Doğu Anadolu Bölgesi’nin en özel ve en lezzetli yemeklerinin yer aldığı Ardahan mutfağı, kuzu etli içli pilavı meşhur kaşar peynirine kadar pek çok yiyeceği ve zengin mutfağı ile dikkat çekiyor. Ardahan'ın çok geniş bir yemek yelpazesi vardır. Ardahan'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ardahan YemekleriÇok az malzemeyle böyle şahane bir çorba yapıldığına inanamayacaksınız. Her evde bulunan malzemelerle şipşak hazırlanan bu çorbanın en önemli püf noktası ise unun sürekli karıştırılarak kavrulması. Sonrasını et suyuna bırakın. Az ve öz malzemeyle hazırlanan belki de çorbaların içinde en az malzemeli ama en lezzetli olanlardan biridir un çorbası...
#Ramazan MenüsüSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıDünya’nın neredeyse her bölgesinde suyu çok olan ya da sıvı hale getirilmiş yemeklere çorba denir. Anadolu’da ise suyu çok olan her yemeğe çorba denmez. Sulu yemekler başlığı atında yahni, haşlama ve çeşitli aşlar da vardır. Ancak kendi mutfak kültürümüzü incelerken de bol sulu yemeklere çorba dersek yanılmayız.
#BursaPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekLatin Amerika’da ilk adım attığım şehir Kolombiya’nın başkenti Bogota… Evlerinde kırmızı tuğla kullanımı çok yaygın olduğu için ‘kırmızı şehir’ adıyla anılıyor. Zihnimizde canlanan sokaklarında uyuşturucu mafyasının kol gezdiği, her an bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımız bir şehir yerine mis gibi kahve kokulu, parklı bahçeli, müthiş grafitilerle süslenmiş sokaklarıyla modern bir şehir çıktı karşıma. Bogota’da kaldığım süre boyunca herhangi bir tedirginlik yaşamadım. İşte size Bogota gezi rehberi...
#BogotaMevsim iyiden iyiye etkilerini göstermeye başladı.Otomobil sahipleri lastikleri, cam suyunu, antifrizi, silecekleri, aküyü, radyatörü, klimayı gözden geçirtirken, kış bakımı yaparken acaba kendileri için ne yapıyor? Aracına özen gösteren İnsan, kendisi için ne benzeri bakımı yapmalı...
#BursaB-Fit Ailesi; sebze ve meyvelerin özsuyunu en doğal halleri ile posasından ayıran Arçelik B-Fit Sebze ve Meyve Sıkacağı’dan; sebze ve meyve karışımları, muhteşem çorbalar, leziz yemiş sütleri, enerji içecekleri ve masum tatlılar hazırlamanızı sağlayan muhteşem Arçelik B-Fit Power Blender’dan, ve sağlıklı içecekleri pratik ve hızlı şekilde hazırlayıp yanınızda taşımanızı sağlayan B-Fit kişisel Blender’dan oluşan üçlü bir seridir.
#Mucize LezzetlerHavalar iyiden iyiye soğuyor, günler kısalıyor, hareketimiz azalıyor. Artık kış aylarının içindeyiz. Mevsimlerle beraber beslenmemiz de değişiyor. Yaz aylarında daha çok su tüketip daha hafif beslenirken kış aylarında daha az su tüketip daha ağır yemeklere döndüğümüzü söyleyen Dyt. Simge Sevinçer günlük su tüketimini destekleyen besinleri ve günlük su tüketimini arttırmanın yollarını anlattı.
#BeslenmeMevsimlerle beraber beslenmemiz de değişiyor. Yaz aylarında daha çok su tüketip daha hafif beslenirken kış aylarında daha az su tüketip daha ağır yemeklere dönüyoruz. Bunun temel sebebi hava sıcaklıklarının psikolojimiz üzerindeki etkisi… “Kış aylarında sıvı içeren diyetleri tercih edin” diyen Diyetisyen Simge Sevinçer, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.
#DiyetPaça ve kemik suyu çorbasının cildi sıkılaştırmada etkili kolajen maddesi yönünden zengin olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, "Kadınlar ciltlerine pahalı kremler uygulamak yerine haftada 2-3 kere paça çorbası içsinler" dedi.
#Kelle PaçaBenim okul zamanlarımda açlık; güzellik ve cool’lukla aynı anlama gelirdi. Yani Lise = Açlık = Güzellik. Güzel ve zayıf olmak her tür zevkten önce geliyordu. Bu yüzden yemekhaneye sokamadığımız, sağlıksız beslenen çocuklarımızı kantinlerde satılacak lezzetli çorbalarla doyurmayı öneriyorum
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.