Kazasker’deki Konyalılar İstanbuldaki favorilerimden. Etli ekmek her zamanki gibi çok iyi. Yüzde yüz kuzu. Kullanılan un mükemmel. İki farklı un ve sertlik vermesi için kepek katılmış. Ticari maya değil ekşi maya kullanıyorlar. Kuşbaşılı ve peynirli ekmekler de iyi. İçinde Konya obruk peyniri de olan ve sıkma denen lavaşı da çok sevdim. Eskisi kadar iyi olmayansa kuzu fırındı.
#Vedat MilorBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılSevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Varank, Türk rokforu da denilen peynirin yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, "Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha iyi tanıtılması için bakanlık olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Varank, Türk rokforu da denilen peynirin yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, "Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha iyi tanıtılması için bakanlık olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.
#Mustafa VarankTürkiye'nin dört bir yayından gelen yüzlerce peynir geçtiğimiz hafta 2. İstanbul Peynir Fuarı'nda toplandı. Türk mutfağının önemli besin kaynaklarından yüzlerce peynirin arasında, sırrı sadece üretildiği bölgede gizli olanlar da vardı. İşte Türkiye'nin 'tescilli peynirleri'nden bazıları ve onların sırları...
#Coğrafi İşaretSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy Çarşı‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıPeynir çeşitlerini özel olarak incelediğim, peynirciliğin ayrıntılarına odaklandığım bu yıl içerisinde benim için en önemli etkinliklerden biri dün (18 Nisan) İstanbul’da başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ve himayesinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde başlayan “İstanbul Peynir Festivali” 21 Nisan’a dek sürecek.
#PeynirAşçılıktan şefliğe uzanan yolu açan, yemek sanatının büyük ustası Paul Bocuse’ün başlattığı Bocuse d’Or Yarışması 30 yılı geride bıraktı. Ülkelerinin birincisi 20 şefin tekniklerini ve yaratıcılıklarını sergileyeceği yarışmanın Avrupa finalleri bu yıl 11-12 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde yapılıyor.
#Müge Akgün