Güncelleme Tarihi:
İŞTE YENİLİKLER
• Aile içi bakımı güçlendirmek için 1 Ocak 2024’te bakım parası yüzde 5 artırılacak.
• Bu nedenle 1 Ocak 2024’te aynı zamanda gezici bakım servislerinin ayakta sundukları tedavi ve bakım hizmeti miktarları da yüzde 5 artırılacak.
• Bakım destek parası (Pflegeunterstützungsgeld) şimdiye dek yılda 10 gün boyunca her bir bakıma muhtaç kişi için aile üyeleri tarafından talep edilirken, 01.01.2024’ten itibaren bu maddi destek 10 günle sınırlı kalmayacak. Bakım destek parasının ne olduğunu ve kimlerin hak sahibi olduğunu alttaki kutuda okuyabilirsiniz.
YEDEK BAKIM PARASI
• Türkler arasında ‘izin parası’ olarak bilinen, aslında ise asıl bakıcı kişinin hastalık, izin veya herhangi bir nedenle devredışı kaldığı durumlarda hizmet verecek yedek bakıcının sunduğu bakım hizmetini finanse etmek için ayrılan ve yılda bir defaya mahsus verilen ‘Verhinderungspflege’ adlı yedek bakım parası, 01.07.2025 tarihinden itibaren yaklaşık 1.000 Euro’dan fazla artırılacak. Bakım Reformu Yasası uyarınca, yedek bakım parası ile kısa süreli bakım için ayrılan bütçe, 01.07.2025’ten itibaren artık birleştirilerek, yedek bakım parası miktarı 2 bin 418 Euro’dan 3 bin 539 Euro’ya yükselecek. Böylece gelecekte, her iki hizmet türü için de ayrılan toplam bütçe esnek olarak kullanılabilecek. Diğer bir ifadeyle hak sahipleri, yılda bir defaya mahsus 3 bin 539 Euro’yu yedek bakım hizmeti almak için harcayabilecekleri gibi, bir bakımevinde kısa süreli yatılı bakım hizmeti almak için de harcayabilirler.
BEKLEME SÜRESİ KALKIYOR
• Yedek bakım parası almaya hak kazanmak için, bakım derecesinin verildiği tarihten itibaren aranan 6 aylık bekleme süresi de yeni yıldan itibaren kalkacak. Yani, 01.01.2024’ten itibaren bakım derecesi 2 veya daha fazla alan bakıma muhtaç kişiler, yedek bakım parası için bekleme süresi olmaksızın hemen başvurabilecekler.
ÇOCUKLAR İÇİN HEMEN ARTACAK
• Hemen yardıma ihtiyaç duyan bakıma muhtaç çocuklu ailelere destek sağlamak amacıyla, bakıma muhtaç aile bireyi 25 yaşın altında olup bakım derecesi 4 veya 5’e sahipse, yedek bakım parasındaki artış, 01.07.2025 yerine, 01.01.2024’te yapılacak.
• Yeni yıldan itibaren, bakım veren aile üyelerinin sağlık önlemlerine ve rehabilitasyon hizmetlerine erişimi, bakım gereksinimlisi kişinin de, bakımını yapan kişiyle birlikte yatılı sağlık önleme veya rehabilitasyon kurumuna alınma imkanı genişleterek ve geliştirerek kolaylaştırılacak. Diğer bir ifadeyle, eğer siz yakınınıza sunduğunuz bakım hizmetinden dolayı bitap düşüp rehabilitasyon hizmeti alma ihtiyacı hissetmeniz halinde, bakımını yaptığınız aile yakını da rehabilitasyon hizmeti alacağınız kurumda yatılı olarak kalabilecek.
YATILI HASTALARA AYRILAN BÜTÇE ARTIYOR
• XI No’lu Sosyal Kanun Kitabı’nın 43. maddesinin c fıkrası uyarınca tam yatılı bakım kurumlarında yatan bakıma muhtaç kişiler adına konaklama ücretinde devletin üstlendiği pay, 01.01.2024’ten itibaren yatış sürelerine bağlı olarak artırılacak. Buna göre, 12 aya kadar yatılı hizmetten yararlanan bakıma muhtaç kişiler için devlet tarafından konaklama masraflarının üstlenme payı yüzde 5’ten yüzde 15 yükselecekken, 13 ay ile 24 arasında yatılı kalanlarda bu oran yüzde 25’ten yüzde 30’a, 25 ile 36 ay arasında yatılı kalanlar için yüzde 45’ten yüzde 50’ye, 36 ay, yani üç yıldan fazla huzurevinde konaklayanlara yüzde 70’ten yüzde 75’e yükseltilecek.
BAKIM BÜTÇELERİ SÜREKLİ GÜNCELLENECEK
• Bakıma muhtaç kişilere yönelik yapılan bakım parası ödemelerinde veya bakım hizmeti alımı için ayrılan bütçete, 2025 ve 2028 yıllarının başlarında, otomatik olarak fiyat gelişimine uygun olarak düzenli olarak ayarlama yapılacak. Bakımm hizmetinin ve finansmanının dinamikleştirilmesi için federal hükümetin önümüzdeki yılın mayıs ayına kadar öneriler sunacak.
• XI No’lu Sosyal Güvenlik Kanun Kitabı’nın 18. Maddesi uyarınca bakım gereksinim tespiti prosedürüne ilişkin karmaşık ve şeffaf olmayan düzenlemeler, prosedürel ve yasal içeriklerin daha anlaşılır ve hedef kitlenin daha iyi anlayabileceği şekilde yeniden yapılandırılacak. Bilirkişinin, bakım ihtiyacının tespitini, pandemi döneminde sıkça yapıldığı gibi, yine belirli durumlarda telefonla yapma imkânının getirilmesi, hem yardım başvurularını süratle sonuçlandırılması hem de bilirkişilere gönderen kurumun (Medizinischer Dienst) çalışmalasına kolaylık sağlayacaktır.
DEVAM EDECEK: Bakım primlerinde önümüzdeki yıl artacak mı?
BAKIM DESTEK PARASI NEDİR?
Aile içinde ani bir bakım durumu ortaya çıktığında, aile fertlerinin bakım hizmetlerini ayarlamak için zamana ihtiyaç duyulabilir ve bunun neticesinde çalıştığınız işyerinden 10 güne kadar izin alınabilir. Zorunlu olarak izin alınan dönemde ortaya çıkan gelir kaybını karşılamak için hak sahipleri Bakım Destek Parası alabilir. Bu düzenlemenin amacı, aile üyelerine veya yakın akrabalara acil bakım durumlarında ihtiyaçlarına uygun bir bakım sağlama olanağı sunmaktır. Kimin yakın akraba olarak kabul edildiği, yasada şu şekilde belirlenmiştir: Büyükanne, baba, kayınvalide, üvey anne, eşler, hayat arkadaşları, eş benzeri birlikteliklerde veya yaşam ortaklıklarında partnerler, kardeşler, bacılar, biyolojik çocuklar, evlatlık veya koruyucu çocuklar, eş veya hayat arkadaşı çocukları, kayınbirader ve torunlar.
Zorunlu olarak ayrıldığını izin dönemindeki gelir kaybını dengelemek için, izniniz süresince net ücretinizin yüzde 90’ı oranında Bakım Destek Parası alırsınız. Şu an itibariyle günlük olarak en fazla 116,38 Euro Bakım Destek Parası ödenmektedir.