Avrupa Birliği konusu Türkiye’nin gündemine geldikçe ortaya çıkan “yasaklanacak yiyecekler” listesinin başında kokoreç bulunur. Birliğin kendi içinde satışına izin vermediği kokoreci, Avrupa başkentlerinden biri olan Londra’da defalarca yemiş biri olarak, bu yasağın uygulanabilir olmadığını düşünüyorum.
İnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonBu sefer İzmir’de lezzetin peşinde koşturdum. Bilinenlerin değil de, gölgede kalmış, sadece damağına düşkün İzmirlilerin müdavimi oldukları lezzet duraklarının kapısını çaldım. Sadece İzmir’de değil Ege bölgesinin tamamında söz sahibi gurmeler rehberim oldu, yani oldukça şanslıydım. İşte İzmir lezzet rehberi...
#SeyahatAntalya’da turizm mevsimine nokta kondu diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Turizmin başkentinde her mevsim konuklara sunulacak bir hediye var. Doğanın cömert davrandığı bu kent benim gibi damağına düşkünler için lezzetli yemekleri ile ön plana çıkıyor. Şiş köftesi, tahinli piyazı, serpme böreği, döneri, kelle paça çorbası, Hibeş’i, kokoreci, Akdeniz’in lezzetli balıkları, mezeleri ve çeşit çeşit tatlıları... Hepsi birer başyapıt!
#ANTALYAAntalya’da turizm mevsimine nokta kondu diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Turizmin başkentinde her mevsim konuklara sunulacak bir hediye var. Doğanın cömert davrandığı bu kent, benim gibi damağına düşkünler için lezzetli yemekleriyle ön plana çıkıyor. Şiş köftesi, tahinli piyazı, serpme böreği, döneri, kelle paça çorbası, Hibeş’i, kokoreci, Akdeniz’in lezzetli balıkları, mezeleri ve çeşit çeşit tatlıları... Hepsi birer başyapıt!
#Mehmet YaşinSalih Seçkin Sevinç onlarca yemek blogger’ından biri. Onu takip etmemin nedeni bir felsefesinin olması. Kendisine halk gurmesi diyor ve ara sokaklarda kalmış lezzetleri keşfediyor. Minik röportajlar yapıyor, mekan ve sahibinin hikayesini yazıyor. Çok güzel fotoğraflar eşliğinde adresiyle, telefon numarasıyla, haritasıyla yayınlıyor. Elbette anlaşamadığımız çok nokta var. Mesela bence şehrin en güzel kokoreci Eminönü’nde değil, Dolapdere’de...
Çocukluğunda yemek yedirebilmek için ailesinin peşinde koştuğu Metin Akpınar yıllarla birlikte hormonal dengesinin geliştiğini ve hızla kilo aldığını söyledi. Ünlü sanatçı her şeyi fazla fazla yediğinin altını çiziyor ve parayla yemek arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor: Gurme değilim ama damak zevkim gelişmiştir. Yemek yeme işi paraya da bağlıdır. Parayı kazandıktan sonra iyi yerde yemek yersiniz
Bu hafta Ankara Hürriyet’te, komşumuz Yunanistan’ın Türk ve Osmanlı mutfaklarıyla birçok ortak unsura sahip olan lezzetlerini tanıtıyoruz. Zeytinyağı, balık, meze, salata ve uzo’yla olduğu kadar kebap, baklava gibi Türkiye ve Ortadoğu’ya özgü bildiğimiz lezzetlerle de öne çıkan Yunan Mutfağı’nda bazı yemeklerin kökeni Antik Yunan’a kadar giderken, birçok yemek de Yunanistan coğrafyasının ve ilişki içine girdikleri kültürlerin etkisiyle bugünkü zenginliğine kavuşmuş.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan sadece üç ilçe yer alıyor: Ayvalık, Gömeç (Balıkesir) ve Şarköy (Tekirdağ). İstanbul’a otobüsle 3,5, özel araçla 2,5 saat mesafede olan Şarköy, 20 yıl önce, başta İngiliz ve Almanlar olmak üzere yabancı turistlerin uğrak yerlerindendi.
"Rakının yanında en iyi keyifli bir sohbet gider" dense de, içki ve balık masasının vazgeçilmezi asıl mezelerdir. Anadolu topraklarında Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleşmiş, çeşitlenmiştir. İyisini buldu mu, insan ana yemekten bile vazgeçip, sadece mezeyle doyabilir.
"Rakının yanında en iyi keyifli bir sohbet gider" dense de, içki ve balık masasının vazgeçilmezi asıl mezelerdir. Anadolu topraklarında Ermeni, Rum ve Türk mutfaklarından etkilenerek zenginleşmiş, çeşitlenmiştir. İyisini buldu mu, insan ana yemekten bile vazgeçip, sadece mezeyle doyabilir.
Türkiye'nin en iyileri listesinde bu hafta esnaf lokantaları var. Gurmelerden ve yemek yazarlarından oluşan jüri üyelerimizin herbirine en beğendiği beş esnaf lokantasını sorduk. Böylece jüri Türkiye'nin en iyi esnaf lokantalarını yani, en iyi ondan oluşan A takımını ortaya çıkardı.