar zaruri hale geldiğini söyleyebiliriz. Federal hükümetin hazırladığı ve Federal Parlamento’da onaylanarak önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek yeni Bakım Reformu Yasası ile birlikte, evde bakım hizmetlerinin yanı sıra, bakım için ayrılan bütçenin artırılmasını, ve bakım hizmeti sunan ailelerin maddi yükünü azaltmayı hedefliyor. Ailesinde bakıma muhtaç yakını olanları yakından ilgilendiren Bakım Reformu Yasası’nın siz değerli okurlarımız için inceledik ve beraberinde getireceği yenilikleri sizler için derledik:
#ALMANYAFatih Altaylı hakkında, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı ve 15 üyeye 'hakaret' suçundan iddianame düzenlenerek, 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, "Kullanılan üslup ve ifadelerin doğrudan doğruya mağdurlara sövme niteliğinde olduğu, mağdurların şeref, onur ve saygınlıklarını rencide edebilecek nitelikte olduğu anlaşılmaktadır" denildi.
#ANKARAALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1