Türkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirTrabzon yağlı pidesi, Kardeniz mutfağı başta olmak üzere, ülkemizin her bölgesinde afiyetle yeniyor. Çıtır kenarlarıyla, tereyağıyla, peyniriyle, yumurtasıyla doysanız da yemeye devam edeceğiniz Trabzon yağlı pidesi evde nasıl yapılır merak edenlere, işte meşhur Trabzon yağlı pidesi tarifi, malzemeleri ve evde kolay yapımı...
#Masterchef Trabzon Yağlı PidesiBayramlarda yollara düşüp sevdiklerimizi ziyaret ediyoruz. Onlarla bayramı kutlamak kadar işin yolculuk kısmı da çok zevkli. Hele ki yol üstünde gerçek lezzet durakları varsa... Buyurun, sizin için seçtiğim, farklı güzergâhlarda, bir yemek molasını fazlasıyla hak eden yolüstü lezzet adresleri...
#HürriyetKahvaltımızın zenginliği dillere destan. Hele ki sofranın vazgeçilmezi peynirin çeşidi de çoksa değmeyin keyfimize... Bu soğuk günlerde içimizi ısıtacak kahvaltılar için yerel peynirlerimizi kullandık.Hamurlu, yumurtalı, tereyağlı mis gibi sıcak tarifler verdik...
#KuymakPide denince hemen aklıma düşen, gözlerimi parlatan tatlardan Trabzon’un yağlı pidesi. Çatal bıçakla yemek ayıp; kenarlarından koparıp ortasındaki yumurta sarısını patlatmak, peynir ve tereyağının keyfine varmak gerek. Bu özel lezzeti, tarifimle kolayca pişirip bir hafta sonu klasiği haline getirebilirsiniz!
#Trabzon Yağlı PidesiKolot peyniri, genellikle mıhlama yapımında kullanılan ve yağsız sütten üretilen bir peynir çeşidi. Kolot peyniri, genellikle Trabzon, Rize ve Bayburt illerinde üretilir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. İşte, kolot peyniri hakkında detaylı bilgiler
#KolotGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarKaradeniz mutfağının meşhur mıhlaması, eridiğinde görüntüsüyle kendine hayran bırakan kolot peyniri ve ince mısır unundan yapılıyor. Trabzon’da kuymak adıyla bilinirken yöreye göre muhlama ya da mıhlama olarak da anılıyor. Adı her ne olursa olsun kahvaltılarımızda her zaman ayrı bir yeri olan mıhlama tam ölçüsünde tarifi ve püf noktaları ile şimdi haberimizde…
#Mıhlama Nasıl YapılırKaradeniz ve çevresinde yüzyıllardır bilinen kuymak, tereyağı, un ve tel peynirden yapılır. Bazı yörelerde mıhlama olarak da bilinen kuymak, yörenin mutfak kültüründe önemli bir katkı sağlamıştır. Son yıllarda yayla turizminin ön plana çıktığı yerlerin menüsünde yer alan kuymak ile yerel kültürün geniş kitlelere tanıtımı sağlanmaktadır. Peki, kuymak nasıl yapılır? İşte adım adım kuymak tarifi ve püf noktaları...
#Kuymak Nasıl YapılırÜç bir yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, mavi yengeçlerin üreyebildiği alanlara sahip. Protein yönünden zengin, lezzetli eti ile keyif veren kıskaçlı deniz canlıları, yemesi zahmetli olsa da sağlıklı yaşam için önemli bir besin kaynağı. Amerikanlar, mavi yengeçlerin dişi ve erkeklerini ayırt edebilmek için ilginç bir yöntem kullanıyor.
Türk mutfağının temel malzemelerinden biri peynir. Onlarca çeşit arasında, Kars gravyeri, Van otlu peyniri gibi üretildiği kentin adıyla anılanları da var. Dünyada binden fazla peynir çeşidi olduğu biliniyor. Buna karşılık Çin gibi, mutfak kültüründe peynirin yeri bulunmayan topluluklar da bulunuyor.
Karamelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#BurgerYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiYurt dışına uzun süreli seyahat edecek ya da Asya’ya kısa süreli de olsa bir ziyareti olan Türk yolcuların çantalarında “beyaz peynir” taşıması çok da alışılmadık bir durum değildir. Batı mutfağında kahvaltıda peynir kullanılmamasından ya da ekonomik koşullardan çekinenler “hiçbir şey olmazsa peynir ekmek yerim” mantığıyla taşırlar peynirlerini. Asya’da durum daha farklıdır. Asya mutfak kültüründen hoşlanmayanlar ya da denemek istemeyenler için “beyaz peynir” kalıp halinde bir kurtarıcı olarak çantadaki yerini alıverir. Yurt dışına tur düzenleyen tur şirketlerinin sıklıkla aldığı şikayet konusu “kahvaltıda peynir” üzerinedir. Niye yoktur, neden yoktur sorularından bunalan bazı tur firmaları, anlaşmalı otellerine beyaz peynir ve zeytin koydurmakta bulmuşlardır çareyi.
#Peynir