Son yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıGebelik süresince bebek ile anne arasındaki bağlantının kurulmasını sağlayan kordonda bulunan kordon kanı, doğum sonrasında atılmaktadır. Ancak son yıllarda gündemde olan kordon kanı saklama işlemi neden ve nasıl yapılıyor merak edilen konular arasında. Zengin bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı nedir, neden saklanır, ne işe yarar haberimizde…
#Kordon KanıGebelik süresince anne ve bebek arasındaki bağlantıyı kuran, bebeğin oksijen alımını ve beslenmesini sağlayan, kordonda bulunan kana kordon kanı adı verilmektedir. Kordon kanı, doğum sonrasında genellikle atılmaktadır. Ancak kordon kanı oldukça zengin bir kök hücre kaynağıdır. Doku ve organları oluşturacak olan kök hücreyi bu denli değerli kılan sınırsız, bölünme ve çeşitli hücre tiplerine farklılaşma yeteneğine sahip olmasıdır.
#Kordon Kanı Nasıl ToplanırYeni doğan bebeklerin kordon kanından alınan kök hücreler, özel koşullarda dondurularak saklanıyor ve çocukların yaşı ilerledikçe ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklarda kullanılıyor. Böylece, ağır hastalıkların tedavisi için önemli bir adım atılmış oluyor. Gelecek için büyük önem taşıyan bu uygulama artık Türkiye'de de yapılabiliyor.
Güzellik ve sağlık endüstrisinde son yıllarda dikkat çeken konulardan biri de kordon kanının cilt bakımı ve gençleşme süreçlerindeki potansiyeli. Kordon kanı, doğumdan hemen sonra alınan ve zengin biyolojik içeriklere sahip olan bir sıvıdır. İşte kordon kanının güzellik dünyasındaki etkileri ve kullanım alanlarına dair merak edilenler...
#BAKIMİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMASon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon KanıFlebit vücutta yüzeysel damarlarda yada varislerde pıhtı olmasıdır. Trombozun (kan pıhtısı) eşlik etmesi durumuna tromboflebit denir. Bu durum genellikle bacaklardaki derin venlerde görülür. Bu trombozun akciğerlere ilerlemesi, ölümcül olabilen pulmoner emboli'ye neden olur. İltihap çoğunlukla damar içi pıhtılaşmaya, yani tromboza yol açar, iltihapla sonuçlanan damar içi pıhtılaşmaya ise "tromboflebit" denir.
#Flebit NedirGünümüzde 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabilen, hayatı tehdit eden hastalıkların tedavisinde içerdiği kurtarıcı kök hücreler ile büyük bir kurtarıcı olarak görülen ‘kordon kanı’nın önemi son zamanlarda daha iyi anlaşılmaya başladı. Peki nedir bu kordon kanı? Ne işe yarar ve nasıl saklanır?
#SağlıkHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiSABANCI Grubu’ndan 15 yıl önce ayrılan Demet Sabancı Çetindoğan’ın şirketi DEMSA, bin 223 çalışanlı 131 mağazalı bir perakende, turizm ve medya grubu oldu. Çetindoğan, gruptan ayrılan diğer Sabancıların da kurduğu Esas Holding, Pegasus ve DENSA’yı hatırlatarak, “İyi ki ayrılmışız. Türkiye yeni şirketler kazandı. Sabancı Holding de yoluna başarıyla devam ediyor” diyor.