GeriMutfak Tüyoları Mıhlama (Kuymak) nasıl yapılır? Tam ölçüsünde mıhlama tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mıhlama (Kuymak) nasıl yapılır? Tam ölçüsünde mıhlama tarifi

Mıhlama (Kuymak) nasıl yapılır? Tam ölçüsünde mıhlama tarifi

Karadeniz mutfağının meşhur mıhlaması, eridiğinde görüntüsüyle kendine hayran bırakan kolot peyniri ve ince mısır unundan yapılıyor. Trabzon’da kuymak adıyla bilinirken yöreye göre muhlama ya da mıhlama olarak da anılıyor. Adı her ne olursa olsun kahvaltılarımızda her zaman ayrı bir yeri olan mıhlama tam ölçüsünde tarifi ve püf noktaları ile şimdi haberimizde…

Hafta sonu kahvaltılarından sonra mıhlama şimdi de Ramazan’da sahur vakitlerinde menülerimizde yerini almaya hazırlanıyor. Mısır ununun tereyağı ile eşsiz uyumu ve uzayan eritme peyniri ile de damak çatlatan bir tat olan mıhlama ya da diğer adıyla kuymak tarifini paylaşıyoruz.

Mıhlama Tarifi için Malzemeler

4 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı mısır unu

2 su bardağı su

300 gram Trabzon kolot peyniri (dil peyniri ya da çeçil peyniri de olabilir)

Mıhlama Nasıl Yapılır?

Mıhlama için tava seçimi oldukça önemlidir. Tercihen bakır sahanlarda yapılırsa malzemelerin tadı bir o kadar bütünleşecektir.

Öncelikle tereyağını sahana alıp ocağın altı kısık bir şekilde eritin ki tereyağı yanmasın.

Üzerine mısır ununu ekleyin ve bir yandan da sürekli karıştırmaya devam edin. Mısır ununu rengi değişene kadar kavurun.

Mısır unu kavrulunca üzerine 1 bardak suyu ilave edip tercihen çırpma teliyle hızlıca karıştırın. Sıcak un, soğuk su ile buluşunca topaklanmasına engel olmak için karıştırmaya devam etmeliyiz.

Karıştıktan sonra kalan suyu da ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edin.

Karışım kaynamaya başladığında altını biraz kısın. Kısık ateşte kaynayan karışımın kabarcıklarından üzerine tereyağı çıkıp tavanın kenarlarında birikmeye başladığında peyniri ekleme vakti gelmiş demektir.

Trabzon peynirini elinizle tel tel ayırarak tavaya ekleyin ve ara ara karıştırarak mıhlamayı kısık ateşte pişirin.

Evde mısır ekmeğiniz varsa mıhlamayı servis etmek için en iyi seçenek olacaktır. Eğer yoksa kızarmış ekmekle damak çatlatan bu lezzetin tadına varabilirsiniz. Afiyet olsun.

False