Güncelleme Tarihi:
Koruyucu aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tanımından anlaşılacağı üzere çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocukların kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.
Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar kendi öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız ya da erkek, sağlıklı ya da özürlü tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu sosyal uzmanlar tarafından belirlenmiş çocuklardır.
Ülkemizde sosyo-kültürel sebeplerden dolayı koruyucu aile kavramı yeterince anlaşılamamaktadır. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bu şekilde birçok çocuğun topluma kazandırıldığı zaman içerisinde bu çocukların ailenin öz çocuklarından bir farkı kalmadığı o ailenin bir ferdi olduğu gözlemlenmektedir.
Koruyucu aile olabilmek için Türk vatandaşı olunması ve Türkiye’de sürekli ikamet edilmesi, 25-65 yaş aralığında bulunulması, en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olması, düzenli gelire sahip olunması gerekli ve yeterlidir. Eşlerin birlikte başvurması gereklidir.
Koruyucu aile yanına en fazla 3 çocuk, aynı anda yerleştirilebilir. Akrabaların ya da belli bir süredir devam eden ana-baba-çocuk ilişkisinin kurulduğu ailelerin koruyucu aile olmak istemesi durumunda ise sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulu zaman zaman aranmamaktadır. Koruyucu aile adayları ve çocuk arasında, ana-baba-çocuk ilişkisinin kurulması ve birebir ilişki sağlanması esasları çerçevesinde, aday ailenin yaşı değerlendirilir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ile yanına çocuk yerleştirilen koruyucu aile arasında, Kurumun ve koruyucu ailenin yükümlülüklerini içeren bir sözleşme imzalanır. Sözleşmenin Valilikçe onayından sonra çocuk aileye teslim edilir.
Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalara karşılık olmak üzere talepte bulunan koruyucu ailelere, çocuk başına her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur maaş katsayısının, en yüksek Devlet memuru gösterge rakamlarıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarın, belirli oranı kadar hiçbir kesinti yapılmaksızın aylık net ödeme Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Ayrıca koruyucu ailelere detayları Koruyucu Aile Yönetmeliği’nde belirtilmekle birlikte genel olarak aşağıda belirtilen durumlarda da, ödemeler yapılmaktadır :
Öncelikle en temel fark evlat edinme durumunda çocuğun velayet hakları bir başka deyişle çocuk ailenin yanına geçmekte soyadını almakta ve diğer yasal haklardan yararlanmaktadır. Evlat edinene velayet hakları mahkeme kararı ile devredilmektedir. Koruyucu ailelikte ise çocuğun velayeti öz ailesinde kalmaktadır, koruyucu ailenin herhangi bir şekilde velayet hakkı yoktur. Koruyucu aile olarak çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet belli esaslar çerçevesinde koruyucu aileyle paylaşmaktadır.
Av.M.Onur KAYKAYOĞLU