Koç yumurtası Masterchef ile birlikte aranan tarifler arasında yer alıyor. Koç yumurtası diğer adı ile halk arasında billur olarak da bilinir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yumurtalıkları olan koç yumurtası nasıl pişirilir merak ediliyor. İşte koç yumurtası tarifi ve malzemeleri...
#Koç YumurtasıDana pirzolanın hemen her kısmı birbirine benzer. Bir-iki lokma aldıktan sonra ağzınıza attıklarınız farklı bir lezzette değildir. Ama ya kelle öyle mi... Yanak, dil, beyin; her birinin dokusu ve lezzeti farklı. Her bölümde ayrı bir sürpriz sizi bekler, canınız sıkılmaz.
#SakatatBana yıllardır “Lokum ciğerini dene, soğuk mezelere yüklenme; sakatata yer bırak” dedikleri Selimiye Birtat’a gittim. Köpoğlunda biraz ekşilik vardı, favanın kıvamı sıkıntılıydı. Ama masaya beyin söğüşün gelmesiyle ‘sakatat şov’ başladı. Beyin çok iyi ayıklanmıştı. Dilin pişimi, yumuşaklığı; kekik, kimyon ve acı biberli baharat dengesi kusursuzdu. Güveç işkembe yumuşacıktı, lokum ciğer de gerçekten çok iyiydi. Ama uykuluk yediklerimin en iyisi değildi, tatlılardaysa gereksiz bir zorlama gördüm. Neden parfe? Koy bir keşkül, geç! Buranın sakatatlarını tüm Kadıköy biliyor, İstanbul da bilsin... Bilsin ki Birtat’ı Birtat yapan sakatatlara yoğunlaşılsın, frambuazlı parfeye değil!
#Selimiye BirtatSon günlerde adı gündemden düşmeyen Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 'Galatasaray ya da Fenerbahçe Başkanı olsam Messi'yi alırdım' diyen Sancak, Adana Demirspor-Galatasaray maçının devre arasında Yunus Akgün'e tokat atıp neler söylediğin de açıkladı. Murat Sancak; Fatih Terim, Ali Koç, Balotelli, Montella ve şampiyonluk hedefiyle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#Murat SancakSakatatın doğru pişirildiğinde ne kadar lezzetli olabileceğini göstermek biz aşçıların görevlerinden bence... Her parça, heba edilmeden mutfakta bir anlam kazanabilir. Ben de çocukluğumda evimizin vazgeçilmez yemeklerinden işkembeli nohut, böbrek sote, ızgara koç yumurtası, beyin salatası, kokoreç sarma gibi çeşitleri lokantada menünün parçası yapmayı seviyorum.
#SakatatTürkler tarihleri boyunca oldukça farklı coğrafyalarda devlet kurmuşlardır. Bundan dolayı birçok kültürden ve dilden de etkilenmişlerdir. Özellikle ülkemiz coğrafi konumu sebebiyle Arap kültürünün ve Avrupa kültürünün etkisinde kalmıştır. Bu sebeple günlük hayatımızda kullandığımız birçok kelimede başka dillerden dilimize geçmiştir. Billur kelimesi de başka bir dilden dilimize geçen kelimeler arasındadır. Billur kelimesi ile ilgili detayları derledik.
#Billur Ne Demek?Şef ve MasterChef Türkiye jüri üyesi Somer Sivrioğlu’nun 2015’te Avustralyalı gazeteci David Dale’le birlikte kaleme aldığı ‘Türk Mutfağında Bir Macera: Anadolu’nun Türkçesi nihayet raflarda. Kitapta 140 yemeğimizi ve yemek kültürümüzü anlatan Sivrioğlu: “Anadolu mutfağı demeyi tercih ettim, uygarlığın beşiği olan bir coğrafyada mutfağımızı sadece Türk mutfağı olarak nitelendirmek, Anadolu’nun diğer sahiplerine saygısızlık gibi geliyor.”
#Masterchef TürkiyeSakatat Türk mutfağı kadar Yunan, Fransız, İspanyol, İtalyan ve Uzak Doğu mutfaklarında çok yaygın olarak kullanılan bir yiyecektir. Sakatatlar, önemli vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar gibi hemen hemen her besin maddesinin en yoğun kaynağıdır. Peki, sakatat tam olarak nedir? Sakatat çeşitleri neler?
#SakatatBalat’ın veya Fener’in sırtlarına çıkıp etrafa bakacak olursanız şunları görürsünüz: Daracık sokaklar, çoğu yıkılmak üzere olan 3-4 katlı cumbalı, kâgir evler. Bu yaşlı ve yorgun binalarda hâlâ yaşam sürüyor. Tarihçi İlber Ortaylı’ya göre burası, “1500 yıllık tarihin sıkıştığı bir dünya tiyatrosu.” Özellikle Fener, sadece İstanbul’un değil, bütün Akdeniz dünyasının en önemli ve anlamlı mahallelerinden biri.
#HaliçBöbrek, uykuluk, kaburga, kuzu karski... Koşuyolu’nun adam gibi lokantası Birtat’ta, kolesterol ve protein bombasıyla karşılaşıyor; üzerine sakatat kültürüne dair derin düşüncelere dalıyorum. Zira hem ‘gurmeliğin testi’ olarak biliniyor hem de toplumumuza dair çok şey söylüyor
#KebapçıRAHMETLİ dayım, emekli “mızıka astsubayı”ydı. Bando değil de, “Askeri Mızıka Okulu” denirmiş, onun zamanında... Gümbür gümbür mehter başta olmak üzere askeriyenin her halini savaşa ataşlarım da... Muhtemelen dayımın renkli, gönlübol, dikbaşlı ama merhametli kişiliğinin etkisiyle “mızıka subaylığı” bana farklı gelmişti.
Biri zaten toplam üç masalı. Öbürü hallice: Tıkış tepiş ama iyi-kötü müşteri oturtacak altı masası var. Sonuncusu güya en ferahları ama orası da kentin görme/görülme vitrini oldu çıktı. İstanbul’da popüler mekân, trendy ortam mı kovalıyorsunuz? İşte en tazesinden, en körpesinden cool, salaş ya da hip takılma rehberi...
Cumartesi gecesi Beyrut’a indiğimde, Libya bombardımanı yeni başlamıştı. Haberi İstanbul’da, uçağın kapısında almış, arkadaşlarımla çıktığım 30 saatlik keşif turunu iptal edememiştim. Gösterilerin, çatışmaların ortasına düşeceğimi düşünüp yol boyunca kendimi kahrettim.
İspanya’nın başkenti Madrid, meydanları, sarayları, parkları, müzeleri ile güzel bir kent. Bitmek bilmeyen gece hayatı, lezzetli tapasları, damak çatlatan jambonları, sıcak kanlı insanlarıyla bayram tatilinde sizi bekliyor. İngiltere’nin başkenti Londra, eylül ortasında festivallerle renklenecek.
Ansel Mullins sekiz yıldır İstanbul’da yaşayan bir eski eser restoratörü. Şakır şakır Türkçe konuşuyor. Yigal Schleifer ise zaman zaman New York Times’ta da yazan bir serbest gazeteci. O da uzun bir süredir İstanbul’da. İkisi de yeme-içmeye çok meraklı oldukları için 2009’da istanbuleats.com adlı bir site kurdular.