Güncelleme Tarihi:
Afazi bir dil bozukluğudur. Etkilenen insanlar kendilerini ifade etmekte zorlanırlar ve çoğu zaman başkalarının kendilerine ne söylediğini anlamazlar. Konuşma bozukluğu, beynin belirli bölgeleri hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu, örneğin felç, beyin tümörü veya beyin travması sonucu olur. Burada çeşitli formlar, semptomları, nedenleri, teşhisi ve tedavi önlemleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.
Afazi, beyindeki hasarlı dil merkezlerinden kaynaklanan bir dil bozukluğudur. Bu bir konuşma bozukluğu değil, bir dil bozukluğudur. Bu, sorunun kekemelik gibi kelime oluşturma sürecinde değil, dili kodlama ve kodunu çözme yeteneği ile yani konuşma ve anlama ile ilgili olduğu anlamına gelir. Terim Yunancadan gelir ve kelimenin tam anlamıyla "konuşamamak" anlamına gelir.
Afazi neden olur?
Konuşma bozukluğuna genellikle beynin sol yarıküresindeki hasar neden olur, çünkü bu çoğu insanda baskın taraftır. Bu, okuma ve yazmanın yanı sıra konuşma ve anlama ile ilgili sorunlar yaratır. Bu, bazı hastalarda kelimeleri karıştırmada, telgraf tarzında konuşmada, kalıp yargılarda kendini ifade etmede veya anlamsız hece dizileri üretmede kendini gösterebilir.
Hastaların zihinsel engelli olmadığını veya zihinsel engelleri olmadığını belirtmek önemlidir. Etkilenenlerin zihinsel yetenekleri bozulmaz ve bilgi ve anılarını geri alabilirler. Hala analiz edebilir, bağlantıları tanıyabilir ve sözlü içerikten oluşmayan sinyalleri anlayabilirsiniz.
Afazi semptomları ve belitileri
Afazinin farklı biçimleri olduğundan, semptomlar genellikle çok farklıdır. Bazı hastalar kısmi konuşma kaybı yaşarken, diğerleri tamamen var. Konuşma bozuklukları, etkilenenlerin çevreleriyle iletişim kurmasını zorlaştırır.
Afazi, beyin etkilenirse demans gibi diğer hastalıklarla birlikte de ortaya çıkabilir. Konuşma bozukluklarına ek olarak, etkilenenler daha sonra başka semptomlar, hafıza bozuklukları veya düşünce ve davranış anormalliklerinden muzdariptir.
İşte, en belirgin afazi semptomları;
Afazi nedenleri nelerdir?
Afazi, beyindeki dil merkezleri yaralandığında veya hatta hasar gördüğünde ortaya çıkar. En yaygın nedenler şunlardır:
Afazi hastalığı tedavisi
Afazinin seyri ve şiddeti beyne verilen hasarla başlar ve etkilenen kişinin yaşına da bağlıdır. Konuşma bozukluğu genellikle kendiliğinden ve kendi kendine düzelir, ancak daha uzun sürebilir. Bu nedenle tedaviye erken başlanması son derece önemlidir, çünkü bunun hastalığın seyri üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bu nedenle konuşma terapisi mümkün olduğunca erken başlatılmalı ve bir konuşma terapisti tarafından ilgili kişiye bireysel olarak uyarlanmalıdır. Tedaviye ancak birkaç yıl sonra başlansa bile yine de başarılı olabilir.
Afaziden etkilenenler için terapi şu hedefleri takip eder:
Terapi konuşma, konsantrasyon ve anlama egzersizlerini içerir. Ek olarak, genellikle günlük durumlara hazırlanmayı amaçlayan rol yapma oyunları vardır. Bunlar genellikle grup oturumlarında gerçekleşir. Bir hasta çok şiddetli bir afaziden muzdaripse, etrafındakilerle daha iyi iletişim kurabilmek için jestleri öğrenir.