Mevsim değişimlerinde konserveler hayatı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Mevsimine göre meyve ve sebzelerinizi seçebilir ve konservelerini uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Böylelikle kış boyunca uzunca bir süre reçel, domates konservesi, komposto gibi ürünleri kolayca ve sağlıklı bir şekilde tüketmeniz mümkün. Ancak konserve yapımının olmazsa olmazı kuralları vardır. Hazırlanan konserveler uygun bir şekilde kavanozlara doldurulmazsa emeğiniz ne yazık ki boşa gidebilir. Peki, konserve nasıl yapılır, nasıl kapatılır ve vakumlanır? Evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken detayları paylaşıyoruz.
#Konserve KavanozHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeKökeni İtalya mutfağına dayanan ançüez, vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor. Balıktan yapılan bu lezzet, konserve olarak tuzlanarak hazırlanır ve şişelere koyulur. Bu lezzetin ülkemizde de yaygınlaşmasıyla, ilk kez ançüez yapmak isteyenler, internette ançüez tarifini araştırmaya başladı. Peki, ançüez malzemeleri nelerdir? Ançüez nasıl yapılır? İşte, ançüez tarifi ve yapımı hakkında bilgiler....
#Ançüez NedirKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeEvlerde hazırlanan domartes konservesi uygun koşullarda muhafaza edilmezse tehlike saçıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Domates konservesinde oluşabilecek clostridium botulinum bakterisi insan sağlığını olumsuz etkileyebilir, ölümle sonuçlanabilir" dedi.
#DomatesGünde 750 bin kavanozluk üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olan Lidya Konservecilik, dünyanın dört bir yanında sofraların vazgeçilmesi oldu. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden firma, şimdi de ‘Lidya Garden City’ projesiyle Turgutlu’da yepyeni bir yaşamın kapılarını açmaya hazırlanıyor.
#1Kış aylarına girmeye hazırlanırken, kışlık konserveler de birer birer yapılmaya hatta kullanılmaya başlandı. Konserve hazırlarken en önemli nokta cam kavanoz kapağını hava almadan kapatmak ve açarken de aynı şekilde kapağı bozmadan, besinlerin etrafa yayılmasını engelleyerek açmaktır. Peki, kavanoz kapağı bozulmadan nasıl açılır, nasıl vakumlanır? İşte, cam kavanoz kapağı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler…
#Kavanoz KapağıMeyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#GazetehaberleriTurşunun her şeyi çok güzel ama olgunlaşması için beklemek biraz sabır istiyor. Bu sabır sınavını çok kısaltacak bir fikrimiz var sizin için: Bulaşık makinesini kullanmak. “Bulaşık makinesinde turşu nasıl yapılır ki?” diye şaşırmış olabilirsiniz. Bütün ayrıntıları aşağıda tek tek anlattık. İşte bulaşık makinesinde turşu kurmanın sırları…
#Bulaşık Makinesinde Turşu Nasıl YapılırKışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyecek hazırlıklarının en başında gelen konservelerin yüksek ısıl işlem görmeden ya da uygun olmayan koşullarda hazırlandığında beyin ve sinir hasarlarına, felce, hatta ölüme bile neden olabileceğine dikkat çekti.
#Mikrobiyolog Dr. İpek Ada AlverTaze meyve ve sebzeleriyle yaz sona erdi ve evlerde kışlık yiyecek hazırlıkları başladı. Yazın taze olarak satın alınan domates, turşu ve salamura yapımında kullanılan sebzeler ile marmelat ve reçel yapımında kullanılan meyvelerin yanı sıra besleyici değeri çok yüksek olan tarhana, kış ayları için yapılan hazırlıkların başında geliyor. Ancak kış sofralarına yazı getiren bu yiyecekler, uygun koşullarda hazırlanmadığı ve saklanmadığı durumlarda gıda zehirlenmelerinden ölüme kadar uzanabilen sonuçlara neden olabiliyor. Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, kışlık yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması konusunda önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
#SalçaOnlarca kilo domates ve biberin soslara dönüştürüldüğü bugünlerde, Balkan mutfağının meşhur sosu ayvar için de kollar sıvandı. İstanbul'daki bir Boşnak restoranında şef aşçı olan Aysel Altın, “Maalesef sosyal medyada artık herkes bir ürünü değiştirerek, geliştirerek, orijinalliğinden çıkararak tanıtıyor. Altını çizelim, ayvarda sadece ve sadece kırmızı, etli kapya biber kullanılmaktadır" diyerek ayvarın nasıl hazırlandığını anlattı.
#AyvarKonserve tekniği, gıdaları uzun bir süre mevsimindeki lezzetiyle saklamanın en geleneksel yollarından biri. Balıktan sebzeye, et suyundan meyveye her şeyin konservesini yapmak mümkün. Özellikle nefis yaz sebzelerinin lezzetini kışa saklamak için birçok kişi konserveye başvuruyor. En sık yapılan konserveler arasında ise domates, fasulye, bamya gibi sebzeler öne çıkıyor. Ancak konserve doğru yapılıp saklanmadığında kısa süre içinde bozuluyor ve hem israf, hem emek ziyanı, hem de ölüme varabilecek zehirlenmelere yol açıyor. Sizin için güneşte olgunlaşmış güzelim sebzelerinizi bütün yıl afiyetle yemenizi sağlayacak bazı püf noktaları hazırladık. Yazının en altında bulunan konserve tariflerimizi de sakın kaçırmayın. Afiyet olsun…
#Konserve Nasıl YapılırZonguldak’ta yedikleri konserveden etkilenerek felç geçiren çiftin tedavileri devam ederken, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Cömert, konserve yapılırken her seferinde yeni kapak kullanılmasını önererek, "Konserveleri üretirken kullandığımız kavanoz kapaklarını, steril etmemiz ve tam kapandığından emin olmamız gerekiyor. Her seferinde yeni kapak almamız gerekmektedir" dedi.
#BakteriBeslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, ev yapımı konservelerde kas felcine ve tedavi edilmezse ölüme bile yol çan 'clostridium botulinum' bakteri riski olduğunu söyledi. Gönen, bakteri oluşumunun önlenmesi için sebzelerin türüne göre belli derecelerde kaynatılması gerektiğini kaydetti.
#Konserve Yapımı