Meze yapımında pek çok ana malzeme kullanılır.
Balık da bunların en önemlilerinden biri. Biz de bu hafta jüri üyelerimize sadece balıktan yapılan mezelerin en iyi adreslerini sorduk. Lakerda, çiroz, levrek dolması, balık salatası nerede yenir diye araştırdık. Balıktan kokoreç yapan mekan neresi, kim kurutulmuş domatese balık dolmasında iddialı, hamsi hoşafı veya Çerkez balığını kim yapar öğrenmek istiyorsanız işte en iyi 10 listesi.
EN İYİ 101. Deniz Restoran - İZMİR
2. Park Fora - İSTANBUL
2. Foça Fish Gourmet - İSTANBUL
3. Cibalikapı Balıkçısı - İSTANBUL
4. İskele Balık - İSTANBUL
5. Poseidon - İSTANBUL
6. Trilye- ANKARA
7. Kemal Usta’nın Yeri -İZMİR
8. Halikarnas - ADANA
9. Ali Baba - İSTANBUL
10. Bay Nihat - CUNDA
DENİZ RESTORAN
İzmir’de üç şubesi var
İzmir, Karşıyaka’da Ercan Çetinkaya tarafından hizmete açılan Deniz Restoran, her gün 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. 1981’de kurulan 26 yıllık işletmenin Karşıyaka şubesinde kış aylarında 130, yaz aylarında 160 kişiye aynı anda hizmet verilebiliyor. Deniz mahsullerinden yapılan yaklaşık 30 çeşit meze arasında şevketi bostanlı balık kavurma, patlıcanlı balık, ısırgan otlu balık köfte gibi birçok lezzet var. Hafta içinde işadamları, hafta sonunda da ailelerin tercih ettiği restoran, pazar günleri yine kendilerine özgü çikolata soteyi müşterilerine ikram ediyor. Merkez Alsancak olmak üzere Üçkuyular İskelesi üstünde Derya Restoran olarak bir şubesi daha var. Tel: (232) 364 44 64
PARK FORA
Hardal sosla marine levrek
Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı içinde bulunan Park Fora’nın soğuk mezelerde spesiyali hardal sosla marine edilmiş levrek. Torik lakerda, uskumru çirozu, tuz karabiber ve şekerle marine edilmiş somon, çerkez tavuğunun balık versiyonu olan çerkez balığı da restorana has balık mezelerinden. Sıcak balık mezeleri arasında levrekten yapılma balık köftesi, fener balığı kavurma, balık kokoreci, levrekten yapılan balık böreği ve yine levrekten yapılan balık kroket var. Balık çorbası, deniz kerevitinden yapılan fora kerevit, İspanyol usulü deniz ürünleri pilavı Paella da yiyebilirsiniz. Levrek marin 16, çiroz 18, çerkez balığı 18 YTL. Tel: (212) 265 50 63
FOÇA FISH GOURMET
Somon balığından lakerda
Foça, İstanbul Anadolu Yakası’nda Küçükyalı sahilinde 1.5 yıllık bir mekan. Balık mezesi olarak levrek marin, palamut, torik ve somon balığından lakerda, izmarit salamura, soğuk levrek, soya soslu uskumru, uskumru çirozu, somon füme, somon pastırma yapıyorlar. Diğer deniz mahsullerinden yapılan mezeleri de bulabilirsiniz. Sıcak olarak servis edilen balık kokoreç, balık pizza, balık beyti, kalkan balığından beğendi, dülger menüer de var. Levrek Marin 3.50, balık pastırması 1.50, çiroz 3 YTL. Restoranın ünlü müdavimleri arasında Metin Akpınar, Cem Ceminay, Zuhal Olcay bulunuyor. Tel: (216) 519 86 86
CİBALİKAPI BALIKÇISI
Balık dolmasını tadın
İstanbul’da Cibali ve Moda’da iki şubesi var. Balık mezeleri arasında ringa füme, uskumru çiroz, torik lakerda, marul yaprağında balık sarma, balık salatası, kurutulmuş domatesli balık dolması en dikkat çekenler. Balık salatası, haşlanmış fener balığı ya da farklı balıklarla yapılıyor ve hardallı bir sosla süsleniyor. Kurutulmuş domatesli balık dolması ise kurutulmuş domatesin içine fener veya levreğin kavrulup soslanmasıyla yapılan, zeytinyağı ile servis edilen bir meze. Lakerdanın tanesi 5, kurutulmuş domatesli balık dolması ile marul yaprak sarmanın tanesi 3 YTL Tel : (212) 533 28 46 - (216) 348 93 63
İSKELE BALIK LOKANTASI
Ünlü müdavimleri var
Rumeli Kavağı’nda 1941’de Yakup Bayraktar tarafından kuruldu. Spesiyalleri arasında soğan suyu ve mayonez yağı ile yapılan levrek marin, uskumru balığı, soya sosu ve limon ile yapılan İskele marin bulunuyor. Uskumru çiroz, sardalye ançuez, hamsi marin, sade veya biberli hamsi de diğer balık mezelerinden. Deniz ürünlerinden ise ara sıcak olarak karides kroket, karides pane, kalamar füme, ahtapot ızgara yiyebilirsiniz. Tuzda balık, mersin balığından yapılan balık karski, balık beyti, balık Adana, balık kokoreç, balık çorbası restoranın iddialı olduğu çeşitler. Müdavimleri arasında Levent Kırca, Kenan Işık, Zerrin Özer, Tan Sağtürk, Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Mehmet Ali Erbil var. Tel: (212) 242 22 73
POSEİDON
Lakerdayı kendisi yapıyor
Küçük Bebek’te bulunan beş yıllık restoran, adını Yunan mitolojisindeki deniz tanrısından alıyor. Torik lakerda, palamut füme gibi salamura balık mezelerini kendisi üretiyor. Sıcak mezeler arasında soya soslu fener kavurma, balık kroket, deniz mahsulleri güveç gibi çeşitler var. Limon suyunda pişen levrek marine, alümünyum folyo içinde kendi suyuyla pişen fırında düğmeli ahtapot, sıcak servis edilen tuzda balık, defne yaprağı ve zeytinyağı ile pişilen kağıtta balık mantar, restoranın iddialı olduğu balık yemekleri. Tel (212) 263 38 23.
TRİLYE
Bölgesine göre balık
Trilye’yi emekli kıdemli binbaşı Süreyya Üzmez işletiyor. Üzmez aynı zamanda bir gurme. Mekanda, Türkiye denizlerinden çıkan her türlü balığı bulmak mümkün. Ayvalık’ın çakıl barbunu, Saroz’un mezgiti, İğneada’nın kalkanı, İskenderun’un lagosu, İstanbul Boğazı’nın lüferi bunlardan bazıları. En çok tercih edilen balık mezeleri levrek ve kılıç marine, kuşkonmazla somon sarma, dülger marine, lakerda, balık kokoreç ve balık köftesi. Levrek marine 7.50, kılıç marine 3, balık köfte 2.50, ahtapot salata ise 12 YTL. Başbakan R. Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve bakanlar kurulunun tamamı buranın müdavimi. Her gün 8.30’da açılıyor son müşteri çıkmadan kapanmıyor. Tel: (312)
447 12 00.
KEMAL USTA’NIN YERİ
Tam 50 çeşit meze
İzmir’in en köklü balık restoranlarından Kemal’in Yeri Deniz Ürünleri Restoran, 55 yıldır müşterilerini ağırlıyor. Haftanın 7 günü açık. Hamsi hoşafı, hamsi sarma, lakerda, milanez, dil menüer, ısırgan soslu balık, balık fileto, sütlü buğulama ve kalamar dolması gibi 50’nin üzerinde çeşit balık mezesi Kemal’in Yeri’nin mönüsünde yer alıyor. Mezelerin hepsi aşçı Şenol Öztürk tarafından günlük olarak hazırlanıyor. Hamsi hoşafı, milanez ve dil menüer 5 YTL. Tel: (232) 422 31 90.
HALİKARNAS
Her gün sanat müziği
Adana’nın 11 yıllık mekanı Halikarnas Deniz Ürünleri Restoran, lakerda ve deniz kokteyl ile öne çıkıyor. İşletmesi baba oğul Yılmaz ve Ali Yakar’a ait. Şu sıralar tam mevsimi olan lagos, dil balığı, levrek, keserbaş barbun balıklarını bulabilirsiniz. Çiroz, elma sirkeli levrek, balık salatası ve somon füme de mezeler arasında. Fatma Girik, Kadir İnanır, Altan Erkekli ve Metin Uca gibi ünlü müdavimleri var. Haftanın 7 günü udi Fevzi Uğurlar, Türk sanat müziği programı yapıyor. Çiroz, elma sirkeli levrek ve balık salatası 3 YTL, somon füme 3.50 YTL, lakerda 8 YTL. Kalecik Karası ve Moldova’dan ithal şarapların 70’lik şişesi 20-50 YTL, rakının dublesi 5 YTL. Tel: (322) 234 57 83
ALİ BABA
86 yıllık mekan
Ali Baba, Sarıyer Kireçburnu’nda 1920’de Ali Azveren tarafından kurulmuş bir mekan. Daha çok klasik balık lokantası mezelerini sunan Ali Baba’da, balık mezeleri arasında torik lakerda, uskumru çiroz, somon füme bulunuyor. Restoran her gün 20’nin üzerinde taze balık getiriyor. Tereyağda karides, karides söğüş, ahtapot salatası, kalamar, midye tava da diğer deniz ürünleri çeşitlerinden. Lakerda porsiyon 5, çiroz porsiyon 5 YTL. Müdavimleri arasında Tansu Çiller, İbrahim Tatlıses, Haluk Ulusoy bulunuyor. Tel: (212) 223 25 25
BAY NİHAT
Cunda’da 12 ay açık
Ayvalık’a bağlı Cunda Adası’nda yılın 12 ayı hizmet veriyor. Aralarında balık pastırması ve uskumru çirozun da yer aldığı, deniz ürünleriyle hazırlanmış birbirinden değişik 100’e yakın meze ve
yemek sunuyor. Ahmet Nihat Bekit, 1978’de açmış mekanı. 1800’lü yıllardan kalma, Rum mimarisi tarihi binada hizmet veriyor. Her gün 08.00-01.00 saatleri arası açık. Kışın klasik batı müziği ve enstrümantal müzik eşliğinde servis yapılıyor. Müdavimleri arasında Emel Sayın, Sezen Aksu, Mehmet Ali Erbil, Çelik, Fazıl Say, Soner Arıca, Hülya Avşar, Uğur Dündar, Erdal İnönü, Haluk Bilginer, Ata Demirer gibi isimler var. Deniz ürünlerinin porsiyonu 10-12, zeytinyağlı mezeler 4-6 YTL. Tel: (266) 327 10 63