Deprem her yaş grubundan birey için yaşam dengesini bozan, yeni koşullara uyum sağlaması zaman alan, zorlayıcı ve travmatik bir stres faktörüdür. Travmatik olaylar ardından hemen her yaş grubu bireylerde benzer şekilde; uyku sorunları, güvensizlik, korku, kaygı, çaresizlik, öfke, zihinsel karmaşa gibi akut-kısa süreli bazı tepkiler gözlenebiliyor.
#Konuk Yazarİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide BotoksuÇocuklar her dönem farklı beceriler kazanmaktadır. Bunlar arasında en çok merak edileni ise çocukların konuşmaya başlamasıdır. Fakat bazı durumlarda çocukların geç konuşması ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bunun sebebi pek çok etkenden kaynaklanıyor olabilir. Peki, çocuklarda geç konuşma neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda konuşma gecikmesi nasıl anlaşılır? Sizlere çocuklardaki geç konuşma problemleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukÖzel öğrenme güçlüğü, okuma, yazma, dinleme, konuşma, heceleme, matematiksel işlem yapma gibi becerilerin edinim aşamasında çocuğun karşı karşıya kaldığı yetersizlikleri ifade eden bir tür bozukluktur. Genellikle ilkokul dönemi açığa çıkan özel öğrenme güçlüğü, okul öncesi dönemde de kendini gösterebilir. Bu tanıyı almış bir çocuğun zeka seviyesinin normal veya normalin üstünde olduğu ancak akademik ve sosyal anlamda uyumsuzluklar yaşadığı görülmektedir.
#Öğrenme GüçlüğüHavaların soğumasıyla birlikte çocuklarda işitme kaybı sorunlarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, ailelere soğuk mevsimlerde çocuklarda yaşanan kulak ağrılarını önemseme çağrısında bulundu. Uzmanlar durumun farkına varılamaması durumunda, çocukların ilerleyen dönemlerde geçici işitme kayıpları ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
#Kulak SağlığıSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin KızınınHem erkeklerde hem kadınlarda en çok görülen kanser türü cilt kanseridir. Vücudumuzun en fazla güneş gören bölgeleri aynı zamanda cilt kanserinin de en sık görüldüğü yerlerdir. Özellikle dudak bölgesinde görülen kanserler, çok ciddi sorunlara yol açabilir.
#DudakSon zamanlarda konuşurken kelime bulmakta güçlük çekip, konuşulanları anlamakta zorlandığınızı mı hissediyorsunuz? İşlerinizi planlayamıyor, iş toplantılarını kaçırıyor musunuz? Bu tür şikayetler kapınızı çalmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurun. Zira günümüzde yaşam süresinin uzamasıyla daha sık karşımıza çıkan Alzheimer, yavaş başlayıp zamanla kötüleşen kronik bir beyin damar hastalığı.
#Folik AsitDemans'a karşı alınacak önlemlerTolga GÜRSOY / KÖLNHALK arasında bunama olarak bilinen Demans, günümüzde yaşı ilerleyen insanların karşılaşmaktan en çok çekindiği hastalıkların başında geliyor. Bir çok insan hafıza kaybı, konsantrasyonun zayıflaması, konuşma bozukluğu gibi bir çok probleme yol açan Demans'a yakalanma endişesi yaşıyor. Peki bu hastalığı engellemek mümkün mü? Uzmanlar, hastalığın engellenmesi ya da en azından geciktirilebilmesi için beslenme alışkanlıklarından, yaşam ve ç