Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tebliğ görevini sürdürüyor, insanları Hak yola davet ediyordu. Müşrikler O’nu durduramamışlardı. Vaat ettikleri tüm zenginlikler Hz. Muhammed tarafından reddedilmişti?
Ebu Cehil ve yandaşları çıldırmıştı? Adeta “işkenceler başlasın” talimatı verilmiş ve Müslümanlar için eziyet dolu günler başlamıştı?
Örneğin Saffan bin Ümeyye? Kölesi Eba Füheyke’nin ayağına ip bağlıyor, kızgın kumlarda sürüklüyordu?
Habbab demirciydi. Müslüman olmuştu. Ona da kor halindeki kömürlerin üzerine yatma cezası verilmişti. Ve ne kadar acıdır ki inancından dolayı bu demircinin de göğsüne kor ateşler bastırılıyor, inancından vazgeçmesi isteniyordu. ıslam tarihi buna benzer acı örneklerle doluydu?
Ve bir de güzel sesli Bilal-i Habeş’i vardı? O da Halef oğlu Ümeyye’nin kölesiydi. Hergün kızgın kumlara yatırılıyor. Güneşin altında saatlerce bırakılıyordu? Bunlar da yetmiyormuş gibi daha çok acı çeksin diye Hz. Muhammed’e kötü sözler söyleyip, kahkahalarla gülüyordu?
Anne ve babası vahşice öldürülen Ammar, gördüğü işkencelere dayanamayıp, müşriklerin isteklerini yerine getirdi? Ama yüreği kan ağlıyordu. Onların ellerinden kurtulunca ağlayarak Peygamber Efendimizin yanına koştu? Hıçkırarak başından geçenleri anlattı? Ve Peygamberimiz ona şöyle buyurdu: “Sana tekrar eziyet ederlerse, kurtulmak için yine öyle söyle?”
Hz. Ebubekir işkence gören müşrikleri sahiplerinden kurtarmak için servetini harcamaya başladı? Yedi inanmış köleyi ve cariyeyi satın alıp azad etti? Peygamber Efendimiz’in güzel sesli müezzini Bilal-i Habeşi de azad edilenler arasındaydı. Ve artık onlar hürdü?
Müşrikler tüm zalimliklerine rağmen Haşimilerden çekiniyorlardı? Ayrıca Peygamberimiz Ebu Talib’in himayesindeydi. Bu nedenle Allah’ın Resülüne önceleri yanaşmadılar. Sonra “Mecnun, falcı, şair, sihirbaz” gibi yakıştırmalarla O’nu küçük düşürmeye çalıştılar.
Yüce Peygamberimiz sabretti, görevini sürdürdü? Bu kez hakaretler başladı. Yine başaramadılar? En sonunda sıra kötülüklere gelmişti?
Peygamberimizin geçeceği yollara dikenli teller attılar, üstüne pislik dökmey başladılar, evinin kapısına kan ve pislik sürdüler? Peygamberimiz hep sabretti ve açık açık ibadetini sürdürdü, tebliğ görevini yerine getirdi? Peygamber Efendimiz dışında bu işin sonu nereye varacak kimse bilmiyordu? ınandığı halde yeniden küfre dönenler oldu? Ve bir ayet nazil oldu:
“Kalbi imânla dolu olduğu halde, zor ve baskı altında olan kimseler dışında, imandan sonra Allah’ı inkar edip gönlünü küfre açan kimselere Allah katından bir gazap vardır. Büyük azab da onlar içindir.” (en-Nahl Suresi, 106)
Müslümanlar acı üstüne acı çekiyordu. Zulüm başını almış gidiyordu. Bu inançlı insanların Mekke’de barınamayacakları anlaşılmıştı..
Büyük rehber, cinlerin ve insanların peygamberi namaza durdu?
Rasulüllah namazını bitirdikten sonra, üç defa: “Allahım, Kureyş’i Sana havale ediyorum” dedi sonra da orada aralarında gülüşüp alay etmekte olan Ebu Cehil, Utbe b. Rabia, şeybe, b. Rabia, Velid b. Ukbe b. Ebi Muayt, Ümeyye b. Halef’i isim isim sayarak, “Allahım, şu güruhu sana havale ediyorum” diye buyurdu? ınançlı insanlar bu acılara dayandılar. Çünkü Allah’u Teala’nın kendilerine yardım edeceğini biliyorlardı?
Ve bir ayet-i kerime daha indi:
“Zulme uğradıktan sonra, Allah yolunda hicret edenleri, and olsun ki, dünyada güzel bir yerde yerleştiririz. Ahiret ecri ise daha büyüktür.” (en-Nahl Suresi: 41) Bu kişilerin hepsi de Bedir Savaşında öldürülerek bir çukura atıldılar.
BİR KISSA
Bizden farkı ne?HacI Bayram-ı Veli, Anadolu’nun yetiştirdiği en önemli erenlerden biridir. Bir çok alimin de hocasıdır ve yetiştirdiği öğrenciler insanlığa büyük hizmetlerde bulunmuştur?
Bu öğrencilerden bir tanesi de Akşemseddin hazretleriydi?.
Akşemseddin, çok zeki, anlayışlı, öğrendiğini hemen kavrayan, en önemlisi de Hacı Bayram-ı Veli’nin öğrettiklerine yürekten inananlardandı? Tam teslimiyeti sayesinde icazet alarak irşadla görevlendirildi? Hacı Bayram-ı Veli’nin diğer öğrencileri, Akşemseddin’i kıskanmışlardı? Ve Hacı Bayram Hazretlerine sordular:
“Efendi hazretleri, kırk yıldır talebeniz olan bizler henüz sizi temsil etmeye layık görülmedik. Akşamseddin kısa bir zamanda bu rütbeye layık görüldü, sebebi nedir?”
Hacı Bayram-ı Veli şöyle yanıt verdi:
“ Bu köse (Akşemseddin) bizde ne gördü ve işittiyse hemen inandı ve teslim oldu. Sebep ve hikmetini sonra kendi kendine bulup öğrendi. Kırk yıldır hizmetimizde bulunanlar ise bizde gördüklerinin ve duyduklarının önce sebep ye hikmetini öğrenip sonra inandı ve teslim oldu. ışte aradaki fark budur.”
SORU-YANIT
SORU: Din nedir?YANIT: Gerçek din, Yüce Allah’ın bir kanunudur. Allah dinleri, peygamberleri aracılığı ile insanlara ikram ve ihsan buyurmuştur. Bu kanun, insanları hayırlı olan şeye götürür. ınsanlar, bu Allah kanununun buyruklarına kendi güzel irade ve arzuları ile uydukça, doğru yol üzerinde bulunur ve hidayete ermiş olurlar. Hem dünyada, hem de ahirette mutluluğa ve selamete kavuşurlar.
SORU:Kaç türlü din var?
YANIT: Üç türlü din vardır. 1-) Hak dinler, 2) Asılları değişmiş, sozulmuş olan dinler, 3-) Uydurma yani batıl dinler?
SORU:Gerçek dinin özellikleri nelerdir?
YANIT: Gerçek bir dinin belirgin vasıfları, kendini diğer dinlerden seçkin kılan özel nitelikleri pek çoktur. Özetle diyebiliriz ki, gerçek din insanlara yalnız bir Allah’ın varlığını bildirir, yalnız bir Allah’a ibadet edilmesini emreder, bütün kâinat’ın Allah’dan başka yaratıcısı bulunmadığını
haber verir. Bütün peygamberlere ve bütün semavî kitablara ayırım yapmaksızın inanılmasını ister. Sonsuz olan bir ahiret hayatının varlığını anlatır. ınsanları bir düzen içinde birleştirir ve aralarında bir kardeşlik meydana getirir. ınsanların yaratılışında eşitlik bulunduğunu gösterir. Allah katında üstünlüğün takva ve güzel ahlâkla olduğunu öğütler. Her yönü ile akla ve hikmete uygun bulunur, insanların kurtuluşuna ve mutluluğuna vesile olur.
İkiyüzlü olmayınErenlerden biri öğrencilerine şöyle dedi:
Yalan söylemeyin.
Emanete hiyanet etmeyin.
Öfkenizi yenin.
Üstünlük taslamayın.
ıyiliklere teşekkür edin.
Söz taşımayın. Dedikodu yapmayın.
ıkiyüzlü olmayın.
ınsanlara küsmeyin.
ıftira etmeyin.
Anne ve babaya saygı gösterin, hizmet edin.
Misafirperver olun.
Hiçbir zaman kibirlenmeyin?
Eğer bu saydıklarımı yapabilirseniz, örnek insan olursunuz ve huzura erersiniz. ınsanlar sizi örnek alır. Görevinizi de yapmış olursunuz?
Bir ayet
Ey insanlar! Size Rabbinizden
kesin bir delil
(Hz. Muhammed) geldi ve size apaçık bir nur (Kuran)
indirdik. (Nisa Suresi: 174)
Bir hadisBir Müslüman’ın
diktiği ağaçtan veya ektiği ekinden insan, hayvan ve kuşların
yedikleri şeyler,
o Müslüman için
birer sadakadır.
(Buhari, Edeb, 27;
Müslim, Müsakat, 7, 10)