Olası İstanbul depremi için... 'Hastaneler ilaç ve gıda stoklasın'

Güncelleme Tarihi:

Olası İstanbul depremi için... Hastaneler ilaç ve gıda stoklasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2023 06:53

Beklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.

Haberin Devamı

ÖZEL Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), “Sağlık Hizmetleri Deprem Hazırlık Rehberi” hazırladı. OHSAD Genel Başkanı Reşad Bahad, rehberin önemini “Deprem çalışmaları kapsamında, özel ve kamu hastaneleri arasında ayrım yapmaksızın deprem planlarının ve uygulamalarının geliştirilmesi gerek. Aksi takdirde hastanelerimizin dahi yardıma muhtaç bir duruma geleceği bir sürece doğru ilerlemek kaçınılmaz olacak” sözleriyle açıkladı. Rehberde şu ayrıntılar yer aldı:

TEMİZ SU VE YİYECEK

“Sağlık hizmeti veren kurumlar, olası bir depremin ardından oluşacak temiz su ve güvenli gıda ihtiyaçlarını önceden belirlemeli ve bu yönde önlem almalıdır. Deprem sonrasında enerji kesintisi ihtimalleri öngörülüp, pişirme ya da ciddi ısı değişikliğine ihtiyaç duymayan hazır gıdalar seçilmelidir (konserve zeytinyağlı yemekler ya da kuruyemiş, kuru meyve gibi). Hastaneler, deprem sonrası tüketim için ortalama hasta ve çalışan sayısına göre günde iki öğün olacak şekilde en az üç günlük ihtiyacı karşılayacak gıda ve su miktarı belirlemelidir.

Haberin Devamı

TELSİZ, DRON, ATV

Sağlık kuruluşları kendi planlamalarını yapmalı, afet öncesinde alternatif iletişim kanalları oluşturmalı. Uydu telefonları, telsizler gibi iletişim araçları temin edilmeli ve bu iletişim araçlarının çalışır durumda olup olmadıkları düzenli aralıklarla test edilmeli. İletişim araçlarını kullanacak kişilerin eğitim alması sağlanmalı. İletişime ek olarak ulaşım da önem arz ediyor. Hareket kabiliyeti yüksek olan motor, ATV ve dron gibi araçlar temin edilmeli ve periyodik olarak çalışıp çalışmadıkları test edilmeli.

HİJYEN MALZEMESİ ÖNEMLİ

Deprem sonrasında hemen su temini sağlanamayacağından mevcut depolar sürekli olarak en üst kapasitede dolu tutulmalı. Deprem sonrasında hastane genelinde belirli sayıda tuvalet açık tutulmalı, diğer tuvaletler kullanıma kapatılmalı. Ayrıca atıkların kontrolü için de önceden belirlenen kurallara uyulmalı. Sağlık çalışanlarının el hijyeni ve kişisel bakımları için gerekli olan hijyen malzemeleri bir haftalık ihtiyacı karşılayacak şekilde depolanmalı. İlk üç günden sonra duş, çamaşır yıkama hizmetlerinin devreye girmesi için altyapı çalışması yapılmalı.

Haberin Devamı

NAKİT KASALARI OLMALI

Hastaneler, deprem riskine karşı dayanıklı ve güvenli bir nakit kasası bulundurmalı. Bu kasa depreme karşı korunaklı olmakla beraber erişimin sınırlanabileceği şekilde konumlandırılmalı. Hastaneler, nakit yönetim prosedürlerini deprem senaryoları ile uyumlu olacak şekilde oluşturmalı ve deprem anında nakit kasasına erişimi, güvenlik protokolleri ve yetkilendirme gibi konuları önceden belirlemeli.

LABORATUVARLARA GÜVENLİK

Hasta kayıtları, manuel kayıt formları, kasa ve nakit paraların güvenliğinin sağlanması amacıyla mutlaka katlarda sorumlular belirlenmeli ve sorumlulara olay anında yapılması gerekenler önceden bildirilmelidir. Laboratuvar cihazları ve ekipmanlarının güvenliğini sağlamak için önlemler alınmalıdır. Morg alanına alternatif alanlar belirlenmeli, manuel hasta kayıt ve ölüm kayıt formları oluşturulmalıdır. Yeterli miktarda ceset torbası stoklanmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!