koku alma haberleri sayfasında koku alma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1380 koku alma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Altaş ve Dr. Murat Duyan, koronavirüs ve koku alma kaybıyla ilgili çok çarpıcı bir araştırma yaptı. Araştırma, Covid-19 geçirenlerde koku kaybının kalıcı olmadığını ancak hastalık tarihinden sonraki 6 ayın ardından kokuları farklı algılama olasılığının daha fazla olduğunu ortaya koydu. Dr. Murat Duyan, koronavirüsü atlatan kadınların 72, erkeklerin ise 87 gün sonra koku alma yetilerini tekrar kazandığını, erkeklerin 'yanık lastik', kadınların ise 'çürümüş soğan' kokusu algıladığını tespit ettiklerini söyledi.
#Akdeniz ÜniversitesiProf. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
#KoronavirüsDoç. Dr. Aytuğ Altundağ, koku alma bozukluğunun virüs belirtisi olduğunu söyledi. Hürriyet bu konuyu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu ile Prof. Dr. Tevfik Özlü’ye sordu. Onlar ise “Koku alma kaybı tek başına virüs belirtisi değildir” dedi. İşte uzmanların görüşleri:
#GazetehaberleriKoku alma duyusu sandığınızdan önemli olabilir. Yapılan araştırmalara göre koku alma duyusu insan ömrüyle ilgili önemli ipuçları veriyor. Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, birçok hastalığa davetiye çıkaran ve erken teşhisin çok önemli olduğu koku duyusu bozukluğunun ömrü 5 yıl kısalttıını söyledi.
#Aytuğ AltındağPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerHaziran ayında Almanya'da tespit edilen Covid XEC varyantı, hızla yayılarak 15 ülkede görüldü. Covid XEC varyantının, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirten uzmanlar "daha yeni başlıyor" uyarısında bulundu.
#CovidAntalya’daki 7 Mehmet’in başarısının arkasında birkaç neden var. Güçlü bir eğitim, nadiren değişen bir kadro, kullanılacak malzemenin en iyisini alma gayreti, titizlik ve devamlı kendini aşma arzusu. Bir önemli unsur da oldukça genç olan Mehmet Bey’in stil ve kişiliği.
#AntalyaAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekDiyarbakır'ın Bağlar ilçesinde iki gün önce öğle saatlerinde gittiği Kur'an kursundan ayrıldıktan sonra kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmaları devam ediyor. Arama çalışmalarında dün gece saatlerinde yol kenarında bir çocuk terliği bulundu. Güran ailesi, terliğin kızlarına ait olduğunu söyledi. Narin’in babası Arif Güran, “Kızım çok akıllı bir kızdı, habersiz hiçbir yere, sulama kanalına veya başka bir eve gidecek biri değildi. Sanki yer yarıldı içine girdi. Gören duyan ve kim olursa olsun Allah rızası için haber versinler” dedi.
#DiyarbakırDiyarbakır'ın Bağlar ilçesinde iki gün önce öğle saatlerinde gittiği Kur'an kursundan ayrıldıktan sonra kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmaları devam ediyor. Arama çalışmalarında dün gece saatlerinde yol kenarında bir çocuk terliği bulundu. Güran ailesi, terliğin kızlarına ait olduğunu söyledi. Narin’in babası Arif Güran, “Kızım çok akıllı bir kızdı, habersiz hiçbir yere, sulama kanalına veya başka bir eve gidecek biri değildi. Sanki yer yarıldı içine girdi. Gören duyan ve kim olursa olsun Allah rızası için haber versinler” dedi. Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Narin'in babası Arif Güran ile telefonda görüştü.
#DiyarbakırDiyarbakır’da dün öğlen saatlerinde gittiği Kur’an kursundan ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan Narin Güran (8) için arama çalışması başlatıldı. Mahallenin yakınından geçen sulama kanalı ve bölgede arama çalışmaları sürüyor.
#Narin GüranHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriÇoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar AlemiTürk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) eğitimli köpekleri, Bursa'daki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda yetiştiriliyor. Farklı branşlarda eğitilen köpekler, yurt içi ve sınır ötesi operasyonlarda etkin rol oynuyor. Eğitimleri tamamlanan köpekler, timleriyle birlikte başta komando birlikleri olmak üzere TSK'nın çeşitli birliklerine sevk edilmeden önce, eğiticileriyle arazide gerçeğe yakın eğitim faaliyeti de icra ediyor. Askeri köpekler sadece operasyonlarda değil, doğal afetlerde de etkin rol alıyor.
#TSKBaşrolünde Defne Kayalar’ın yer aldığı yönetmenliğini Melisa Önel’in üstlendiği “Aniden” dünya prömiyerini Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde yaptı. Ardından birçok festivalde seyirciyle buluşan film, şu anda vizyonda. Kayalar ve Önel’le buluştuk...
#AnidenAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermÖzel Gazi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Sinan Başoğlu, burundan yeterli ve sağlıklı nefes alabilmenin çok değerli olduğunu söyledi. Burun dış yan duvarında bulunan, genellikle her iki burun boşluğunda üçer adet olan, burnun öndeki deliklerinin hemen arkasından başlayarak arkada genize kadar uzanan yapılara ‘konka’ (burun eti) adı verildiğini belirten Başoğlu, “Konkalar arasında en büyük ve en fonksiyonel olanı alt konkadır. Konkaların ana görevi dışarıdan solunum yoluyla alınan havayı ısıtmak ve nemlendirmektir” dedi.
#1Güzel kokuların ve hafızaya etkileri üzerine yapılan güncel bir araştırma, çok önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularını düzenli olarak koklayan katılımcıların hafızasında yüzde 226 oranında artış tespit edildi. Peki uzmanlar bu sonuçları nasıl yorumluyor?
#SağlıkEn çok merak edilen canlılar arasında tilkiler bulunuyor. Tilkiler çok akıllı hayvanlar olarak bilinir. Birçok kişi tilki görmese de bu hayvana ilgi duyar. Tilkinin nasıl beslendiği ve doğada nasıl hayatta kaldığı merak edilen konulardan biridir. Tilki ne yer? Tilkiler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tilki Ne Yer?