Geçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıMehmet Yalçınkaya 35 yıllık meslek hayatının ilk kitabı ‘Denizden’i geçen hafta çıkardı. Mutfağımızdaki balık algısını değiştirmek isteyen, yok olan türlere dikkat çeken ve bu konuda farkındalık yaratmak isteyen Mehmet Şef’le Ayvalık’ta bir araya geldim...
#YAZAR‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarMevcut durum sebebiyle değişen tatil anlayışı elbette gurme seyahat tercihlerini de etkileyecek. Bu yıl daha ıssız yerlerdeki az bilinen mekânları keşfedeceğiz. Bizi şaşırtmayı hedefleyen gurme destinasyonları arasında Hanya’dan Slovenya’ya, Finlandiya’dan İskoçya’ya çok farklı yerler var.
#SeyahatPek çok deprem atlatsa da Meksika’daki Oaxaca şehrinin tarihi dokusu büyük oranda ayakta. Son yıllarda kimi iyi kimi kötü yönde yaşanan değişimler, ılık yarı tropikal iklimi, sömürge döneminden kalan İspanyol mimarisi, zengin mutfak kültürü ve zanaatları, heyecan verici sanat atmosferi pek çok yabancının şehre yerleşmesine neden oldu. Baş dönürücü hızla sanat galerileri, butik oteller, kaliteli restoranlar, gözde mezcaleria’lar açılıyor. Meksika’nın dalgalı demokrasisini, karmaşık tarihini güzellik ve acımasızlıklarıyla tanımak için ideal mekân olan şehir cazibesini gün geçtikçe artırıyor.
#SeyahatYelken yarışları bakımından dünyanın en iyi birkaç parkuru arasında yer alıyor Çeşme. İki hafta önce Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Arkas Aegean Link Regatta’daydım. Organizasyonun bir özelliği de Ege’nin iki yakasını biraraya getirmesiydi. Sakız Adası bağlantılı olan yarışa rekor sayıda katılım oldu. 45 tekne ve 400’e yakın yarışçı Türk ve Yunan sahilleri arasında yarıştı. Ben de dört gün boyunca35 mil (yaklaşık 65 kilometre) yol kat ettim. Sakz ve Çeşme’de yeni yerler keşfettim...
#SeyahatRamazan ruhu ve keyfi de en güzel iftar yemeklerinde hissediliyor. Reztoran.com, ailece açılacak oruçlar, dost sohbetleriyle geçen yemekler için İstanbul’un en keyifli iftar mekânlarını derledi. Çocuklarınız için en uygun olan, manzaralı ve bahçeli mekânlara yine bu listeden ulaşabilirsiniz. Leziz iftariyelikler, kebaplar ve Osmanlı mutfağından tatlarla Ramazan’ın ruhunu en iyi şekilde hissedebilirsiniz. İşte iftar yemeklerinizi ziyafete dönüştürebileceğiniz her bütçeye hitap eden 14 restoran!
#ReztoranHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un klasikleşmiş Türk mutfağı lokantalarından Hünkar'ı yazdı. Milor, Hünkar'ın yemeklerini överek, mekanı 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirdi yani "başyapıt" kategorisine koydu. Milor, "Malzeme kalitesi olsun, pişirmedeki ustalık olsun, beş yıldızı hak ediyor" ifadelerini kullandı. İşte Vedat Milor'un Hünkar değerlendirmesi...
#Hünkar20 milyonluk Mumbai şehrinde her beğeniye uygun bir yer bulmak mümkün. Orta halli aileler Chowpatty Sahili’ndeki pamuk helva tezgahlarının etrafında toplanırken moda meraklıları Kala Ghoda'nın restorasyondan geçirilmiş tarihi yapılarındaki özel butiklerde alışveriş yapıyor. Büyük ihtimalle hafta sonunu trafikte tampon tampona araçlarda geçireceksiniz, fakat biraz dikkatli planlamayla sanattan alışverişe görülmesi gereken her yeri üç günde keşfedebilirsiniz. İşte 36 saatte Mumbai (Hindistan)...
#SeyahatYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniSizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.