Çin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuTeknolojinin sunduğu kolaylıkları sorgulayan gazeteci ve yazar Miranda Levy, 1950’lerdeki daha fiziksel ve sade yaşamı deneyimlemek üzere dikkat çeken bir deneye imza attı. İki hafta boyunca cep telefonları ve modern kolaylıklardan uzak duran Levy, 1950’deki insanlar gibi yaşadı, dönemin zorlukları ve bu farklı yaşam tarzının getirdiği fiziksel faydaları keşfetti. İşte Miranda Levy yaşadıkları…
#SağlıkHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkUzaya gitmek, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşamak çok az kişinin yaşayabildiği, geri kalan herkesin de merak ettiği muhteşem bir tecrübe. Astronotlar ne yiyip içiyor, nasıl uyuyor, nasıl spor yapıyor, kirli çamaşırlarını nasıl temizliyor? Üç ayrı ülkeden üç astronot anlattı...
#UzayGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Hayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarBeklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.
#İlaçAntarktika'da bulunan Goudier Adası, neredeyse her yıl 'Penguen sayacak eleman aranıyor' haberleriyle dünya basınının manşetlerine taşınıyor. Adada bulunan postanede çalışacak personel ihtiyacı olduğu yönündeki haberler, her dönem çok ilgi çekiyor. Peki bu postanenin çalışanlarını adada ne bekliyor? İşte cevabı...
#AntarktikaEn sevdiğiniz seyahat rotalarını düşünün ve sonra favori yemeğinizi... Güzel bir ikili oldu, değil mi? Tatil yapmak ve iyi bir yemek yemek bizi gerçekten mutlu eden şeyler. Kimileri için mutfak deneyimi sadece bir tamamlayıcı da değil üstelik, destinasyon seçiminde ana motivasyon kaynağı. Eğer gastronomi tutkunuzun peşine düşmek isterseniz bu otelleri de listenize eklemeyi unutmayın...
#SeyahatBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#Sorbe1930’lu yıllara kadar uçaklarda masalar kurulur, yolcular karşılıklı oturup yanındakilerle sohbet ederek yemek yermiş.Yemekler de bugünkü gibi aynı anda değil, sırasıyla gelirmiş. Şimdilerde bu işlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Hedefim havayolları şirketlerini eleştirmek değil, günümüz yeme-içme kültürünün zavallılaştığını göstermek. Çünkü uçaklardaki bu yeni model aslında tüm dünyayı ve çağdaş yeme-içme kültürünü ele geçirdi.Ortak sofra ve paylaşma gelenekleri giderek ortadan kalkıyor; bayram veya şükran günleri gibi özel günlerle sınırlı kalıyor.
#JaponyaŞef Duran Özdemir’le Slow Food Aşçılar Birliği’nin düzenlediği bir davette, Kapadokya’da tanıştık. Coğrafyasını tanıyan, o toprakta yetişenleri çok iyi kullanmakla kalmayıp bunu anlatmayı da görev edinen bir şef o.... İstanbul’da bir araya geldik, birlikte mutfağa girip geleneksel tekniklerle vegan lezzetleri buluşturduk. Tariflerimizi kendi mutfağınızda denemenizi çok isterim...
#VeganSağlık Bakanlığı, kurban eti nasıl yenmeli, nelere dikkat etmeli, neleri yapmamalı gibi konularda uyarılarda bulundu. İşte “Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmeli” diyen bakanlığın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıTaze gıdaların bir yolla değişikliğe uğraması sonucunda ortaya çıkan ürünlere işlenmiş gıdalar aşı veriliyor. Bu tanım sadece marketlerde satılan hazır gıda ürünlerini değil, aynı zamanda evlerde pişirilen yemekleri, yapılan reçelleri, turşuları da kapsıyor. İşlenmiş gıda nedir, işlenmiş gıdalar nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
#İşlenmiş GıdaMercimek dediğimizde birçok çeşidi olsa da akla ilk başta çorbası gelir. Bunun yanında çay saatlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi ve güçlü bir vitamin deposu yeşil mercimek… Ancak hepsi bu kadar da değil, mercimek dünyası sandığınızdan daha geniş ve çeşitli, yani keşfedilecek çok şey var. Hazırsanız, mercimeği yakın mercek altına alıyoruz…
#MercimekSofralarımızın olmazsa olmazı baklagilleri pişirmeden önce genellikle haşlıyor, haşlama suyunu da lavaboya döküyoruz. Ama bu çok büyük bir hata. O haşlama suyuyla hamur işlerinden tatlılara yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki… Aquafaba adı verilen bu sağlıklı suyu biraz mercek altına alalım dedik.
#EvdehayatYaşam için hayati öneme sahip olan tuz, aşırı tüketildiğinde dosttan düşmana dönüşüp insan sağlığını tehlikeye atabiliyor. Tuzun gıdaların bozulmasını önlemenin yanı sıra antiseptik özelliğiyle mikroplara karşı koruyucu özelliği olduğunu, vücudun sıvı-elektrolit ve asit-baz dengesini koruyarak düşük tansiyonu dengelediğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgün İyigün, ‘Tuza Dikkat Haftası’ nedeniyle uyarılarda bulundu.
#Tuz