Pandemide teknoloji dost mu düşman mı

Güncelleme Tarihi:

Pandemide teknoloji dost mu düşman mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2021 00:16

Aylardır devam eden koronavirüs salgını sürecinin ‘çocuklar üzerinde bıraktığı’ etkilerden birinin de ‘dil-konuşma bozuklukları’ olduğuna dikkat çeken Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, aileleri uyardı: “Erken doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir.”

Haberin Devamı

Koronavirüs salgının başladığı ilk günden bu yana günlük yaşamlarında birçok kısıtlamaya maruz kalan çocuklarda; panik, korku ve depresyon arttı. Özellikle de okul öncesi dönemdeki çocukların gelişim alanlarına paralel şekilde sosyal ve iletişim ortamlarına ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, “Bilişsel ve konuşma gelişimi açısından yeterli olgunluk düzeyinde olmayan çocuklarda, salgının koşulları uyaran eksikliklerine ve dil-konuşma geriliklerine sebep olmaktadır” dedi. Çocuğun toplum içinde kendini ifade edememesi sonucunda hem okul başarısında geri kaldığına hem de kaygı bozukluklarının oluşmaya başladığına dikkat çeken Sarımehmetoğlu, teknolojik araçlarla ilgili ise ailelere şu uyarılarda bulundu:

Pandemide teknoloji dost mu düşman mı


0-6 YAŞ DÖNEMİNE DİKKAT!

“Ebeveynlerin teknolojik araçlarla daha fazla vakit geçirmesi, çocukların bu araçlara olan ilgisini artırmaktadır. Bu araçların dil-konuşma ve bilişsel gelişimin üzerinde olumsuz etkilenimleri birçok araştırmayla ispatlanmıştır. Ayrıca ebeveynlerin çocuklara teknolojik araçlara sınırsız erişime izni vermeleri de ilerideki dönem için tehdit oluşturabilecek bir durum olarak görülmektedir. Çocuklar, içinde bulunduğumuz pandemi dönemi gibi süreçlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. 0-6 yaş döneminde gelişim tarama testlerinin yapılması, herhangi bir basamakta oluşacak gelişim geriliğini çözümlemek adına önemlidir. Değerlendirmeler ile çocuğun gelişimsel gerilik yaşadığı alanları, becerileri ve gerilik miktarları tespit edilmektedir. Çocuklar erken, doğru tanı ve terapi programlarıyla normal gelişim izleyen yaşıtlarına uyum sağlayabilir. Burada ailenin farkındalık seviyesinin yüksek olması, zamanında erken müdahale için tıbbı uzmanlara ulaşması önemlidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!