Düzce’de halk pazarında kışlık meyve ve sebzeler tezgahlarda yerini aldı. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle fiyatların bir önceki yıla göre daha yüksek olduğunu belirten pazarcılar ilerleyen günlerde fiyatların normale dönebileceğini söyledi.
#Halk PazarıTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimGıda israfı artıyor. Tüm yiyeceklerin yaklaşık yüzde 40'ı yenmeden çöpe gidiyor. Ancak dünya nüfusunun %10'u aç… Peki Türkiye'de durum nasıl? Siz ne yapabilirsiniz? Gıda kaybı ve israfı konusundaki acı gerçekleri duymaya hazır mısınız?
#Gıda İsrafıYaz aylarının ve özellikle de ağustos-eylül ayları, kış için lezzet hazırlığı yapmanın en güzel zamanıdır. Tatlı domatesler, leziz yaz sebzeleri ve meyvelerini kışın çok özlüyorsanız buzdolabınızda yer açın. Yaz lezzetlerini kış için nasıl saklayacağınızı anlatıyoruz.
#Konserve YapımıKış mevsimi geldiğinde yaz meyve ve sebzelerine özlem artıyor. Her meyve ve sebzenin vitamin değeri mevsiminde daha yüksek olsa da güneşin saymakla bitmeyen faydalarından yararlanacağınız kurutma yöntemiyle yaz lezzetlerini kışa taşımanız mümkün.
#Kuru Sebzelerden Türlü TarifiGeçen yılın son aylarında çıkan yemek kitaplarını yılbaşı tatilini fırsat bilerek biraz inceledim. Kimi tarihten, kimi geleneklerden, kimi ilgi alanlarından, kimi de günün yemek trendlerinden yola çıkmış. Sanıyorum ortak noktaları -geçmişten günümüze farklı açılardan da baksalar- ülkenin ortak yemek kültürünü yansıtmaları. Yemeğin, sofranın birleştirici özelliğini bir kez daha hatırlatmaları, kolektif hafızayı oluşturmaları...
#Müge AkgünSağlıklı tüketim için yiyeceklerin kışa saklanmasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi gıdaların hangi koşullarda ne kadar süreyle tazelik ve besin değerlerini koruduklarını anlatan Gastronomi Bölümü Öğr. Görevlisi Gökhan Taşpınar, “Donmuş gıdaları saklamak için plastik veya alüminyum folyo, plastik torba, kapalı alüminyum kaplar, içi mumlu özel kaplar veya dayanıklı plastik ve cam kaplar kullanılması gerekir” dedi.
#SağlıkKurulduğu 2016 yılından beri Gaziantep’in kültür, sanat, tarih ve turizm alanında yayın ve araştırmalar yapan ve bu zamana kadar 31 kitap, 6 belgesel ile 10 çocuk dergisi çıkaran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gazikültür A.Ş. önemli bir başarıya daha imza attı.
#Gaziantep MutfağıArdahan ve Kars'a kötü hava koşullarının ardından iki günden beri kar yağıyor. Tezgah açan pazar esnafı sebze ve meyvelerinin donmasından endişe etti.Nisan ayının ortalarına gelinmesine karşın havalar ısınacağına iyice soğumaya başladı. Güne kar yağışıyla uyanan vatandaşlar manzara karışısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Baharı beklerken kışın geri geldiğini söyleyen Ardahanlı satıcılar pazarda meyve ve sebzelerinin kar altında kaldığını anlattılar. Pazar esnafı Antalya'da insanlar denize giriyor. Burada ise hava çok soğuk. Hala kışlık kıyafetlerimizle geziyoruz. Sebze ve meyveler kar altında üşüyor. Hava karlı olduğu için müşteride pazara gelmiyor dediler. Bedir ALTUNOK KARS - DHA
#HtvhaberHangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.