Rivayet ile eş anlamlı olan kıssa sözcüğü, kısa ve özlü hikaye anlamına gelir. Dinde ise peygamberlerin ve velilerin hayatlarından kesitler sunan ayet ve hadisler kıssa olarak nitelendirilir. Kuran'ı Kerim'de Hz. Nuh, Hz. Musa ve Hz. Yunus başta olmak üzere birçok peygamberin kıssaları anlatılır. Kıssa Nedir? Din'de Kıssa Ne Deme? Kuranı Kerimde Kaç Tane Kıssa Vardır? Sizin için örnek peygamber kıssaları ile birlikte derledik.
#Kıssa Nedir?Çocuklar için anlatılan veya okunan içinde efsanevi olaylar veya gerçek hayatla bir ilgisi olmayan konuların işlendiği yazılara masal denilmektedir. Masal kelimesinin eş anlamlı olan kelimeleri belirlenerek masal yerine kullanılmaktadır. Masal kelimesini in eş anlamlısı kelimeler ve Türk Dil kurumuna göre masal kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler ile ilgili örnek cümleler nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#TDKHalk hikayeleri destan ve masal gibi hikayeler içermektedir. Fıkra ve efsaneler de halk hikayeleri arasında yer almaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar okuduğu hikayelerden biri halk hikayeleridir. Kültürün tanıtılması ve zamanın insanlarını konu edinen hikayeler arasına girmektedir. Halk hikayeleri pek çok farklı konu içermektedir. Tarih, anlatma, benzetme gibi konular içermektedir. Kıssa ve masal gibi hikayeler bu hikaye türünün en belirgin örnekleridir. Halk hikayeleri bölümleri ve içerikleri nelerdir, kaynakları hakkında merak edilenleri derledik.
Dilimize Arapçadan geçen menkıbe kelimesi ''nakb'' kökünden türetilmiştir. Nakb, yol açmak ve öncülük etmek anlamına gelir. Evliyaların, padişahların ve tarihe mâl olmuş kişilerin yaşamını anlatan hikayelere menkıbe denir. Din büyüklerinin yaşam hikayelerinden ve hikmetli sözlerinden oluşan kitaplar da menkıbe olarak nitelendirilir. Menkıbe nedir, kişisel menkıbe ne anlama gelir? Menkıba sözlü veya yazılı kaynak mıdır detayları ile derledik.
#MenkıbeDinimize göre dört kutsal kitap vardır. Bunlar sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran-ı Kerim'dir. Kuran, Hz. Muhammed'e, Zebur Hz. Davut'a ve İncil Hz. İsa'ya indirilmiştir. İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilen Hz. Musa'ya indirilen kitabın adı ise Tevrat'tır. Eski metinlerde Tevrat, Eski Ahit, İncil ise Yeni Ahit olarak nitelendirilir. Tevrat nedir ve hangi peygambere indirilmiştir? Hangi dinin kitabıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tevrat Nedirİslam inancına göre imanın çeşitli dereceleri vardır. Ayetlerin ve hadislerin sadece zahiri yönüyle ilgilenen kişiler için taklidi iman terim kullanılır. İmanın en alt derecesi olan taklidi imanda, bilmek değil başkalarını taklit etmek esastır. Tahkiki iman ise kul olmanın gerekliliklerini tam anlamıyla kavramak ve eşyanın sırrına mazhar olmak anlamına gelir. Tahkiki iman nedir ve imanın en üst derece midir? Sizler için tahkiki iman kavramını örneklerle birlikte derledik.
#Tahkiki İman NedirDinimize göre imanın 6 şartı vardır. Bunlar sırasıyla Allah'ın birliğine ve tekliğine inanmak (tevhid) peygamberlere iman, ahiret gününe iman, kitaplara, kadere ve meleklere imandır. İslam'da iman bir bütün olarak değerlendirildiği için, imanın tüm şartlarını yerine getirmek gerekir. Bunun için bir Müslüman için herhangi birinin eksikliği ya da yokluğu söz konusu olamaz. Meleklere iman ve dinimizdeki önemi nedir? Sizin için tüm yönleriyle ilgili merak edilenleri derledik.
#Meleklere İmanEdebiyatta yer alan birçok türden en çok ilgi çekenlerin başında efsaneler gelmektedir. Farklı hikayeler ile dilden dile anlatılan efsaneler oldukça önemli bir edebi türdür. Sizler için Efsane nedir ve özellikleri nelerdir? Efsane kavramı ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efsane Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Dini kaynaklar ve inanışlar çerçevesinde Ashab-ı Kehf merak edilmektedir. Mağarada uzun süre uyuyarak Allah tarafından korunan gençlerden bahseden bu kıssa birçok kişi tarafından araştırma konusudur. Ashab-ı Kehf kimdir? Ashab-ı Kehf isimleri ve kıssası nedir? Konuyla ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Ashab-I Kehf Nedir?Hûd suresi okunuşu, anlamı ve tefsiri Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mekke döneminde inen sure, 123 ayetten oluşmaktadır. Adını içinde söz konusu edilen Hûd peygamberden alan surede başlıca tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. İşte Hud suresi Türkçe ve Arapça okunuşu…
#HudAkdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı İsmail Tufan ile ekibi 15 yıldır Türkiye’nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Tufan ve ekibi, GEROATLAS adını verdikleri projenin dördüncü etabı için Türkiye’yi dolaştı, binlerce insanla görüştü, onlara sorular yöneltti, veriler derledi. Araştırma, Türkiye’nin insanlarının nasıl yaşlandığını göstermeyi hedefliyor. Ortalama ömür beklentisi yükseliyor ama sağlıklı ve zinde bir şekilde yaşlanıyor muyuz? Bu yörelere gittik, sakinleriyle konuştuk, nasıl yaşadıklarını ve yaşlandıklarını onlardan dinledik.
#Uzun Yaşam‘Türk gibi sigara içmek’ deyimine neden olan topraklar, sigaraya karşı sathı müdafaa mücadelesi veriyor. 2009’da kapalı alanlarda tütün ve mamullerinin içilmesini yasaklayan kanun yürürlüğe girdiğinden beri satılan sigara paketi sayısı yüzde 20 geriledi. Ama Türkiye, makûs talihini yenip en çok sigara içilen 10 ülke listesinden bir türlü düşemiyor.
#Sigara TiryakiliğiÇILDIR (Ardahan) Emniyet Amir Vekili Başkomiser Arif Şenal, bundan bir süre önce Çıldır’ın Aşağıcambaz Köyü’nden getirdiği, 1300 yıllarına ait Akkoyunlular döneminden kalma yaklaşık 650 kilo ağırlığındaki bir ‘koç’ heykelini ilçedeki lojmanların arka kısmındaki bahçede saklıyor.
Caz piyanisti ve besteci Kerem Görsev, hem keyif hem de iş için bol bol seyahat edenlerden. Görsev’in 1995’ten beri her tatilinde mutlaka gittiği yer, Fethiye’deki Hillside Beach Club. Ancak bu sene ona ciddi bir rakip çıkmışa benziyor.