2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli Jon Fosse’ye verildi. Roman, hikâye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi birçok türde yazan Fosse’yi ve Kuzey Avrupa edebiyatından hangi yazarları takip ettiklerini editörlere ve edebiyat alanında içerik üreten isimlere sorduk.
#Hazan AKÖZ IŞIK‘Kalabalık Duası’ pandemi öncesinin en çarpıcı işlerinden biriydi. ‘Kral Übü’yse edebiyat uyarlamalarıyla dikkat çeken Sarı Sandalye’nin dumanı üstündeki yeni oyunu. Duende Tiyatro, Stefan Zweig’ın ünlü eseri ‘Satranç’ı bir kadın oyuncuyla tek kişilik bir iş olarak sahneye taşıyor.
#Bahar ÇuhadarNorveçli yönetmenlerin çektiği filmler, başta Cannes, Berlin ve Venedik Film Festivali olmak üzere birçok uluslararası festivalde ödül almaya devam ediyor. Genellikle, yalnızlık, var oluş ve yabancılaşma gibi bireysel konuların işlendiği Norveç sineması, ülkemizdeki sinemaseverler tarafından da fazlasıyla seviliyor. En çok izlenen ve beğenilen Norveç yapımı filmleri hangileridir detayları ile derledik.
İyi bir yazarın iyi yazarlar üzerine yazması kendisi için risklidir. Çünkü hem öznel yargılarını yazacak hem edebiyat tarihindeki yerini es geçmeyecektir. İşte Hans Magnus Enzensberger’in ‘Hayatta Kalma Sanatçıları-20. Yüzyıldan 99 Edebi Vinyet’i böyle bir kitap.
#KitapTürk romancılığının ve hikayeciliğinin önemli isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali'nin vefatının üzerinden 73 yıl geçti. Aralarında Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un da bulundu birçok unutulmaz romanın yazarı olan Ali, anılıyor.
#Sabahattin AliVar olan kimliklerine ‘tacizci’ sıfatını da ekleyen bir yazarı, yönetmeni, oyuncuyu, ressamı, müzisyeni, besteciyi bundan böyle tarih sahnesindeki yerlerine koyarken yarattıklarını, eserlerini, geride bıraktıklarını nasıl değerlendireceğiz? Zor bir denklem, zor bir yol ayrımı...
#GazetehaberleriKnut Hamsun’un ‘Rosa’ kitabı ‘Benoni’yle başlayan hikâyenin devamı, bir diptiğin ikinci kısmı... Nordland’ın kendine has doğası, Hamsun’un diğer eserlerinde olduğu gibi yine başlı başına bir kahraman olarak yer alıyor romanda. Behçet Necatigil’in çevirisinden Knut Hamsun’u okumak da okur için ayrıcalık. Necatigil, yazar için bakın ne diyor: “Hamsun’u çevirmek benim için şiir yazmak gibi bir şey.”
#Dikmen GürünAvusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa Katliamı’nı reddetti. On binlerin ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç’in yanında durdu. Ve yarın Nobel Edebiyat Ödülü alacak.
#GazeteheberleriUsta şair Hilmi Yavuz’un ‘Behçet Hoca’sı hem konu edindiği Behçet Necatigil’in şiiri hakkında önemli çözümlemeleri, yargıları, hem de Yavuz’un birinci elden tanıklıklıklarını içeriyor. Ölümünün 40’ıncı yılında anılan Necatigil’in arkadaşlarını övmek ya da hicvetmek için yazdığı kasideler ise ‘Dost Meclislerinde Kasideler’de bir araya getirildi.
#Behçet HocaİYİ çevirmen, iyi öykücü, iyi romancı Kâmuran Şipal’le (1926-2019) ilgili bütün haberleri bana Ayşe Sarısayın ulaştırırdı. Onun yaşamının her aşamasını, baba dostu olarak onu izler, vefa borcunun hiçbir zaman ödenmediğinin bilincindeydi. Dün sabah da Şipal’in aramızdan ayrıldığını Ayşe bana telefonda söyledi.
#YazarlarKurtuluş amacı “kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, âdet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak” olan Elginkan Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın dördüncüsü 24-26 Nisan günlerinde İstanbul’da toplanacak. Bu yılın teması, ‘Geçmişten Günümüze Seyahat Edebiyatı’.
#YazarFatih Sultan Mehmet İstanbul’a girdiği zaman doğru Ayasofya’ya sürmüş atını. Ayasofya’nın değerini dünyanın merkezi olduğunu çok iyi biliyormuş. Bu eşsiz şehir için yapacağı ilk işlerden biri de bu yapıtı ilelebet korumak ve bakımını sağlamak için bir vakıf tesis etmek olmuş. Bizans’tan kalan eski bir çarşının meydanı Theodosius Meydanı’nda bir Bedesten (Farsi bir kelime bedesten, bez satılan çarşı) yaptırmış. Bu bina bugün mevcut dev kompleks Kapalıçarşı’nın çekirdeği olmuş. Bizans mirası üzerine yapılan bu bina Cevahir Bedesteni veya İç Bedestendir. Hastasıyım.
#Kapalıçarşı2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı Bob Dylan kazandı. ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
#Bob Dylan