Paylaş
Cilt yenilemeden, çeşitli hastalıkların tedavisine varıncaya değin pek çok alanda bu hücrelerin yenileyici ve besleyici gücü kullanılıyor. Sanırım ileride yine pek çok hastalığın umudu olacak ve tedavi için kaçınılmaz olacak.
KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücreleri kısaca tanımlamak gerekirse onlar “anne hücreler”… Vücuttaki bütün doku ve organları oluşturan temel hücreler de denebilir.
Kök hücre, mitoz bölünmeyle özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen ve daha fazla kök hücre üretmek için kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre türleridir. (Kaynak: Vikipedia) Kemik iliği, yağ hücresi ve bebeğin kordon kanında bol miktarda kök hücreler bol miktarda bulunuyor.
ŞİMDİ BİRLİKTE DÜŞÜNELİM
Vücudumuzda tedavi amaçlı kullanılacak kök hücreler var. Her gün çok sayıda bebek dünyaya geliyor. Bir yanda ise sosyal medyada kemik iliği nakli için paylaşılan ilanlar var. Pek çok insan ilik donörü olmak için hastanelere koşuyor. Fakat yeterli olmuyor.
TÜRKKÖK PROJESİ HANGİ AŞAMADA?
Ulusal kemik iliği ve kordon kanı bankası projesi olan Türkkök çok uzun süredir hayata geçmeyi bekliyor. Türkkök projesini tetikleyen önce Gamze Akbaş’ ın kemik iliği aradığına dair haberler önce sosyal medyada sonra ulusal basında yer alması oldu. Arkadaşımız Gamze için yapılacak en iyi şey Tıp Fakültesine gidip ilik donörü olmaktı ve anne arkadaşlarımızla birlikte koşa koşa gittik. Ancak kimimize sistem yetersiz, gelmeyin dendi. Kimimize ise müjdeli haber geldi, nakil bekleyen başka hastalar için yeniden hayat verildi.
Fakat sorun bu işi tam anlamıyla organize edecek bir devlet kurumunun olmaması. Donör olmak istiyorum ama kan vermek bir sorun. Verdiğim kanın amacına uygun olarak testten geçip sisteme kayıt edilip edilmediğini bile bilmiyorum. Ayrıca işler eskisi gibi değil. Bu konuda herkes çok duyarlı. donör olmak için vakit kaybetmiyor.
Türkkçk projesine göre; iki kaynak olacak. Hem kordon kanındaki hücreler kullanılacak hem de canlı donörlerdeki kanlardan elde edilecek hücreler kullanılacak.
Türkiye’ de yaklaşık 30.000 kemik iliği donörü var. İlik nakli bekleyenlerin sayısı düşünüldüğünde bu rakam oldukça az. En az 30.000 insan alt yapı yetersizliği nedeniyle donör olamamış olsa durumun vehametini düşünemiyorum.
Şubat ayında Türkkök projesi ihale edildi. Proje hayat bulduğunda Kızılay aracılığı ile ilik donörü olmak kolaylaşacak. İsteyenler bebeğinin kordon kanını bağışlayacak. Böylelikle ilik arayan pek çok kişiye umut olabilecekler.
Projenin 2014’ ün ilk yarısıyla birlikte uygulamaya geçmesi hedefleniyor. Yani son 1 ay kaldı. Acaba Haziran sonu Temmuz başı Türkkök projesi hayata geçti haberlerini okur muyuz? Yoksa şimdi olduğu gibi kişisel çabalarla, sosyal medya ilanlarıyla öncelikle çocukları ölümden kurtarır mıyız?
Sorunun yanıtını çok merak ediyorum.
Paylaş