Kokina (Viburnum tinus), özellikle yılbaşı ve kış aylarında popüler olan, dekoratif ve canlı kırmızı meyveleriyle bilinen bir bitkidir. Ancak, kokina bakımında bazı önemli noktalara dikkat edilmezse bitkinin ömrü kısalabilir. Peki kokina bakımı nasıl olmalı, kokina suya konur mu? İşte kokina bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenler:
#Kokina ÇiçeğiCumhuriyet döneminin ilk heykeltraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 50’nci yılı için hazırladığı fakat imkânsızlıklar nedeniyle bronz dökümünü yaptıramadığı heykeli tamamlanmış ve mart ayında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin önüne törenle konmuştu.
#Zühtü MüridoğluKokina çiçeği, yılbaşının simgesi olarak biliniyor. Kırmızı tomurcuklu kokina her yıl Aralık ayında satışa sunuluyor. Özellikle yılbaşı yaklaştıkça yoğun ilgi görüyor. Hoş görünümüyle "yılbaşı çiçeği" olarak bilinen kokina bu sene Aralık ayına sayılı günler kala tezgahlarda yerini almaya başladı. Peki kokina bakımı nasıl olmalı, kokina suya konur mu?
#Kokina ÇiçeğiBugünlerde nereye baksak yüzüne ‘küçük bir dokunuş’ yaptırmış birileriyle göz göze geliyoruz. Kimileri botoks ve dolguyla yetiniyor ama pek çok kişi de estetik ameliyat yolunu seçiyor. Dudaklar iyice şişiyor, yüzler geriliyor, beller incelip kalçalar büyüyor. Fakat doğru uygulanmazsa bu işin büyük riskleri var. Genç ve güzel olma arzusuna belki de bir yerde çizgi çekmek gerekiyor. İşte o sınırların nerede başladığını plastik cerrahlarla konuştuk.
#EstetikAmeliyatta kullanılan mercekler, ameliyat sonrası gözlük gerekip gerekmeyeceğini belirler. O nedenle doğru mercek seçimi çok önemlidir. Katarakt gözün içindeki merceğimizin şeffaflığını yitirmesidir. Yaşla birlikte gözümüzün içindeki mercek şeffalığını ve elastikiyetini yitirir. Şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adı verilir. Elastikiyetini yitirmesine ise “presbiyopi” adı verilir. Katarakt görme kaybına yol açarken, presbiyopi ise yakını gözlüksüz görememeye yol açar. Katarakt veya yakın görüş ameliyatında, şeffalığını veya elastikiyetini yitrimiş kendi merceğimiz alınır ve yerine yapay bir mercek konur.
#GözVeganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur VardanKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayBir süredir kan kanseri ile mücadele eden Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, yarın saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
#Genco ErkalMutfakların en eski ve geleneksel tatlısı aşure… Pek çok malzemenin birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzetimizin yapılışı ve içine konanlar yöreden yöreye farklılık gösterir. Bazı yörelerde kurban etinden bir parça saklanıp aşure yapılırken içine atılır. Kimileri buğdayla karışık pirinç kullanır. Bazı yörelerde şeker yerine pekmez konur; Gaziantep’te anason da eklendiği olur. Aşure ayı gelmişken size bir klasik, bir de farklı bir tarif vermek istiyorum...
#AşureAşırı sıcaklardan bunaldığımız bugünlerde cilt sağlığımızı korumak oldukça güçleşti. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki yıkıcı etkileri, bu yıl çok daha fazla hissediliyor gibi. Özellikle yaz aylarıyla birlikte tetiklenen melazma, yüz güzelliğini gölgeleyen önemli bir cilt sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
#Süheyla BuyrukçuYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih KısaparmakKatarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt BelirtileriKurban Bayramı vesilesiyle binlerce kişi kurban kesiyor. Kurban eti yıkama ve saklama hususları ise bu sebeple merak ediliyor. Kurban kesmek, İslam dininde önemli bir davranış olup, Kurban Bayramı'nda Allah'a yakınlık göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Bu ibadet, Hz. İbrahim'in Allah'a olan bağlılığını ve itaatini göstermek amacıyla oğlu Hz. İsmail'i kurban etmeye niyet etmesiyle başlar. Peki, Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl saklanır, derin dondurucuda nasıl saklanır?
#Kurban Eti Yıkanır MıKurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtSoru: Bağ-Kur 7200’den haber var mı? Uzun zamandır bizleri umutlandırdılar, fakat bir türlü sonuçlandırılmadı. Temmuz ayında 18 ay ihya ve 8 ay da askerlik borçlanması yaparsam emekliliğim doluyor. Bir haber, bir duyumunuz var mı? Temmuz gibi, hadi en geç Ekim gibi çıkar mı acaba yasa? Harun D.
#Bağ-KurBaharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez 2024 için araştırmalar hız kazandı. Kökeni Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'dan gelen ve günümüzde Anadolu'da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama gibi Hıdırellez ritüelleri devam etmektedir. Ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez duası ile dilekler dilenir, gül ağacına asılır. Peki, Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez neden ve nasıl kutlanır? İşte devam eden Hıdrellez ritüelleri ve gelenekleri...
#Hıdrellez