Bebeğinizin kordon kanını saklattınız mı?
Farklı gelişen çocuklarla çalıştığım için tıp dünyasındaki son gelişmeleri takip etmek işimin bir parçası.
Son yıllarda beni en çok heyecanlandıran konu kök hücreyle ilgili yapılan çalışmalar, elde edilen bulgular.
En son, bundan bir kaç gün önce bilim insanlarının klonladıkları insan hücresinden kök hücre elde etmeli ve bunu tedavi amaçlı kullanılabileceğini okuduğumda ayağa kalkıp alkışlamak istedim. Tıp eğer kök hücre ve hücre teknolojileri üzerinde sağ duyu ve sağlıkla ilerse binbir derde deva bir yol açılmış olacak. Belki kanser=ölüm olmaktan çıkacak.
Yaradanın en güzel hediyelerinden biri olan kök hücre nedir?
Kök hücre, mitoz bölünmeyle özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen ve daha fazla kök hücre üretmek için kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre tüpleridir.Vikipedia
Mucize!
Hamileliğimin 7. ayında "yapılacaklar listesi" hazırlamıştım. Hastane çantasından, eve alınacak strilizatöre kadar herşeyi kapsıyordu. Bu listeye bir de kordon kanını saklatacağımız bankayı araştırma konusu dahildi. Sıkı bir araştırmaya girdik. Sonunda hatırı sayılır verilere ulaştık.
Türkiye' de Kordon Kanı Bankacılığı Nasıl İşliyor?
Saklama sistemleri: Toplam 4 veya 5 tane kordon kanı bankası sözkonusu. Herbiri bambaşka saklama koşullarından bahsediyor, sektörün en iyisi olduğunu iddia ediyor. Kök hücreleri saklatmaya kararlıyken saklama sistemleri arasındaki fark şöyle:
Konvensiyonel yani geleneksel sistemde, kordon kanları -170 derecede sıvı azot içinde bekletiliyor, her yeni kordon kanı eklendiğinde kapak açılıyor, tüp yerleştiriliyor, kapak kapatılıyordu. Bu durum hücre canlılığını olumsuz etkileme olasılığına sahip olduğu söyleniyor. Yeni sistemlerde kordon kanı sıvı azot içerisine bir robotla yerleştirilmekteymiş. Gelişmiş ülkelerde kapalı devre sistemlere geçilmiş ve saklama koşullarında buna çok dikkat ediliyor, sertifikalandırılırken buna çok dikkat ediliyormuş.
Yurt dışı imkanı: Sağlık Bakanlığı' nın izni olmadan yurt dışına kan ve doku örneği çıkarmanın yasakmış. Eğer bebeğinizin kordon kanını saklatmak istiyorsanız, yurt dışındaki kordon kanı bankalarında saklama yaptığını söyleyen firmalara bu konuyu mutlaka sorun. Kordon kanı X-Ray dan geçtikten sonra işin esprisi kalmayabilir. Kordon kanı ve kök hücreleri nerede ve hangi koşullarda olduğunu bilmek çok önemli.
Hastalıklarda uyum oranı: Bu konu bir ara çok popülerdi ama gelişmeler gösteriyor ki, bundan sonra sağlık için çok önemli bir kazanım olacak. Örneğin lösemi için gerekli ilik nakillerinde akrabalar arasında yakalanan en yüksek uyum binde 4 iken, kordon kanından alınan kök hücre uyumu %50. Anne-baba söz konusu olduğunda %25. Bu rakamların ne demek olduğunu ilik nakli bekleyenler çok iyi anlayacaktır. Hepsine acil şifalar diliyorum.
Bütçe: Firmanın size bir sertifika vermesi ve orada bir barkodun yer alması gerekiyor. Kordon kanının alınması, kök hücrelere ayrılması ve sisteme dahil olması için gerekli giriş bedelleri her firmada hemen hemen aynı. Daha sonraki yıllarda sadece ufak bir üyelik bedeli ödemek yeterli.
Kullanılan hastalıklar: Lösemi, anemi, meme kanseri gibi çok sayıda hücre anomalisinde kullanılıyor.
Bunca bilgiyi edindikten sonra doğuma koca göbeğimin üstünde kocaman bir kordon kanı saklama kitiyle gittim. Ancak kordon kanı açısından işler yolunda gitmedi. Sezaryan ameliyatıydı, plasenta çok önce geldiği için kanı alacak imkan olmamış. Toplanan kan belirli bir cc'nin altındaydı ve saklanması için gerekli limitin çok altında olduğu için Ata' nın kordon kanını saklatamadık, çok üzgünüm.
Kuzenim çocuk yaşta tanıştığı lösemiyi yenenlerden birisi. Aynı şekilde Gamze Anne, Gamze Akbaş'ı hatırlarsınız. Hayatımızın bir yanında kanser gerçeği duruyorken, güvenilir bir tedavi sistemini araştırmadan edemedim. Anladım ki hastalık da şifa da hücrelerimizde gizli.
İşte bu mucize hücreler bebeğin kordon kanında oldukça saf, temiz, bozulmamış bir şekilde yer alıyor. Tıp ve tedavi bu konuda ilerleyeceğinden dolayı bebeğin kordon kanını saklatmak doğal bir sağlık sigortası olabilir.
Hamileliğinin son haftalarındaki anne ve baba adaylarına bu konuyu ciddiye almalarını, naçizane, tavsiye ederim.
https://twitter.com/AylinAnne
www.aylinanne.com