Konuşma bozuklukları haberleri sayfasında Konuşma bozuklukları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 783 Konuşma bozuklukları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kekemelik, konuşmada akıcılığın bloklar, hece tekrarları ve uzatmalar ile kesintiye uğraması; konuşmanın akıcılığının bozulması durumudur. Peki çocuklarda kekemeliğin sebepleri nelerdir? Fark edildiğinde ne yapılmalı? Tedavi yöntemleri nelerdir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kekemelik38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansÇocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan SarımehmetoğluTürk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Ethem Murat Arsava, Türkiye’de her yıl 150 bin inme vakası yaşandığını, bu nedenle her yıl 50 bin vatandaşın inme nedeni ile yaşamını yitirdiğini açıkladı.
#Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Çalışma Grubu ModeratörüOtizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.
#Konuk YazarHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık“Hayat bu, bir bakarsın her şey bir anda son bulur. Hayat bu, son dediğin anda her şey yeniden can bulur” demiş Şems-i Tebrizi...Umutsuz, ümitsiz, vazgeçilmiş ve pes edilmiş her durumda aklıma gelir bu söz...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİngiliz seslendirme sanatçısı yüzünde oluşan şişliğin sebebini bir kaç ay önce yaptırdığı botoks tedavisine bağladı. Ancak sürekli kulağına gelen ses ve göz kuruluğu da şikayetlerine eklenince kendini kötü bir sürprizin beklediğini anladı...
#İngiltereGeceleri sık sık uyanıp tuvalete giden ve kendini sürekli yorgun hisseden James Lamerton isimli adama uyku apnesi teşhisi konuldu. Şikayetleri bir türlü geçmeyen adam 3 ay içinde 8 kez doktora gitti ancak bir türlü iyileşemedi. Durumu gidererek ağırlaşan ve yemek yiyemeyecek hale gelen adamın gerçek hastalığının beyin tümörü olduğu ortaya çıktı.
#Beyin TümörüKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukDuyu bütünleme, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz oldukça dikkat çeken bir kavramdır. Konunun uzmanları, bu kavramı kişinin bedenini çevresi ile uyumlu bir şekilde kullanmalarını sağlayan nörolojik bir işlem olarak ifade etmektedir. Peki, Duyu Bütünleme nedir? Ne işe yarar? Duyu bütünleme kimlere uygulanır sizin için tüm detayları ile derledik.
#Duyu BütünlemeBir tür dil ve anlatım bozukluğu olan afazi hastalığı semptomları ve nedenleri ile araştırılıyor. Kişinin bir travma veya nörolojik bir rahatsızlık geçirmesi sonucu ortaya çıkan afazi, günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyor. Peki, afazi nedir, neden olur? İşte afazi semptomları ve belirtileri...
#AfaziBursa'da sahte diploma ile açtığı konuşma bozukluğu merkezine gelen 33 kişinin parasını dolandırdığı iddiasıyla hakkında 55 yıl hapis cezası istenen Emre Nuri Korkut (42), son duruşmada "Kimseye profesör olduğumu söylemedim, ayrıca bu iş için de profesörlük gerektirmez. Herkesin de parasını ödedim, pişmanım" dedi.
#Bursaİnsan davranışlarını konu alan birçok bilim dalı bulunmaktadır. İnsanlar birbirinden farklı özelliklere sahip oldukları için olaylara ve durumlara gösterdikleri tepkilerde farklılık göstermektedir. Bu durumun bir sonucu olarak insan davranışlarının altında yatan nedenleri araştırma konusu edinen pek çok bilim dalı mevcut olmaktadır. Bu bilim dallarından biri de Bilişsel psikoloji olmaktadır. Peki, kognitif nedir? Tıpta bilişsel psikoloji ilgi alanları nelerdir? İşte, bilişsel psikoloji hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri için gerekli olan detayları derledik.
#KognitifSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikAylardır devam eden koronavirüs salgını sürecinin ‘çocuklar üzerinde bıraktığı’ etkilerden birinin de ‘dil-konuşma bozuklukları’ olduğuna dikkat çeken Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, aileleri uyardı: “Erken doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir.”
#VİRÜSKandaki pıhtılaşma, akciğer, kalp ve beyin gibi ciddi organlara ulaştığında embolinin öldürebilme ihtimali vardır. Kol ya da bacaklarda ani hissizlik, baş dönmesi, çift görme beyin embolisinin belirtilerinden bazılarıdır. Beyin embolisi felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara neden olabilir. Peki beyin embolisi nedir?
#EmboliEski Türkçe bir sözcük olan peltek kelimesi, bertmek fiilinden türetilmiştir. Bertmek, bir şeyin zarar görmesine neden olmak, yaralamak ve zedelemek manasına gelir. Bu kelime zamanla çeşitli yörelerde ''peltek'' şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde yaygın olarak görülen konuşma bozukluklarının başında pelteklik geliyor. Peltek ne demek? TDK'ya göre peltek kelimesinin anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ne Demek